Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gouda is een Fairtrade Gemeente, maar wat betekent dat eigenlijk?

Aangeboden door Stichting Fairtrade Gouda 2 april 2019

Gouda is sinds 2011 een Fairtrade Gemeente. Een stad krijgt de titel Fairtrade Gemeente als ze bijzonder veel aandacht besteedt aan eerlijke handel. Daarmee bedoelen ze de handel met producenten in ontwikkelingslanden in Afrika, Azië en Latijns-Amerika tegen eerlijke handelsvoorwaarden.

Het doel is dat de boeren en andere leveranciers in deze landen een redelijke beloning krijgen voor hun product. Fairtrade organisaties helpen die producenten hun producten te verkopen, zodat zij hun omzet en rendement kunnen verhogen.

fairtrade gemeente
Foto: Stichting Fairtrade

Ondernemers

Dankzij fairtrade wordt de handelspositie van boerenorganisaties beter en krijgen de boeren, arbeiders en hun families de kans om zelfstandig te functioneren. Consumenten in Gouda kunnen hieraan een bijdrage leveren door fairtrade producten te kopen.

Door fairtrade producten te kopen investeer je in mensen in ontwikkelingslanden. Via fairtrade ontvangen zij een eerlijke prijs voor hun producten en werken zij onder menswaardige omstandigheden. Dus geen kinderarbeid en geen extreem lange werkdagen. Maar wel aandacht voor milieuvriendelijke productieprocessen.

Fairtrade Gouda
Links wethouder Thierry van Vugt, rechts Fairtrade-voortzitter Jaap Warners; midden kinderburgemeester Tess Huijsmans Foto: Lucas Nijenhuis

Fairtrade in Gouda

In onze stad hebben we ook de Stiching Fairtrade Gouda. De stichting zorgt voor het dagelijks bestuur, de activiteiten die daar omheen worden georganiseerd door een lokale werkgroep van twintig vrijwilligers. Tot de vaste activiteiten die jaarlijks worden georganiseerd, behoren: de Fairtrade wandeling, de Wereldreis voor scholieren, de Fairtrade-maaltijd, de activiteiten tijdens landelijke Fairtrade Dag en de Fair Trade Week.

Honderd deelnemers

Verder benadert de werkgroep winkels, horeca, ondernemingen en organisaties met de vraag of ze Fairtrade-deelnemer willen worden. Dat betekent dat ze Fairtrade-artikelen verkopen of serveren. Gouda telt inmiddels bijna 100 deelnemers. De werkgroep houdt om de twee jaar tellingen bij winkels, supermarkten en horeca om te zien of ze nog wel voldoende Fairtrade-artikelen hebben.

kaart fairtrade
Foto: printscreen eerlijkwinkelen.nl

Fairtrade Gouda werkt samen met de organisatie Eerlijk Winkelen. Hierbij zijn winkels aangesloten die aandacht besteden aan Fairtrade, biologische producten, kringloop en duurzaamheid. We hebben inmiddels vierentwintig deelnemers, die je allemaal terug kunt vinden in de app van Eerlijk Winkelen.


Meer over Stichting Fairtrade Gouda ontdekken?

Stichting Fairtrade Gouda gemeente en lokale diensten

Gesloten09:00 - 18:00

Bekijk meer:gemeente en lokale diensten

Lees ook:

huis kleuren gouda

Mag dat: je huis een vrolijk kleurtje geven in Gouda?

Het staat wel lekker vrolijk: een huis met een kleurige gevel. En het is ook makkelijk om uit te leg...
aantal inwoners per wijk gouda

In deze Goudse wijken wonen de meeste mensen

In Gouda wonen per 1 januari 2019 73.021 inwoners, zo vertellen de bevolkingscijfers van de gemeente...
verhuisd gouda

Ok, doei! Zoveel Gouwenaars verlieten in 2018 onze Kaasstad

Met zo’n mooie stad kunnen we het ons eigenlijk niet voorstellen, maar toch kiezen er elk jaar weer ...

adv.