Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Matthäus Passion in de Sint Janskerk verplaatst naar 12 maart 2021

Aangeboden door Toonkunst Gouda 5 maart 2020

Op 27 maart 2020 zouden er meer dan honderd mensen in de Sint Janskerk het prachtige stuk Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach zingen. Vanwege het coronavirus kan dit helaas niet doorgaan, maar er is een nieuwe datum: 12 maart 2021. Ook is er een video gemaakt van een deel van de Matthäus Passion, zodat we dit jaar ook nog een beetje kunnen genieten van het prachtige stuk.

Bekijk hier de video >>>

Dirigent Niels Kuijers en pianist Martin van Broekhoven hebben een filmpje gemaakt bij pianohandel Cox in Gouda. Martin heeft drie delen (openingskoor, een koraal en het slotkoor) op de piano gespeeld, terwijl Niels stond te dirigeren. De koorleden konden daarna kijkend via internet en met een koptelefoon op een geluidsopname van zichzelf gemaakt. Jacco de Wijs-van Gorcum heeft al die opnames onder elkaar gezet.

Een fantastische manier om als koor toch nog even in de Matthäus sfeer te komen. “We gaan het allemaal op Goede Vrijdag thuis afdraaien en we versturen deze opname naar alle vrienden, alle mensen die een kaartje kochten en naar iedereen die het horen wil.”

Matthäus Passion 2021

“Dit is echt een hoogtepunt voor iedereen die van muziek houdt”, zegt Pieter Postma, bestuurslid en tenor van Toonkunst Gouda. “Er zijn zo’n 1100 plekken in de kerk voor publiek.” Pieter is zelf tenor in het koor. “De tenor vertelt tijdens de muziek wat er gebeurt in het verhaal.” Het verhaal en de uitvoering van De Matthäus van Bach is ongekend populair in Nederland. Ieder jaar in de weken voor Pasen zijn er honderden concertuitvoeringen in Nederland te beluisteren. “In geen ander land is de populariteit voor dit stuk zo groot als hier.”

Alle emoties

“De muziek en de teksten klinken als een opera”, vertelt Pieter. “Jezus, een jonge en progressieve prediker komt in aanvaring met religieuze en wereldlijke machthebbers. Zijn kruisiging leidt uiteindelijk tot het ontstaan van de Christelijke kerk. Alle mogelijke emoties komen in het stuk voor. De angst van de discipelen, de woede en de schijnheilige achterklap van de priesters, de onverschilligheid van de Romeinse landvoogd en de opgezweepte razernij van het volk. Al deze emoties zijn in muziek gevat door Johann Sebastian Bach.”

Een prachtig verhaal

“Er komen altijd honderden mensen op het concert af”, vertelt Pieter. “In 1997 waren dat er zelfs tweeduizend, maar dat was iets te veel van het goede.” De Matthäus van Bach is gebaseerd op het evangelie van Mattheüs uit de Bijbel en vertelt over de laatste dagen in het leven van Jezus en van zijn kruisdood. “Het is veel meer dan alleen een kerkelijk verhaal”, zegt Pieter. “De muziek en de zang is voor iedereen, van jong tot oud, gelovig of niet. Het is gewoon een prachtig verhaal dat wordt verteld door een volwassenen koor van 90 deelnemers, een kinderkoor en vocale solisten. De prachtige muziek wordt verzorgd door Holland Symfonie orkest.”

Tekst gaat verder onder de video.

In de Sint Janskerk zijn op 27 maart meer dan duizend plekken beschikbaar voor publiek. Ook worden er grote schermen neergezet, zodat iedereen goed kan zien wat er op het podium gebeurt.

  • Waar:  Sint Janskerk
  • Wanneer: vrijdag 12 maart 2021
  • Meer informatie: kijk hier >>>

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Toonkunst Gouda. Meer over Toonkunst Gouda ontdekken?

Toonkunst Gouda muziek

, Gouda

Bekijk meer:muziek

adv.