Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Een houtkachel of open haard kan slecht zijn voor je gezondheid: zo stook je veilig

Door Eva van Dantzig 9 september 2020

Een houtvuur is gezellig, maar wist je dat een houtkachel of open haard veel meer luchtverontreiniging verspreidt dan een verwarming op aardgas? Als je niet goed stookt, kan dat slecht zijn voor de gezondheid van jezelf en huisgenoten. Daarom geeft de gemeente tips:

Hout stoken is een risico voor de gezondheid van iedereen: mensen die in de buurt wonen, maar ook voor jezelf, als stoker. Vooral kwetsbare groepen als mensen met een longziekte, ouderen en kinderen krijgen eerder gezondheidsklachten door de rook van een houtvuur of barbecue. Deze mensen kunnen benauwd worden, moeten veel hoesten of krijgen (blijvend) een slechtere longfunctie. Ook bij kleine hoeveelheden houtrook kunnen zij klachten ontwikkelen. Als ze veel rook inademen, kunnen de klachten lang aanhouden, ook als het vuur uit is.

Houtrook is dus schadelijk voor de gezondheid. Maar hoeveel last iemand heeft of welke klachten iemand krijgt, hangt af van de hoeveelheid rook, hoe lang je het inademt, hoe gezond je bent en welke stoffen er precies in de rook zitten (de samenstelling van de rook). Het is daarom belangrijk dat je weet wat je doet wanneer je een houtkachel of open haard hebt. Daarvoor namen we een kijken op de stookwijzer.

Tips

Het is natuurlijk supergezellig, zo’n knisperend houtvuurtje, maar je kunt niet zomaar wat hout op het vuur gooien. Via de stookwijzer kom je erachter hoe je verstandig hout kunt stoken. Zo lezen we direct een aantal nuttige tips.

  • Stook alleen droog en onbehandeld hout
  • Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt
  • Laat minstens één keer per jaar de schoorsteen vegen door een erkend vakman
  • Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden
  • Maak een houtvuur aan met kleine houtjes en steek deze van bovenaf aan

Stookwijzer

De Stookwijzer.nu geeft op ieder moment van de dag aan of je op basis van het weer en jouw locatie wel of niet kan stoken. Er is ook een stookalert van het RIVM. Het stookalert wordt aangezet bij ongunstigste weersomstandigheden en/of een slechte luchtkwaliteit. Het advies geldt 24 uur.

Door jouw woonplaats in te vullen in de stookwijzer krijg je te zien of het veilig is om hout te stoken. Krijg je code rood? Dan staat er bijvoorbeeld: er staat te weinig wind om hout te stoken. De rook blijft hierdoor hangen. Jouw buren hebben hier veel last van. Dus stook geen hout.

Tekst gaat verder onder de foto.

© Screenshot Stookwijzer.nu

Open haard

Wist jij dat een klassieke open haard de meest vervuilende en minst efficiënte vorm van hout stoken binnenshuis is? Dit omdat er veel fijnstof in de woning terecht komt. Een open haard stoot per kilo gestookt hout ongeveer evenveel fijnstof uit als een vrachtwagenrit van 580 kilometer.

Heb je een houtkachel, stook dan liever niet elke dag en zeker niet langer dan vier uur op één dag. Ventileer ook jouw woning goed, alleen dan kan de kachel goed trekken én komen er zo min mogelijk rookgassen de kamer in. Een moderne houtkachel stoot per kilo gestookt hout ongeveer evenveel fijnstof uit als een vrachtwagenrit van 350 kilometer.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Gemeente Gouda. Meer over Gemeente Gouda ontdekken?

Gemeente Gouda gemeentediensten

Gesloten08:30 - 17:00

Burgemeester Jamesplein 1, Gouda

Bekijk meer:gemeentediensten

Meer over

Gemeente

adv.