Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Column Lourien: ‘Tuin winterklaar maken? Doe maar niet, wees eens lui’

Door Kirsten Spooren 8 november 2019

Potten vol dode planten, een halfvergane moestuin en vooral héél veel stenen. Klinkt dit als jouw tuin? Dan is het tijd voor verandering en dat vindt ook Lourien van Operatie Steenbreek Gouda, a.k.a de Tuinambassadeurs. Elke maand geeft zij op indebuurt groene tips en informatie voor een natuurvriendelijke tuin.

De herfst heeft zijn intreden gedaan, de klok is teruggezet. De herfst kleurt de bladeren aan bomen en struiken prachtig geel, bruin en oranje. Geleidelijk verliezen ze in de tuin en openbare ruimtes hun bladeren. Een herfstwandeling met een lekker zonnetje erbij geeft je energie. Ga je die energie nu gelijk stoppen in blad rapen en je tuin winterklaar maken? Nee toch?!

Tekst gaat verder onder de foto.

© Tuinambassadeurs

Lekker laten liggen

Laat de bladeren in je tuin liggen in de borders tussen de bomen, struiken en vaste planten. Laat afgestorven planten en zaadbollen staan, laat klein snoeiafval liggen in de borders. Kleine diertjes zoals regenwormen, pissebedden en duizendpoten maar ook schimmels en bacteriën vinden hier onder die bladeren een schuilplaats en eten. Merels, roodborstjes, winterkoninkjes vinden het heerlijk om te rommelen tussen die bladeren en weten daar juist een heerlijk hapje te vinden.

Bladeren in de borders zijn als een dekentje voor de vaste planten. Een isolerende laag die de warmte vasthoudt en vorstgevoelige planten warme voeten/wortels geeft en beschermt. Maak de laag niet al te dik. De bladeren zullen de komende tijd verteren en zo krijgt de tuin gratis en voor niks voedingsstoffen: dit wordt humus genoemd. Zo beleef je veel plezier aan je tuin, maar ook egels en spitsmuisjes zijn heel blij als er veel bladeren in de tuin liggen: voor egels een goede plek voor de winterslaap. De egel kan in zo’n bladerhoop rustig en ongestoord de winter doorkomen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Bladkorf

Op het terras en op de paden in je tuin kunnen de bladeren soms wel voor overlast zorgen. Daar is het dus handiger ze weg te halen anders wordt het glibberen en glijden met de regen. Op het gras en in de vijvers kan je ook beter de bladeren weghalen. In de straat en in de wijk verliezen de bomen natuurlijk ook veel blad. Dit kan overlast geven. In menig wijk kan je het blad van de straat in een korf doen die de gemeente opstelt, maar laat het blad in je tuin lekker liggen. Kortom wees eens een luie tuinier en laat de bladeren gewoon liggen!

Mag dat? Herfstbladeren in de groene container weggooien?

© Tuinambassadeurs

Lees ook…

Column Lourien: ‘Zo zorg je ervoor dat water goed wegloopt uit je voortuin’

Potten vol dode planten, een halfvergane moestuin en vooral héél veel stenen. Klinkt dit als jouw tu...

Column Hetty en Lourien: ‘Heb je ook zo’n saaie, kale schutting? Zo vergroen je hem eenvoudig’

Potten vol dode planten, een halfvergane moestuin en vooral héél veel stenen. Klinkt dit als jouw tu...

Column Hetty en Lourien: dit plein in Gouda moet écht groener worden?

Potten vol dode planten, een halfvergane moestuin en vooral héél veel stenen. Klinkt dit als jouw tu...

Meer over

Gemeente

adv.