Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit moet je weten over het verbod op gezichtsbedekkende kleding in Gouda

Door Eva van Dantzig 10 augustus 2019

Wie donderdag met een bivakmuts, boerka, nikab of integraalhelm (die vooral veel motorrijders dragen) het gemeentehuis of een ziekenhuis binnenstapt, riskeert een boete. Vanaf dan – 1 augustus 2019 – geldt een landelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding in gemeentegebouwen en -erven.

Je mag je in Gouda gewoon kleden zoals je wil, maar op bepaalde plekken moet iemand je kunnen aankijken en herkennen. Denk aan de bus en trein, onderwijs, ziekenhuizen en in overheidsgebouwen, zoals het Huis van de Stad.

Er zijn uitzonderingen

Vanaf donderdag 1 auguastus geldt het landelijk verbod op gezichtsbedekkende kleding in gemeentegebouwen en -erven. Op andere plekken en op straat mag je nog steeds kleding dragen die je gezicht bedekt. Er gelden ook uitzonderingen: je mag je gezicht bedekken als dit nodig is voor werk, voor sport of bij evenementen. In sommige delen van zorginstellingen geldt het verbod ook niet.

Verbod op gezichtsbedekkende kleding

Draag je toch kleding op een plek waar dit verboden is? Dan kan een medewerker vragen om bijvoorbeeld de helm af te doen of de locatie de verlaten. Doe je dit niet? Dan wordt de politie opgetrommeld en riskeer je een boete. Overigens werkt niet iedereen mee aan het verbod: de NS, HTM, EBS en Connexxion werken niet mee gaan het verbod niet hanteren, omdat ‘het openbaar vervoer in Nederland van iedereen is.’

Nog even alles op een rijtje

Een gewaarschuwd mens telt voor twee: op het kaartje hieronder lees je de vijf belangrijke dingen die je moet weten over het verbod op gezichtsbedekkende kleding. Meer info over de plekken waar het verbod geldt, vind je hier.

verbod op gezichtsbedekkende kleding
Vijf dingen die je moet weten over het verbod op gezichtsbedekkende kleding. Foto: Rijksoverheid

Lees ook:

koningsdag gouda route

Aantal Gouwenaars stijgt: hoogste aantal inwoners ooit in Gouda

In 1995 telde Gouda zo'n 70.440 inwoners. Dat aantal is in de afgelopen 24 jaar alleen maar gegroeid...

MAG DAT: autorijden met een hond los naast je?

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Da...

Dit gebeurt er met de windmolen aan de Nieuwe Gouwe O.Z.

De windmolen - ook wel Gouwevogel genoemd - die je vanaf de Nieuwe Gouwe O.Z. ziet, draait al een ti...

Meer over

Gemeente Nieuws

adv.