Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Verse producten van lokale boeren: ‘Je weet wat je eet én je betaalt een eerlijke prijs’

Aangeboden door Rechtstreex 17 september 2020

Uit verbazing over de huidige voedselketen begon Maarten Bouten (37) de online boodschappenwebsite Rechtstreex, voor een lokale en eerlijke voedselketen. “Verse, seizoensgebonden boodschappen doen direct bij boeren en makers uit je eigen regio. Dat is wat we doen”, vertelt Maarten.

De missie van Rechtstreex is om de producten uit een lokale voedselketen zo toegankelijk mogelijk te maken voor mensen die bewust willen eten, zodat zoveel mogelijk van wat we consumeren van lokale boeren en makers komt.

“In onze huidige voedselketen weet je eigenlijk helemaal niets over de producten, terwijl je toch wil weten wat je eet? Hoe wordt het bijvoorbeeld gemaakt? Daar is bijna niet achter te komen. En als je er achter komt, schrik je je rot.”

Tekst gaat verder na de foto.

Maarten Bouten ©Rechtstreex

“Het is makkelijker om in een supermarkt een appel uit Nieuw-Zeeland te kopen, dan een appel van een lokale boer. Dat is toch eigenlijk heel vreemd!” Bij Rechtstreex zijn meer dan honderd leveranciers aangesloten, waardoor je ruime keus hebt aan diverse alledaagse, maar ook zeer bijzondere producten. Het grote aanbod in seizoensproducten zorgt ervoor dat consumenten vers eten, met een zo laag mogelijke milieubelasting.

Een sociaal voedselsysteem

Via de website van Rechtstreex bestel je eenvoudig al jouw boodschappen los of in een abonnement. Van groente, vlees en zuivel tot kant-en-klaar pakketten. Het assortiment varieert van gewoon, biologisch, biodynamisch tot ecologisch. Bovendien kun je inspiratie opdoen op de receptenpagina en meer ervaren over alle boeren en makers. “Als je online besteld hebt, kun je het twee dagen later ophalen bij een afhaalpunt in Gouda. We hebben er inmiddels drie: GOUDasfalt, The Meltingshop en aan de Bloemendaalseweg”, vertelt Maarten.

Tekst gaat verder na de foto.

Links: Wijkchefs Petra en Debora ©Rechtstreex Rechts: Wijchefs GOUDasfalt Trees en Marian © Eva Kosto

De Gouwenaars die deze afhaalpunten runnen, zijn heel erg betrokken en hebben een passie voor lokale producten. “Ze vinden het leuk om de buurt te kennen en mensen te helpen met lokaal voedsel. Ze kennen de klanten, zijn betrokken, weten alles van de boeren, producten en de bereiding.”

Eerlijk verdienen

Als je Rechtstreex vergelijkt met de prijzen in de supermarkt? Betaal je dan meer of minder? “We hebben een iets andere prijsmethodiek dan een supermarkt”, vertelt Maarten. “We hebben altijd een eerlijke prijs, omdat de boer bij ons de prijs bepaalt. Wij hebben daar een opslag op en gaan niet onderhandelen. We kijken echt wat de kosten zijn om het product bij jou te krijgen en dat is wat je betaalt.”

‘Je betaalt echt een eerlijke prijs’

Ook kun je op de website precies zien wat de boer verdient, wat Rechtstreex krijgt en welk deel de overheid aan btw. “Je betaalt daardoor echt een eerlijke prijs. In veel gevallen zijn we tussen de 0 en 30 procent goedkoper in biologisch. En de andere producten kun je vergelijken met de prijzen van Albert Heijn, afgezien van aanbiedingen natuurlijk.”

Enorme groei

De afgelopen maanden hebben veel invloed gehad op Rechtstreex. “De cijfers zijn verdubbeld”, vertelt Maarten. “We merken dat er heel veel meer interesse is in lokale producten. Veel mensen willen de lokale economie stimuleren en vinden de supermarkt geen fijne plek meer. Hierdoor hebben we in een paar maanden 16 nieuwe leveranciers toegevoegd en ook nieuwe collega’s aan kunnen nemen om iedereen goed te kunnen bedienen.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Rechtstreex. Meer over Rechtstreex ontdekken?

Rechtstreex boodschappen

, Gouda

Bekijk meer:boodschappen

adv.