Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Lekker eropuit: 6 x de mooiste dorpen rondom Gouda

Door Kirsten Spooren 30 juni 2020

Weet je wat wij zo speciaal vinden aan Gouda? We behoren toe tot de randstad, maar toch worden we omgeven door groen. Fiets, loop, rij Gouda uit en je komt terecht in een prachtig (polder)landschap met pittoreske dorpjes en oer-Hollandse taferelen. Tijd om onze mooie streek te ontdekken! De volgende mooie dorpen liggen allemaal in de buurt van Gouda en zijn leuk om een keer te bezoeken. We vertellen je ook meteen wat je er kunt doen en zien:

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Sluipwijk

Foto links: door AgaathEigen werk, CC BY-SA 3.0 | Foto rechts: Vincent van Zeijst – Eigen werk, CC BY-SA 3.0

Officieel behoort Sluipwijk tot de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Het pittoreske dorpje ligt op een dijk midden tussen de Reeuwijkse Plassen en telt maar 360 inwoners. Het is heerlijk om door dit dorp heen te fietsen wanneer je Reeuwijk bezoekt en neem vooral ook een kiekje van de kerk uit 1863.

Vlist

Foto’s: Door Vincent van Zeijst – Eigen werk, CC BY-SA 3.0

Vlist is een lintdorp zonder oude dorpskern en zonder kerk, dat in de 12e eeuw is ontstaan. Officieel behoort Vlist tot de gemeente Krimpenerwaard en telt het 630 inwoners. Voor een piepklein dorpje heeft Vlist aardig was monumenten om te zien. Het telt twaalf boerderijen met de status rijksmonument en twee monumentale wipmolens. Daarnaast is het voormalige raadhuis uit 1911 ook nog een stop waard om te bezichtigen. Dit dorpje kun je het beste bezoeken in combinatie met Stolwijk, Schoonhoven en Haastrecht, aangezien ze alle drie bij elkaar in de buurt liggen.

Haastrecht

Foto’s: door Vincent van Zeijst – Eigen werk, CC BY-SA 3.0

Iedereen in Haastrecht gaat ons heel hard slaan, want Haastrecht is geen dorp, maar een stad. Maar met iets meer dan vierduizend inwoners vinden we dat Haastrecht toch niet mag ontbreken in dit lijstje. Het is een mooi, pittoresk stadje dat zeker het ontdekken waard is. Het is heerlijk om hier rond te dwalen en te stoppen voor een goed kopje koffie. Omdat Haastrecht een kleine stad is, heb je hier ook meer bezienswaardigheden om te ontdekken. Het stadhuis is een bezoekje waard en je kunt er ook een museum bezoeken: het Museum Paulina van Vliet. Het voormalige woonhuis van de familie Bisdom van Vliet staat in de top 100 van de Rijksdienst voor Monumentenzorg.

Hekendorp

Foto’s: door Jan dijkstraeigen werk, CC BY-SA 4.0

Ook het kleine Hekendorp (voorheen Goejanwerwelle) verdient een plekje op deze lijst. Het dorp ligt aan de noordelijke oever van de Hollandse IJssel en telt 715 inwoners. Het dorp is misschien klein, maar telt toch enkele bezienswaardigheden. Zo vind je er een schandpaal met daarboven het beeld van Vrouwe Justitia. Op de dijk vind je ook een oude banpaal van Gouda. Dit gaf vroeger de grens aan tussen Gouda en de dorpen er omheen. In het dorp vind je ook de Prinsessenboerderij. In deze boerderij werd prinses Wilhelmina van Pruisen naar haar aanhouding bij Goejanverwellesluis in 1787 enkele uren opgesloten door de patriotten.

Gouderak

dorpen gouda
Foto links: door Jan dijkstraeigen werk, CC BY-SA 3.0 | Foto rechts: door Agaatheigen werk,, CC BY-SA 3.0 nl

Gouderak is een schattig dorpje, grenzend aan Gouda en Moordrecht. Er wonen circa 2610 mensen hier en staat vooral bekend om het pontje tussen Gouderak en Moordrecht. Ook kun je hier leuk recreëren door door de ligging van het dorp. Een van de belangrijkste attracties is de Vogelplas, een natuurgebied waar talloze water- en weidevogels van zeer dichtbij te bestuderen zijn. Gouderak is leuk te combineren met een bezoekje aan het mooie Moordrecht.

Stolwijk

Foto links: Door GouwenaarEigen werk, Publiek domein | Foto rechts: Door Michielverbeek – Eigen werk, CC BY-SA 3.0 nl

Het mooie Stolwijk mogen we natuurlijk ook niet vergeten. Dit dorp telt 5280 inwoners (in 2019) en is vooral beroemd vanwege de Stolwijkse kaas (die je dan ook veel tegenkomt op de Goudse markt). Het dorpje heeft een paar mooie monumenten om te bezichtigen, zoals de Hervormde Kerk en enkele oude boerderijen. Ook vind je in Stolwijk vrij veel kunst in de openbare ruimte.

LEES OOK:

Weg in eigen stad: 6 x unieke B&B’s in Gouda

We mogen weer op reis, maar dat betekent niet dat we ons Goudse mogen vergeten. Wist je dat we prach...
weetjes gouda

Dit zijn de 5 beste bezienswaardigheden in Gouda (volgens toeristen)

Wij Gouwenaars weten natuurlijk de beste plekjes in de kaasstad te noemen, maar wat zijn volgens toe...

Van rooftopbar tot arcadehal: dit willen wij ook in Gouda

Begrijp ons niet verkeerd: Gouda is de allerfijnste plek om te wonen. Toch zien wij hotspots in ande...

Eline over haar Gouda: ‘Ik word hier altijd erg vriendelijk ontvangen’

We wonen in een prachtige stad met heel veel fijne plekjes. Van monumentale panden tot mooie brugget...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

adv.