Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Appeltje-eitje: met deze tips maak je de perfecte ijskoffie gewoon thuis

Aangeboden door Simon Lévelt 9 juli 2020

Er komen weer een paar warme dagen aan en veel Gouwenaars kiezen dan voor een lekkere ijskoffie in plaats van de warme variant. Die kun je natuurlijk bij veel horecazaken krijgen, maar je kunt het drankje ook makkelijk thuis maken. Hoe dan? Dat gaat Annuska van der Nagel van Simon Lévelt stap voor stap uitleggen. En geloof ons, als je deze ijskoffie hebt geproefd wil je niets anders meer.

Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

Voorbereidingen

©indebuurt Gouda

Oké, we beginnen makkelijk. De eerste tip van Annuska is namelijk om het glas waar je straks je ijskoffie uit gaat drinken alvast in de koelkast te zetten. “Zo blijft je drankje langer koel en het ziet er ook nog eens mooi uit.” Zorg ook dat je genoeg ijsblokjes in de vriezer hebt liggen. “Je hebt er ongeveer 13 nodig.” Verder heb je ook een Slow Coffe Set nodig, zoals op de foto hierboven én natuurlijk ook koffie en 250 ml water.

De juiste koffie

©indebuurt Gouda

Wij vroegen ons af of je met elke koffie een iced variant kunt maken? “Het kan, maar er zijn speciale soorten die echt heel lekker zijn om ijskoffie van te maken, bijvoorbeeld de Caracolito of de La Victoria Huila.” Met die laatste variant gaan we aan de slag. “Deze koffie heeft de intense aroma’s van hazelnoot, laurier en grapefruit. Perfect voor een Shock Brew Iced Coffee.” Van deze gemalen koffie hebben we 35 gram nodig.

Deze koffie is nog niet biologisch, maar op initiatief van Simon Lévelt zijn de boeren van La Victoria – onder begeleiding van The Coffee Quest – nu in conversie naar geheel biologische productie. Dit proces neemt zo’n 3 jaar in beslag, voordat de koffie officieel biologisch genoemd mag worden. Als een koffieboer de overstap maakt naar biologische productie, betekent dit soms een tijdelijke terugval in de hoeveelheid oogst en dus minder inkomsten voor de boer en zijn familie. Bij het drinken
van deze koffie draag je bij aan het verduurzamen van de koffiesector.

Schenken maar

©indebuurt Gouda

Doe de gemalen koffie in het filter en de ijsklontjes in het kan. Schenk het gekookte water voor de helft op en laat het doorlopen. Schenk de tweede helft van het water op en wacht ook tot dit helemaal is doorgelopen. “Eigenlijk is de iced coffee zo al superlekker, maar voor degene die net even iets anders willen, kun je ook 10 ml Monin siroop toevoegen. Deze zijn verkrijgbaar in verschillende smaken, zoals vanille.”

Om het helemaal af te maken giet je de ijskoffie in het glas en wrijf je met een schijfje limoen onder de rand van het glas. “Zet het limoentje daarna op de rand van het glas en schenk de Shock Brew Iced Coffee in.”

Alle tips op een rijtje

©indebuurt Gouda

Er zijn natuurlijk talloze variaties mogelijk van de ijskoffie. Daarom zetten we alle tips van Annuska nog even op een rijtje:

  • Zet de glazen van tevoren in de koelkast. Ze krijgen dan een mooi mat laagje
  • Heb je een volautomaat of een halfautomaat; je kan de koffie dan rechtstreeks uit de machine op het ijs laten lopen
  • Een espresso kan je ook zetten met een potje op het vuur. Iets minder stevig, maar ook geschikt om heet op het ijs te schenken
  • Gebruik een whiskey glas voor een stoer effect
  • Wil je ’s avonds iced coffee maken, maar je wilt geen cafeïne? Met de Estrella of Allegro kun je ook zonder cafeïne een lekkere ijskoffie zetten
  • Doe een bolletje vanille-ijs in je kopje en laat er een espresso rechtstreeks uit de machine op lopen, heerlijk!
  • Meer recepten? Kijk hier >>>

Ben je nieuwsgierig geworden of wil je nog meer informatie? Annuska laat je in de winkel van Simon Lévelt aan de Korte Tiendeweg graag kennis maken met de verschillende soorten koffie.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Simon Lévelt. Meer over Simon Lévelt ontdekken?

Simon Lévelt speciaalzaken

Geopend09:00 - 17:30

Korte Tiendeweg 22, Gouda

Bekijk meer:speciaalzaken

Lees ook:

Annuska ging haar droom achterna: ‘Ik wilde altijd al een baristabar beginnen’

Annuska van der Nagel (46) is al zes jaar eigenaresse van koffie- en theewinkel Simon Lévelt Gouda. ...
Pagina 1/4
⟵ swipe swipe ⟶

adv.