Slijterij Den Gouwen Aar opent nieuw proeflokaal in het pand naast de winkel
Slijterij Den Gouwen Aar aan de Oosthaven is niet zomaar een slijterij, je moet het eigenlijk zien als een soort...
Een nieuwe koffiezaak aan de Hoogstraat, even langs het gloednieuwe restaurant in het centrum: kan je alle hotspots in Gouda stiekem niet meer bijhouden, ondanks onze hotspotmeldingen? Dat is helemaal niet zo gek, want in de afgelopen acht jaar is het aantal eet- en drinkgelegenheden flink gestegen.
In heel Nederland is het aantal zaken met 16 procent gestegen. Even concreet: dat zijn bijna zesduizend horecazaken. Dat blijkt uit cijfers van marktonderzoeker Datlinq die LocalFocus heeft geanalyseerd.
Koffietentjes, gezonde to-go zaken en afhaal-/bezorgrestaurants zijn hot and happening. Maar verreweg het meest populair in het horecalandschap: social dining. Eén derde van alle restaurants hanteert dit concept. Ondernemers zien geen brood meer in een ouderwetse kroeg, het aantal cafés in ons land is gedaald met 18 procent tot zo’n 6.100.
Dat is landelijk, maar hoe zit dat in Gouda? Zo zit de vork in de steel: in 2012 telde Gouda zo’n 137 horecazaken. Nu acht jaar later staat de teller op 147, een groei van 7 procent. Je hoort het al: ze (onder)nemen het ervan.
Hoewel wij dit volkomen logisch zouden vinden, is Gouda niet de meest gewilde plek om een eet- en/of afhaalgelegenheid te beginnen. Die eer – met bijna 4.500 vestigingen – gaat naar Amsterdam. Andere uitschieters zijn Almere (+44 procent), Utrecht (38+ procent) en Eindhoven (37+procent).
Neem hier een kijkje in het horecalandschap:
In onze gids
Nu gesloten
Nu gesloten
Nu gesloten
Populaire rubrieken