46 procent van de Gouwenaars voelt zich eenzaam: dit kun je doen

Aangeboden door Gemeente Gouda

Foto: Unsplash

Een avondje alleen op de bank kan fijn zijn, maar wat doet het met je als je altijd alleen op de bank zit? Hoeveel mensen zijn er eigenlijk eenzaam in Gouda? Volgens de website van het RIVM voelt 46% van de Gouwenaars zich eenzaam ten opzichte van 44% landelijk. Moeten we ons hier zorgen om maken?

Als we het plaatje van heel Nederland bekijken, zien we dat in grote steden het gevoel van eenzaamheid altijd hoger ligt, en dat Gouda vergelijkbaar is met steden van haar omvang. In dorpen ligt het percentage lager en in de gemeenten rondom Gouda ligt het percentage tussen de 40 en 45%.

Foto: Unsplash

Maar wat is eenzaamheid eigenlijk?

Bij eenzaamheid voelen mensen het gemis van verbondenheid met anderen. Het valt uiteen in emotionele en sociale eenzaamheid. Bij sociale eenzaamheid gaat het om het missen van persoonlijke relaties binnen de groep mensen om je heen. Denk aan de vrienden binnen je kennissenkring, buurtgenoten, collega’s of mensen met dezelfde hobby. Een verhuizing of verlies van baan kan leiden tot sociale eenzaamheid.

Bij emotionele eenzaamheid gaat het om het gemis van een intiemere relatie dichter bij je, zoals een partner, familieleden of een hartsvriend(in). Door een overlijden of na een scheiding kan iemand zomaar in eenzaamheid vervallen. We denken bij eenzaamheid meestal aan ouderen waarbij familie en vrienden wegvallen, maar helaas komt eenzaamheid bij alle leeftijden voor. Ook jongeren kunnen soms geen aansluiting vinden bij klasgenootjes of leeftijdsgenoten uit hun omgeving.

Neerwaartse spiraal

Belangrijk is op te passen voor de neerwaartse spiraal van vereenzamen. Het kan beginnen met dat je je eenzaam voelt en een leegte ervaart. Iemand kan zich daarna gaan terugtrekken en ontwikkelt negatieve gedachten en verwachtingen. ‘Niemand wil me zien, ze moeten me niet’.

Vaak wordt een toevlucht gezocht in ongezond gedrag om zich op de korte termijn lekker te voelen: teveel eten, veel alcohol nuttigen of onverantwoord koopgedrag. Dat voelt even goed, maar daarna komt de terugslag en daalt je eigenwaarde. Iemand komt dan op de bodem van de neerwaartse spiraal terecht met een hoog stressniveau met gezondheidsklachten als gevolg…

Wat kun je doen om niet in deze spiraal te belanden? In Gouda zijn een aantal plekken waar je terecht kan, of waar je een vriend, ouder of buurtgenoot naartoe kan verwijzen.

Foto: Unsplash

Buurtservicecentrum

Een buurtservicecentrum is een ontmoetingscentrum voor alle inwoners. Er zijn er drie in Gouda: Korte Akkeren (De Walvis, ontmoetingspunt west), Gouda Noord (De Buurtstee) en Gouda Oost (Nelson Mandela Centrum). Er worden diverse activiteiten aangeboden: eettafels voor buurtgenoten (lekker samen eten), vrijwilligers koken maaltijden, cursussen, creatieve clubs, maar gewoon binnen lopen voor een kopje koffie en een praatje kan ook.

Huis in de Buurt

In Gouda zijn er een aantal ‘Huizen in de Buurt’. Dit zijn buurthuizen die door de wijkbewoners zelf worden beheerd. Met regelmaat zijn hier activiteiten voor kinderen en volwassenen. Ook zijn hier activiteiten gericht op bepaalde groepen, zoals ouderen, jongeren of vrouwen met een migratieachtergrond.

Misschien met elkaar samen eten? Of een buurtbarbecue? Het overzicht van activiteiten staat op de website van Gouda Bruist. Meedoen betekent een hoop gezelligheid en misschien nieuwe mensen leren kennen…

Dit zijn ze buurthuizen in Gouda:

De Speelwinkel, Buurthuis De Kade, Buurthuis De Buhne Tristanstraat 18, 2805VC Gouda, Jan Ligthartschool Snoystraat 4, 2802SX Gouda, Sasafit, Ouverturelaan 12, 2807 JT Gouda.

Sociaal Team/sociaal makelaar

Sociaal Team Gouda is er voor iedereen die behoefte heeft aan ondersteuning. Je kunt bij een van de drie terecht met alle vragen waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt. Bijvoorbeeld over werk, inkomsten, wonen, zorg, gezondheid, mantelzorg, dagbesteding, gezin of relatie en natuurlijk als je je eenzaam voelt en daar iets aan wilt veranderen.

Maar wist je ook dat er een sociaal makelaar werkt? Dat is iemand die mensen aan elkaar koppelt die samen iets willen doen. Wil jij bijvoorbeeld een breiclub oprichten en zoek je breiers? Klop dan aan bij de sociaal makelaar van het sociaal team van Korte Akkeren, Gouda Noord of Gouda Oost.

 

Ouderenvoorlichters en ouderenadviseurs

Ben je 75 jaar? Dan komt er een (gratis) ouderenvoorlichter van de gemeente langs. Die luistert naar wat je bezig houdt, geeft informatie en passend advies over eventueel benodigde hulp bij het ouder worden. Dit kan bijvoorbeeld gaan over voorzieningen, hulp bij het leggen van nieuwe contacten of het vinden van (bewegings)activiteiten. Meer informatie vind je hier.

Zelf iets doen voor eenzame/anderen?

Het kan ook zomaar zijn dat je zelf iets wilt doen voor mensen die eenzaam zijn of beginnen te vereenzamen. Dit is makkelijker dan je denkt, want het heeft alles te maken met de ander écht zien en contact maken. Kijk maar eens goed om je heen en ga hierover in gesprek met anderen. Denk je dat iemand eenzaam is? Maak dan eens een praatje met diegenen en/of ga op bezoek. Als je merkt dat iemand eenzaam is, wijs dan op de mogelijkheden voor hulp. Zo help je hen deze eenzaamheid te doorbreken.

Lees ook:

Gemeente Gouda

Burgemeester Jamesplein 1, 2803 PG Gouda

Nu gesloten

Meer informatie

Gemeente Gouda

Burgemeester Jamesplein 1, 2803 PG Gouda

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Doelenbrug is in slechte staat en gaat in het najaar tijdelijk dicht”

Doelenbrug is in slechte staat en gaat in het najaar tijdelijk dicht

Ga naar “Gouda stuurt open brief naar Mark Rutte: ‘Er is dringend behoefte aan perspectief voor ondernemers’”

Gouda stuurt open brief naar Mark Rutte: ‘Er is dringend behoefte aan perspectief voor ondernemers’

Ga naar “Gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Gouda: dit moet je weten”

Gemeenteraadsverkiezingen 2022 in Gouda: dit moet je weten

gemeenteraadsverkiezingen in gouda

In onze gids

Ga naar “Viejee’s”

Viejee’s

 • Wijdstraat 13
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
VieJee's Gouda

Nu gesloten

Ga naar “Restaurant Brunel”

Restaurant Brunel

 • Hoge Gouwe 23
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Restaurant Brunel

Nu gesloten

Ga naar “Kamphuisen”

Kamphuisen

 • Hoge Gouwe 19
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Kamphuisen Gouda

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Te koop: Marga Klompéstraat 82! Mooi appartement!”

Te koop: Marga Klompéstraat 82! Mooi appartement!

 • Alpha Makelaardij B.V.
 • Geldig t/m 27 januari 2022

Topper

Ga naar “Te koop: mooi 55+ penthouse aan Bernhardhof 672!”

Te koop: mooi 55+ penthouse aan Bernhardhof 672!

 • Alpha Makelaardij B.V.
 • Geldig t/m 28 januari 2022

Topper

Ga naar “Nieuw in de verkoop: Populierendreef 3 – Haastrecht”

Nieuw in de verkoop: Populierendreef 3 – Haastrecht

 • Klein Makelaardij
 • Geldig t/m 31 januari 2022
Ga naar “Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98”

Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Lenor pods, geurbooster en wasverzachter 2 stuks € 5,00”

Lenor pods, geurbooster en wasverzachter 2 stuks € 5,00

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Junior service-adviseur / receptionist”

Junior service-adviseur / receptionist

 • Autobedrijf Van der Linden Groep (locatie Waddinxveen)
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Pedagogisch Medewerker”

Pedagogisch Medewerker

 • KDV De Kleurkrijtjes
 • Parttime

Topper

Ga naar “indebuurt zoekt stagiairs!”

indebuurt zoekt stagiairs!

 • indebuurt Gouda
 • Stage

Topper

Ga naar “Eerste autotechnicus / APK-keurmeester”

Eerste autotechnicus / APK-keurmeester

 • Autobedrijf Van der Linden Groep (locatie Waddinxveen)
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Taxichauffeur Gouda”

Taxichauffeur Gouda

 • Top Support Nederland BV
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Tentoonstelling Kaarslicht”

Tentoonstelling Kaarslicht

 • Museum Gouda
 • Van 13 nov t/m 27 mrt