Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Begroting 2020: hier geeft de gemeente volgend jaar geld aan uit en dit betekent het voor jou

Door Kirsten Spooren 7 oktober 2019

De begroting van de gemeente voor 2020 is bekend. Een moeilijk woord, maar kort gezegd betekent het dat de gemeente weet hoeveel geld ze aan bepaalde zaken willen uitgeven en hoeveel geld er binnenkomt. Waar gaat het geld van de Goudse inwoners en gemeente in 2020 heen? We zetten alles voor je op een rijtje.

Het allerbelangrijkst: wat ga jij als Gouwenaar volgend jaar (meer) betalen?

Oké, even zonder dollen. Natuurlijk is het belangrijk om te weten waar de gemeente geld aan uitgeeft, maar wat we vooral willen weten: gaan wij het voelen in onze portemonnee? We beginnen met het goede nieuws. We hoeven volgend jaar geen forse ozb-verhoging te verwachten. Die stijgt de komende jaren alleen met de inflatie mee (algemene prijsstijging). Vorig jaar stond er € 14,5 miljoen op de begroting, dit jaar € 14,7 miljoen. Weet je even niet meer wat ozb ook al weer inhield? Lees dan dit artikel over 2019 >>>

Dan het slechte nieuws (en dit was al even bekend): de afvalstoffenheffing stijgt met € 45,-. Dat is een forse stijging die geldt voor alle gemeenten in Nederland, aangezien de verbrandingsbelasting voor restafval enorm is verhoogd. Voor ons Gouwenaars extra zuur, aangezien het de bedoeling was dat we juist minder zouden gaan betalen dankzij de campagne ‘afval scheiden loont’. Op de begroting van 2019 stond € 8,5 miljoen aan inkomsten op de afvalstoffenheffing. Voor 2020 is dit € 9,8 miljoen.

Ook de rioolheffing gaat omhoog in 2020. Vorig jaar werd er op de begroting aangegeven dat er € 16,5 miljoen opgehaald zou worden aan rioolheffing, in 2020 wordt dit 17,9 miljoen. Wat de exacte bedragen voor de Gouwenaars worden, is hierbij nog niet bekend.

De gemeente heeft alle bedragen in een handig overzicht gezet:

begroting gouda
© Gemeente Gouda

Waar geeft Gouda geld aan uit?

De gemeente heeft niet alleen inkomsten, maar ook uitgaven. Elk jaar bepalen ze aan de hand van de begroting waar het geld aan uitgegeven wordt. In het coalitieakkoord van 2018 werd afgesproken om te investeren in een aantal thema’s. Komend jaar trekt de gemeente onder andere middelen uit voor woningbouw, scholen, meer groen, preventie in het sociaal domein, onderhoud sport en woninginbraken.

Het grootste gedeelte van de uitgaven gaat naar het sociaal domein. Dit houdt in dat er veel geld gaat naar instanties als jeugdzorg en schuldhulp. Ook gaat de gemeente fors investeren in nieuwbouw en de verbouwing van school De Ark/Gemiva aan de Clematislaan. 9.6 miljoen is nodig voor de aanleg van nieuwe rioleringen her en der in de stad. De verbouwing van de Lekkenburg tot buurtcentrum kost 1,6 miljoen euro. Verder is er meer geld voor groen, het onderhoud van sportaccommodaties en gaat de gemeente de strijd aan met leegstand in winkelgebieden.

In het overzicht hieronder lees je per thema waar de gemeente geld aan uit wilt geven:

begroting gouda
© gemeente Gouda

Meer lezen over dit onderwerp? Bekijk dan ook dit:

Huh? Afvalstoffenheffing in Gouda gaat met 45 euro omhoog

De nieuwe manier van afvalinzameling zou Gouwenaars een lagere afvalstoffenheffing opleveren, maar d...
burgemeester

We hebben een nieuwe burgemeester en dit gaat hij straks verdienen

Op dinsdag 1 oktober is bekend geworden wie onze nieuwe burgemeester wordt. Waarnemend burgemeester ...

Is dit dé oplossing tegen zwerfafval? Gemeente start met proef ondergrondse PDM-container

Het ziet er natuurlijk niet uit, die PDM-zakken op straat. Daarnaast veroorzaakt het ook nog eens ve...

Minder verkeer in de binnenstad? Deze drie plannen liggen op tafel

We weten dat er aan het verkeersplan in Gouda een hoop moet gebeuren. Daarom stelt het Goudse colleg...

Meer over

Gemeente

adv.