Dit is er te shoppen, doen en zien tijdens de duurzame markt in Gouda

Aangeboden door Gemeente Gouda

Besparen – of het nu geld of energie is – willen we allemaal. Het liefst tegelijkertijd. Daarom is er op 19 november een duurzame markt in Gouda in de Sint-Janskerk. Hier kun je shoppen, van alles doen en zien én zelfs advies krijgen. Gaan dus!

Op de duurzame markt in Gouda staan 31 kramen van uiteenlopende winkels en bedrijven. Daar blijft het niet bij: stel je vragen aan de wethouder, check hoe een warmtepomp er nu eigenlijk uitziet en bepaal met een energiecoach wat jij thuis kunt doen om te besparen. Meer dan genoeg te beleven dus. We zetten een paar aanraders voor je op een rijtje:

Shoppen

De feestdagen komen eraan en dat betekent natuurlijk cadeaus shoppen. Dus waarom niet daar beginnen met besparen? Tweedehands speelgoed is minstens zo leuk voor de kinderen als nieuw speelgoed. Of scoor je kerstoutfit tweedehands op de duurzame markt in Gouda.

Ook wie iets origineels zoekt, voor zichzelf of als cadeau, zit hier goed. Koop bijvoorbeeld een riem gemaakt van een fietsband van Vuigmakers, een etui gemaakt van Gouda 750 jaar vlaggen van The Melting Shop of een fietstas van vrachtwagenzeil van Thiers2wielers.

Van alles wat dus, van circulair tot tweedehands. Maar ook als je toch liever voor nieuw gaat kun je terecht bij kramen van bijvoorbeeld de Wereldwinkel.

Doen

Er valt op deze markt niet alleen te shoppen, maar ook veel te doen. Bijvoorbeeld jezelf wegen. De weegschaal bepaalt niet je gewicht, maar je duurzaamheid. Want wat als je geen vlees eet, maar wel met het vliegtuig gaat? Of als je alles op de fiets doet, maar wel koemelk drinkt? De weegschaal vertelt hoe duurzaam jij nu eigenlijk bent.

Wie wel wat meer kan besparen maakt bovendien kans op een leuke goodiebag. Dat is een tasje met ‘kleine maatregelen’ om energie te besparen – bijvoorbeeld radiatorfolie. Zo’n tasje scoren is heel simpel: zoek de grabbelton op de markt en graaien maar!

Zien

Je hoort over allerlei dingen die je helpen besparen en verduurzamen in huis. Maar wat dat dan is, blijft vaak een raadsel. Daarom is er een mobiel energieloket op de markt waar je dingen als een warmtepomp kunt bekijken. Natuurlijk zijn hier ook mensen bij die kunnen uitleggen hoe dat werkt.

Goede isolatie is cruciaal om energie te besparen. Op de markt zijn energiecoaches met een warmtecamera. Zij laten op hun scherm zien waar het warmer en kouder is. Zo zie je ook hoe warmte ontsnapt bij slechte isolatie. Bij een brievenbus kun je bijvoorbeeld vaak warmte zien ontsnappen. Wist je al dat je dat heel simpel kunt verminderen? Gewoon met een brievenbusborstel. Handig!

Advies

Duurzamer leven en energie besparen, hoe doe je dat nu eigenlijk? Natuurlijk kunnen kleine dingen helpen: minder lang of warm douchen, de verwarming minder hoog zetten, de deur achter je dichttrekken. Maar welke maatregelen kun je treffen in jouw woning? Daarvoor zijn er energiecoaches op de duurzame markt: zij gaan met jou in gesprek over de mogelijkheden – of je nu huurder of koper bent.

Of neem een kijkje bij de afkoppelcoach. De wat?! Het afkoppelen van je regenpijp kan handig zijn, vertelt de organisatie van de markt: “Water dat in de regenpijp komt wordt afgevoerd naar de sloot, terwijl we met de klimaatverandering veel meer baat hebben bij water in de grond.” Je hebt natuurlijk liever een groene tuin dan een vergeelde tuin.

Sowieso is het goed om te kiezen voor groen in plaats van tegels. Ook als je geen tuin hebt: groene daken zorgen voor een koeler huis dan gewone daken (en isoleren juist in de winter). Op de duurzame markt kun je tips krijgen over hoe je een groen dak aanlegt. Hier is er alvast eentje: de gemeente geeft subsidies voor groene daken!

Praktisch

Deze tweede editie van de duurzame markt in Gouda is op 19 november van 10.00 tot 16.00 uur in de Sint-Janskerk. De toegang is gratis.

Gemeente Gouda

Burgemeester Jamesplein 1, 2803 PG Gouda

Nu gesloten

Meer informatie

Gemeente Gouda

Burgemeester Jamesplein 1, 2803 PG Gouda

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Leuk! Hier in Gouda kun je binnenkort letterlijk gluren bij de buren”

Leuk! Hier in Gouda kun je binnenkort letterlijk gluren bij de buren

Ga naar “Iets om naar uit te kijken: het Gouds Geluk Foodfestival komt weer terug”

Iets om naar uit te kijken: het Gouds Geluk Foodfestival komt weer terug

Ga naar “Gaaf! Khalid zoekt Goudse millenials én hun familie voor een tof fotoproject”

Gaaf! Khalid zoekt Goudse millenials én hun familie voor een tof fotoproject

Aangeboden door Museum Gouda

Robert de Hartogh en Khalid Amakran portretteerden beiden Marokkaanse Nederlanders voor de fotoserie De Mix van Nederland - Bnadem in Museum Gouda

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis”

BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “CHOCOMEL 1+1 gratis”

CHOCOMEL 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Alle AH Scharrel- kipschnitzels 2 stuks 2 stuks € 4,50”

Alle AH Scharrel- kipschnitzels 2 stuks 2 stuks € 4,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Personal trainer gezocht voor fit20 Gouda (interne opleiding, dus vooropleiding niet verplicht)”

Personal trainer gezocht voor fit20 Gouda (interne opleiding, dus vooropleiding niet verplicht)

 • Fit20 Gouda
 • Parttime

Topper

Ga naar “Ambitieuze bedrijfsleider/sommelier”

Ambitieuze bedrijfsleider/sommelier

 • Bij Robbert
 • Fulltime
Restaurant Bij Robbert in Bodegraven regio Gouda heeft vacatures in de horeca openstaanRestaurant Bij Robbert in Bodegraven regio Gouda heeft vacatures in de horeca openstaan

Topper

Ga naar “Taxichauffeur zorgvervoer bij Geukes Taxi”

Taxichauffeur zorgvervoer bij Geukes Taxi

 • Geukes Taxi
 • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “Gluren bij de buren 2023”

Gluren bij de buren 2023

 • 5 februari 2023
Ga naar “Huiskamerconcert aan de IJssellaan”

Huiskamerconcert aan de IJssellaan

 • T/m 31 dec
Ga naar “Goudse Hofstedendagen”

Goudse Hofstedendagen

 • Van 3 jun t/m 4 jun
goudse hofstedendagen
Ga naar “Expositie Fotokring Groene Hart”

Expositie Fotokring Groene Hart

 • Cultuurhuis Garenspinnerij
 • T/m 16 feb
Ga naar “Zeldzaam Mooi Markt”

Zeldzaam Mooi Markt

 • Markt
 • 5 maart 2023