Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Céline van Natuurwinkel Gouda: ‘De dieren lopen zo veel en zo lang mogelijk buiten’

Aangeboden door Natuurwinkel Gouda 21 september 2019

Dat de herkomst van ons eten niet altijd even transparant is, weten de meesten mensen wel. Voeding is verworven tot industrie, en wat niet weet… “Gelukkig kiezen steeds meer consumenten voor een bewuste leefstijl en geven ze de voorkeur aan biologische herkomst”, vertelt Céline van Natuurwinkel Gouda. 

“We zijn daarom trots om te kunnen zeggen dat we sinds enkele weken een mooi uitgebreid vleesassortiment hebben waarvan de herkomst klip en klaar is. Het rundvlees komt namelijk van Boerderij Eyckenstein in Maartensdijk, waar jonge Jersey-stieren worden grootgebracht.”

Jersey stierkalveren op Boerderij Eyckenstein

Voor productie van kaas en zuivel is melk nodig en om melk te geven, krijgt een koe elk jaar een kalfje. “De helft hiervan zijn stierkalveren, en omdat deze (behalve dekstieren) geen functie hebben worden ze normaliter afgemest voor het vlees. Niet alle rassen zijn welkom in de vleesindustrie. Jersey stierkalveren zijn bijvoorbeeld klein van stuk en groeien minder hard dan hun dikbilvriendjes. Hierdoor heeft de reguliere kalverhandel geen interesse in dit ras.”

Tekst gaat verder onder de foto.

© Natuurwinkel Gouda

“Maar deze prachtige, kleine, lichtbruine melkkoe is zeer geschikt voor de biologische landbouw en produceert iets volvettere melk, voor hoogkwalitatieve kaas. Zo ken je misschien de fantastische Remeker kaas van biologische boerderij De Groote Voort in Lunteren. Omdat ook zij het onaanvaardbaar vinden dat hun stierkalveren voortijdig werden afgemaakt, hebben Jacob en Linda van boerderij Eyckenstein in Maartensdijk in 2017 besloten deze kalveren groot te brengen”, vertelt Céline.

Niet méér, maar beter vlees

Boerderij Eyckenstein kiest voor een zo natuurlijk mogelijk leven voor de dieren. Ze lopen zo veel en zo lang mogelijk buiten – de eerste drie à vier maanden bij pleegmoederkoeien – op natuurterreinen in de Bilt van Landgoed Vollenhoven en Utrechts Landschap. “Hier zijn voldoende droge plekken en bomen om onder te schuilen. De dieren die in de winter op stal gaan, lopen in strohokken met ruimte voor natuurlijk gedrag. Ook worden de dieren niet onthoornd of gecastreerd.”

Tekst gaat verder onder de foto.

© Natuurwinkel Gouda

“Uiteraard worden op boerderij Eyckenstein geen kunstmest, bestrijdingsmiddelen of antibiotica gebruikt”, zegt Céline. “De dieren worden na ongeveer 2,5 jaar geslacht en direct verwerkt, zonder toevoegingen. Het Jersey-vlees is gemarmerd, dieprood van kleur en geconcentreerd van smaak. Dit komt door het buitenleven.” Het dieet van de dieren is gericht op gezondheid van het dier en bestaat uit gras, hooi, Keltisch zeezout en in de winter een biologische kruidenmuesli. “Hierdoor bevat het vlees naar verhouding veel meer Omega-3 vetzuren. Het vet in het vlees is niet wit, maar soms bijna geel: een teken dat de dieren op hun gemak heel veel gras hebben gegeten. En dat is niet alleen gezond en lekker, maar zo’n stukje vlees op het bord smaakt toch een heel stuk prettiger.”

Je vindt het Jersey-vlees in de koeling bij Natuurwinkel Gouda, Lange Groenendaal 99.


Meer over Natuurwinkel Gouda ontdekken?

Natuurwinkel Gouda boodschappen

Gesloten08:30 - 19:00

Lange Groenendaal 99, Gouda

Bekijk meer:boodschappen

Lees ook:

Natuurwinkel Gouda

Céline van de Natuurwinkel: ‘Toen ik zes was had ik een geit, daar is het allemaal mee begonnen’

De Natuurwinkel is inmiddels niet meer weg te denken uit het Goudse straatbeeld. Eigenaresse Céline ...
sam's Bakery

We krijgen een traditionele Franse bakkerij aan de Lange Tiendeweg in Gouda

Winkels komen en gaan, ook in Gouda. We hebben de afgelopen tijd veel nieuwe ondernemers in Gouda ge...

8 x hier in Gouda koop je je verse groente en fruit

We weten allemaal hoe belangrijk het is om onze vitaminen, mineralen en voedingsvezels binnen te kri...

adv.