Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is hét zomerdrankje van 2019 volgens de Goudse horeca

Door Kirsten Spooren 10 juli 2019

De zon schijnt en de Goudse terrassen zitten gezellig vol. De meeste mensen bestellen een wijntje of een biertje, maar soms heb je trek in iets anders. De gin-tonic is ondertussen niet meer zo spannend, maar wat moet je dán drinken? We gingen op zoek naar hét zomerdrankje van 2019 en wie weten dit nou beter dan de horeca van Gouda?

Sippen we met zijn allen aan een Rosé Cider? Klinken we het glas met Vermouth uit Turijn? Of is de G&T toch niet zo passé en blijven we dit drankje en masse drinken? “Wij merken dat de rosé echt met een opmars bezig is”, vertelt Joy van Casa Chow. “Maar ook cocktails op basis van rosé.”

Non-alcohol

Een trend dat merkbaar is op de Goudse terrassen, is dat we steeds minder alcohol willen drinken. Er wordt dus gezocht naar alternatieven, zoals 0,0% bier, mocktails en biologische Kombucha. We zijn vaker bezig met onze gezondheid en alcohol past niet meer in dit plaatje. “We zien dat er steeds meer 0,0% biertjes besteld worden, meer dan voorheen. Er is nu ook veel meer keus als het gaat on non-alcoholische dranken. Vorig jaar had je bijna alleen maar Radler en nu heb je al veel meer”, vertelt Jill van Brasserie Copper. Joy van Casa Chow kan dit beamen: “Bij ons worden vooral de Pinky Rose Lemonades veel besteld.”

Kaasstad? Nee, bierstad!

Een andere trend is dat steeds meer restaurants zich gaan richten op bier met een aparte bierkaart. Gouda telt ondertussen twee biercafés, maar er zijn meer cafés en restaurants met een uitgebreid bieraanbod. Op de tap, speciaal biertjes of gewoon een pils: we krijgen steeds meer keuze. En wist je dat Gouda vroeger dé bierstad van Nederland was?

“Bij ons gaat de Biri Bier heel snel”, vertelt Lisanne van Swing Gouda. “Dit is een maisbiertje vergelijkbaar met Corona van Brouwerij ’t IJ. We zien sowieso dat speciaal biertjes steeds vaker besteld worden.”

“Ook wij zien dat steeds meer mensen voor een speciaal biertje kiezen. Vooral de brouwerijen uit Nederland zijn populair,” zegt Joy. Dit constateert Lizette van Cafeetje Heeeurlijk ook: “Bij mij zijn vooral de speciaal biertjes uit Gouda zelf het populairst.”

Het zomerdrankje van 2019

Toch zien we nog steeds oude klassiekers. Lisanne: “De Aperol Spritz wordt nog steeds veel besteld, net zoals vorig jaar.” Ook bij Grand Café Central zien ze dat het oranje drankje op basis van prosecco, Aperol en bruisend water nog steeds populair is. “Dit drankje wordt nog steeds veel besteld bij ons en is wel één van de populairste drankjes”, zegt Jolanda van Grand Café Central.

Naast alle oudere klassiekers is het zomerdrankje van 2019 dus een alcoholvrij biertje. Dit past geheel bij de gezondheidstrends die we al een tijdje zien. Alcohol past niet bij een gezonde leefstijl en dus wordt er steeds vaker gekozen voor de 0,0% variant.

Lees ook…

Terrasjesweer! Hier in Gouda drink je de lekkerste gin-tonics

Gin-tonic passé? Nee, hoor! Een gin-tonic op het terras tijdens een warme dag kan altijd. En laat he...
terrassen in gouda met lang zon

’s Avonds genieten van de zon op het terras in Gouda, hier kan het!

De werkweek is weer begonnen (klein traantje). Je kunt na je werkdag natuurlijk gewoon direct naar h...
terrassen in gouda

Dit zijn volgens jullie de beste terrassen van Gouda

Gouda is echt een terrassenstad. We zitten het hele jaar door op het terras. Van de Markt tot de Gou...

Meer over

Eten & drinken

adv.