Feest! Gouda750: dit staat er allemaal op de planning

Aangeboden door Gouda750

Hieperdepiep, hoera! In 2022 vieren we de 750ste verjaardag van Gouda. Zo lang is het namelijk geleden dat Graaf Floris V van Holland Gouda stadsrechten verleende. Gouda750 wordt een jaar met feest, véél feest, en daarom zetten wij alvast een aantal toffe activiteiten voor je op een rijtje. Dus pak je agenda er maar bij, want dit wil je écht niet missen.

Gouda750 is een citytrip van zes maanden voor jong en oud met het motto Geef Gouda Door. Het programma staat vol met met activiteiten en kleine en grote evenementen waar iedereen aan deel kan nemen.

Openingsfeest Gouda750 op 12, 13 en 14 april

Op 12 april openen burgemeester en wethouder(s) (en misschien nog een speciale gast…) het Gouda750 Feest voor de stad en de Gouwenaars. In de binnenstad is van alles te zien. Daarbij mag een lekker stukje kaas en de Goudse stroopwafel natuurlijk niet ontbreken.

Tijdens de opening kijk je je ogen uit. Je komt namelijk allerlei moois tegen dat door Gouwenaars is bedacht en gemaakt. De details worden in de aanloop naar het feest steeds verder onthuld.

Bekijk hier het hele programma >

© programmateam Gouda750

Bijzondere tentoonstelling in de Sint-Janskerk & beleef Gouda op grote hoogte

Dit is misschien wel het meest bijzonere event van Gouda750. Tijdens de expositie ‘Beleef het Wonder van Gouda’ kun je de Sint-Janskerk bewonderen in de staat van 1570. Beleef het Wonder van Gouda is een tweeluik. Naast de tijdreis in de Sint-Janskerk waan je je ook in Museum Gouda in de zestiende eeuw. Hier vind je cartons en levensgrote ontwerptekeningen van de glas-in-lood-ramen in de Sint-Janskerk. Sommige zijn wel tweeëntwintig meter lang.

Ook kun je een wandeling maken op het dak van de Sint-Janskerk. Ja, je leest het goed! Eénmalig is onze Sint-Janskerk, de langste kerk van Nederland, te beklimmen en kan er gewandeld worden op het dak.

Begin volgend jaar wordt er een enorme stellage van steigers opgebouwd bij de kerk. Bezoekers kunnen zo op een hoogte van zeker 25 meter een flink stuk wandelen over een platform en genieten van fenomenale vergezichten. Dit is echt ones in a lifetime!

Lees hier meer over ‘Beleef het Wonder van Gouda’ >

boven op het dak een weids uitzicht, zelfs Rotterdam, Den Haag en Utrecht zijn bij mooi weer te zien © programmateam Gouda750

Goudse Iconen: vijftig kaasboerinnen

Misschien heb je ze al voorbij zien komen. Geïnspireerd op de originele kaasboerin, die voor de Nieuwe Marktpassage staat, zijn er vijftig nieuwe versies gemaakt. De nieuwe versies worden gemaakt door ongeveer driehonderd Gouwenaars, waaronder tien kunstenaars.

In de periode vóór het grote feest worden de beelden beschilderd en bewerkt en tijdens de opening staan ze in één grote cirkel voor het Stadhuis op de Markt. Daarna staan de beelden verspreid door de binnenstad en alle wijken van Gouda. Ook komt er een beeldenroute voor fietsers en wandelaars. Van het hele project komt ook een boek en een korte documentaire uit.

Lees hier meer over dit toffe project >

© Jan van den Berg

Avondvierdaagse met historische optocht

Van 17 tot en met 20 mei vindt er een speciale editie plaats van de bekende Goudse avondvierdaagse. Naast de standaard vijf kilometer kun je dit jaar ook de tien kilometer lopen én vindt er vrijdag een historische optocht plaats. Tijdens de optocht zullen de negen Goudse Giganten ook te zien zijn. Kunstenaar Popidou is bezig met het maken van negen huizenhoge figuren uit de Goudse geschiedenis. En geloof ons, die worden reuze indrukwekkend!

Tijdens de historische optocht op vrijdag 20 mei spelen de poppen een grote rol. Zoveel mogelijk deelnemers zullen in historische kleding de historische optocht lopen. Hiervoor heeft The Melting Shop workshops georganiseerd om kleding te maken en, voor wie dat niet wil of kan, zijn bij diezelfde The Melting Shop ook patronen of complete kostuums te koop.

Natuurlijk mag iedere Gouwenaar die dat wil in historische kleding bij de intocht aansluiten. Voor de duidelijkheid, meelopen in de historische intocht levert natuurlijk niet de Gouda750 editie Medaille op, daarvoor moet je alle vier de avonden meedoen. Dus daar kom je niet onderuit.

Kijk hier voor meer informatie over de historische optocht >

Kunstenaar Evert Josemanders maakt negen Goudse Giganten © Pim Mul

Gouda Waterstad

In het weekend van 28 tot en met 31 juli varen zo’n 200 historische bedrijfsvaartuigen naar Gouda voor de feestelijke viering van het 750-jarig bestaan van onze stad. Een echte historische sail! De schepen blijven vier dagen in onze de Goudse wateren.

Tijdens Gouda Waterstad kun je genieten van internationale drakenbootraces, markten, muziek, theater en verschillende wateractiviteiten. Als klap op de voorpijl wordt je getrakteerd op een prachtige lichtshow. Echt eeen weekend genieten!

Kijk hier voor meer informatie over Gouda bij Waterstad >

© VVV

‘Gouda op Sterk Water’ van de Theaterbakkerheij

Ook onderdeel van Gouda750 is de voorstelling Gouda Op Sterk Water. Het gaat over de relatie van Gouda met dat water. In een muzikale en spectaculaire voorstelling, waarbij verschillende invalshoeken, belangen, onderliggende intriges en andersdenkenden bij elkaar komen, gaan ze op zoek naar een nieuw woonobject. Er moet immers gebouwd worden; desnoods op of rond het water.

In tien voorstellingen ontvangen ze 1000 bezoekers per avond, waarbij elke avond 75 wijkbewoners worden uitgenodigd voor een kleine, maar belangrijke rol. Daarnaast zijn er verschillende figuranten te zien, zoals muzikanten, dansers, boeren, motorrijders en loslopende, nietsvermoedende voorbijgangers. Ze laten zien dat er een toekomst is voor de Gouwenaars met een visie. Met een gevoel voor realiteit, maar ook met gevoel voor humor, fantasie en creativiteit. Het is tenslotte wel (muziek)theater!

Lees hier meer over de voorstelling >

© Theaterbakkerheij

EXPO GOUDA MAAKT

Gouda is altijd een bedrijvige stad geweest en is dat nog steeds. Maar wat weet je nu eigenlijk van de industrie en bedrijven in de stad?

Gouda is mede groot geworden door een aantal wereldbekende producten: kaas, kaarsen, plateel, pijpen, bier en stroopwafels. Het Goudse bedrijfsleven ontstond aan de oevers van de rivieren Gouwe en Hollandse IJssel en is veel meer dan die bekende producten.

De interactieve expositie gaat over werken in Gouda en vind plaats in het historische gebouw de voormalige Zeepziederij Viruly aan het Buurtje 5-9, bij Croda. De expo is van medio april tot en met september te bezoeken.

Hier vind je meer informatie over de Expo Gouda Maakt >

Historische gebouw de voormalige Zeepziederij Viruly aan het Buurtje 5-9 © Expo Gouda Maakt / Gouda750

Muzikale optredens verpleeghuizen

Het Muzikaal Theater aan Huis heeft een feestprogramma samengesteld, speciaal voor de bewoners van Gouda die niet meer actief mee kunnen doen of aanwezig kunnen zijn bij de festiviteiten in de stad. Onder het motto: ‘Muziek is het Feest van de Herkenning’, worden mooie Goudse plekjes of gebouwen gekoppeld aan muziek van vroeger. Op zo’n 15 verschillende locaties in de stad. 

Kijk hier voor meer info over de optredens >

Leuk voor de jeugd van toen © Lima Fotografie

Finalefeest!

Tijdens het laatste twee weken van de citytrip van Gouda750 staat er een hoop leuks op het programma. Tijdens de feestperiode in september strijkt Gouda750 met een wijkfeest neer in Noord, Oost en West om uiteindelijk alles bij elkaar te brengen in de laatste twee weken van de Goudse citytrip. Het feestjaar sluit groots af met De Goudse Singelloop, Open Monumentendagen, veel muziek met de Taptoe en de Goudse Proms, alle Goudse Giganten, (straat)theater en podiumkunsten.

Doe mee en word vrijwilliger Gouda750. Word Goudgever, meld je aan op [email protected]

Bekijk het hele programma van Gouda750 hier >

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Iets om naar uit te kijken: het Gouds Geluk Foodfestival komt weer terug”

Iets om naar uit te kijken: het Gouds Geluk Foodfestival komt weer terug

Ga naar “4 x deze (lekkere) activiteiten kun je dit weekend doen in Gouda”

4 x deze (lekkere) activiteiten kun je dit weekend doen in Gouda

Ga naar “Wouter en Rolf zijn al een jaar bezig met deze toffe expositie: ‘We zoeken nog naar verhalen’”

Wouter en Rolf zijn al een jaar bezig met deze toffe expositie: ‘We zoeken nog naar verhalen’

Aangeboden door Gouda750

In onze gids

Ga naar “Viejee’s”

Viejee’s

 • Wijdstraat 13
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
VieJee's Gouda

Nu gesloten

Ga naar “Restaurant Brunel”

Restaurant Brunel

 • Hoge Gouwe 23
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Restaurant Brunel

Nu gesloten

Ga naar “Kamphuisen”

Kamphuisen

 • Hoge Gouwe 19
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Kamphuisen Gouda

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Nieuw in de verkoop: Populierendreef 3 – Haastrecht”

Nieuw in de verkoop: Populierendreef 3 – Haastrecht

 • Klein Makelaardij
 • Geldig t/m 31 januari 2022
Ga naar “Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98”

Satisfyer van € 49,95 voor € 24,98

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Dekbedovertrek 4-seizoenen vanaf”

Dekbedovertrek 4-seizoenen vanaf

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Lenor pods, geurbooster en wasverzachter 2 stuks € 5,00”

Lenor pods, geurbooster en wasverzachter 2 stuks € 5,00

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Alle Blokker badtextiel 600 grams 1+1 gratis”

Alle Blokker badtextiel 600 grams 1+1 gratis

 • Blokker
 • Geldig t/m 30 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Junior service-adviseur / receptionist”

Junior service-adviseur / receptionist

 • Autobedrijf Van der Linden Groep (locatie Waddinxveen)
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Pedagogisch Medewerker”

Pedagogisch Medewerker

 • KDV De Kleurkrijtjes
 • Parttime

Topper

Ga naar “indebuurt zoekt stagiairs!”

indebuurt zoekt stagiairs!

 • indebuurt Gouda
 • Stage

Topper

Ga naar “Eerste autotechnicus / APK-keurmeester”

Eerste autotechnicus / APK-keurmeester

 • Autobedrijf Van der Linden Groep (locatie Waddinxveen)
 • Fulltime

Topper

Ga naar “Taxichauffeur Gouda”

Taxichauffeur Gouda

 • Top Support Nederland BV
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Tentoonstelling Kaarslicht”

Tentoonstelling Kaarslicht

 • Museum Gouda
 • Van 13 nov t/m 27 mrt
Ga naar “Goudse ElfStekkenTocht”

Goudse ElfStekkenTocht

 • 14theRoad
 • Van 27 jan t/m 12 feb
Ga naar “Vrienden van de Theaterbakkerheij”

Vrienden van de Theaterbakkerheij

 • Theaterbakkerheij
 • 29 januari 2022
Ga naar “StudioGonz Karaoke Avond”

StudioGonz Karaoke Avond

 • StudioGonz
 • 29 januari 2022