Geen wijn maar thee bij je avondeten: ‘De aroma’s versterken de smaak van het gerecht’
Aangeboden door Simon Lévelt

Thee is na water het meest gedronken drankje ter wereld. “Naast de vele variaties in soorten, heeft thee ook nog eens eigenschappen die gunstig zijn voor het lichaam. Thee maakt je wakker, helder en alert”, vertelt Annuska van der Nagel, eigenaresse Simon Lévelt.
“Een ander positieve eigenschap van thee is het smaakversterkend karakter”, vertelt Annuska. Zo ontdekken steeds meer mensen dat thee een aanvulling is op het diner. Maar waarom past het dan zo goed bij ons avondmaal?
Tekst gaat verder onder de foto.

“Thee heeft net als wijn de eigenschap om de harmonie van het gerecht te versterken”, vertelt Annuska. “Zo worden de aroma’s gemengd met die van het gerecht. Ook bevat thee antioxidanten die celveroudering en celvernietiging tegengaan.”
Effect op smaak
De smaak van een gerecht kan dus intenser worden door thee. Volgens Annuska komt dit door de warmte, maar vooral ook door de vele stofjes en aroma’s van het voedsel. “Doe maar eens een test met een kopje water en kopje thee van dezelfde temperatuur bij een gerecht. Het warme water spoelt de smaak weg en bij thee blijft die langer hangen.”
Tekst gaat verder onder de foto’s.
Een veel gebruikte term
Een veel gebruikte term in de theewereld is astringentie. “Het betekent samentrekken en staat voor het mondgevoel dat je krijgt bij bittere, zoute en soms zure smaken. Bij intense astringentie wordt het wrang genoemd. Een romig of zoet gerecht verzacht een thee met een wrange smaak, zoals bijvoorbeeld een Assam thee (Assam Goudblad zomerpluk).”
Iedereen kent de basissmaken zoet, zout, bitter en zuur. “Een basissmaak die nog niet heel oud is, maar zeker bij de omschrijving van de meeste groene theesoorten hoort is umami”, vertelt Annuska. “Otsuka sencha Fukamushi is een groene thee met een umami en licht zoete smaak. Het smaakt naar zeewier, gras, boter. Als je deze thee bijvoorbeeld met een gerecht met meloen combineert, wordt de thee frisser en zoeter én geeft het het gerecht een hartige ziltige zeesmaak.”
Tekst gaat verder onder de foto.

Thee bij het diner
Oké, allemaal leuk en aardig die moeilijke termen, maar hoe weet ik nu welke thee ik bij welk gerecht moet drinken? “We hebben in de winkel een aantal theesoorten gekozen met een bijpassend gerecht. Daarbij beschrijven we de smaak en het effect op het aroma. De recepten staan in het boek van Mariëlla Erkens: Thee de nuchtere neef van wijn. Deze is ook via de website van Simon Lévelt te verkrijgen.
Tekst gaat verder onder de foto.

Tips
Ga je aan de slag met een lekkere maaltijd in combinatie met thee? Dan heeft Annuska nog drie tips voor je:
Tip 1: Tussen de gangen door kun je je mond schoonspoelen met een witte thee. De Pai Mu tan neutraliseert de smaak in je mond. De overgang van voor,- hoofd -en nagerecht is dan een stuk soepeler. Serveer het in een mooi glas.
Tip 2: Wist je dat je een heerlijke marinade van thee kan maken?
Week een theelepel groene thee (Sencha) vijf minuten in twee eetlepels water (van de kook af). Meng het met 50 gram soyasaus, golden syrup en fijngesneden knoflook. Zet het tien uur afgedekt in de koelkast.
Heerlijk op een kipsandwich!
Tip 3: Combineer kaas met thee.
- Gatenkaas met Huo Shan (gele thee)
- Aroma’s kaas: notig, zoet, kruidig, hooi
- Aroma’s thee: vegetaal, bloemig, fruitig, kool, mais, hooi, gras, veldbloemen
Effect: De kaas krijgt meer smaak, meer umami, de thee wordt frisser. Je krijgt hierdoor een fris, schoon mondgevoel met zowel thee als kaas in de nasmaak.