Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Open Monumentendag 2020 in Gouda: deze locaties kun je bezoeken

Door Kirsten Spooren 9 september 2020

Ieder jaar is het in het tweede weekend van september Open Monumentendag. Bekende en minder bekende monumenten openen dan gratis hun deuren voor publiek. Het is dus een uitgelezen kans om bijzondere gebouwen te bezoeken waar je normaal geen toegang tot hebt. Dit jaar vindt Open Monumentendag plaats op 12 september 2020. 

Dit jaar is Open Monumentendag anders dan voorgaande jaren in verband met de coronamaatregelen. In plaats van twee dagen, is het dit jaar maar één dag. Daarnaast moet er voor sommige monumenten gereserveerd worden. Welke dit zijn, wordt duidelijk aangegeven in het programma. Wel worden er – net zoals voorgaande jaren – activiteiten georganiseerd zoals concerten en workshops.

Bijzondere monumenten

Ook doen er dit jaar weer veel monumenten mee aan de open dag. We snappen heel goed dat je ze niet allemaal kan bezoeken, dus daarom lichten we een paar bijzondere monumenten voor je uit:

Jeruzalemkapel
Normaal kun je hier alleen terecht voor recepties, vergaderingen of trouwerijen, maar op zaterdag 12 september kun je een kijkje nemen bij de Jeruzalemkapel. Gijsbrecht of Gijsbert Willemsz Raet (ca. 1435-1511), priester van de Sint Jan, maakte tussen 1478 en 1487 een pelgrimstocht naar het Heilige Land.

Zo’n reis was in die tijd vol risico’s en ontberingen. Uit dankbaarheid voor zijn behouden terugkomst liet Raet rond 1500 deze twaalfzijdige kapel bouwen. Gijsbert Raet sterft uiteindelijk op 28 mei 1511. Officieel zou hij begraven worden in de Sint Janskerk, aangezien hij daar een graf in zijn bezit had. Dat is uiteindelijk niet gebeurd. Volgens een akte die de Sint Janskerk in zijn archief heeft, is hij begraven in de Jeruzalemkapel. Let op: reserveren is verplicht.

Mysterie opgelost: Hier heeft de Jeruzalemkapel zijn naam aan te danken (en er ligt een skelet)

 

Westhaven 65 Gouda
© indebuurt Gouda

Patriciërswoning – Westhaven 12
Tot ongeveer 1765 stonden hier twee panden, in een waarvan Dirck Cornelisz. Van Reynegom (1504-1584) heeft gewoond. Hij was lid van de vroedschap, kerkmeester, bierbrouwer, tollenaar, kortom een rijke Gouwenaar met aanzien. Rond 1765 zijn de twee middeleeuwse panden die hier stonden verenigd achter een nieuwe, imposante Louis XV-gevel. In de Patriciërswoning vertelt een gids over de bouwkundige geschiedenis van dit pand en daarnaast kun je het verhaal horen over een wereldberoemde bewoner van dit pand.

Groote Huys

Het Groote Huys of ook wel Huize Endenburg genoemd, is één van de oudste stenen gebouwen van Gouda. Van 1563 tot 1990 is hier onafgebroken het beroep van zeil- en tuigmaker uitgeoefend en de gevel is deels nog middeleeuws.

Ben je benieuwd welke monumenten je nog meer kunt bezoeken? Bekijk dan hier de gehele lijst en het programma >>>


Lees ook...

Leuke dingen doen in september: 5 x deze evenementen wil je deze maand niet missen

En toen was het alweer september! De afgelopen maanden was het erg rustig in Gouda qua evenementen, ...

Let op: in het weekend van 12 en 13 september rijden er geen treinen van en naar Gouda

Treinreizigers van, naar en via Gouda krijgen in het weekeinde van 12 en 13 september opnieuw te mak...

Meer over

Doen Getipt

adv.