Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Supervet! Deze interactieve maquette geeft een bijzonder beeld van hoe Gouda er in 1562 uitzag

Aangeboden door Museum Gouda 24 juni 2020

Sinds 2012 heeft Gouda een stadsmaquette. Die staat in Museum Gouda en toont de stad zoals die was in 1562. De maquette van Gouda is al indrukwekkend, maar met de nieuwe interactieve tool komen de verhalen van de stad pas echt tot leven. Wij gingen een kijkje nemen en waren erg onder de indruk: Gouda begint hier!

Dit is volgens ons eigenlijk dé plek in Gouda waar je zou moeten beginnen als je de stad wilt ontdekken. Met crowdfunding werd geld van bedrijven en particulieren bijeengebracht om de stadsmaquette in 2012 te laten maken. Het museum gaf opdracht aan een gespecialiseerd bedrijf, voor een stadsmaquette met een schaal van 1 op 350 van het Gouda van 1562. Maar waarom juist van dit jaartal?

Tekst gaat verder onder de foto.

©Museum Gouda

Cruciale periode in de Goudse geschiedenis

Marc de Beyer, directeur van Museum Gouda vertelt: “Dit was een bijzonder jaar in een cruciale periode in de Goudse geschiedenis. In 1562 wordt Gouda protestants en vanaf dat moment verdwijnen de meeste van de tien kloosters in de stad. Bovendien brandt tien jaar eerder de Sint-Janskerk af. In 1562 is de wederopbouw nog volop bezig. Dat zie je op de maquette.”

Via de virtuele tool kun je heel makkelijk inzoomen op specifieke plekken van de stad. Zo zie je bijvoorbeeld de bouwvakkers op de steiger bij de opbouw van de Sint Janskerk staan. De rook komt uit de schoorstenen van Goudse woningen en bij het Stadhuis zie je hoe de markt er vroeger uitzag. Je wordt echt meegezogen in het Gouda van 1562.

Tekst gaat verder onder de foto.

©indebuurt Gouda

Maquetteviewer

Met de nieuwe maquetteviewer maak je echt een sprong in het verleden en reis je af naar 1562. Het is een soort streetview-mogelijkheid waarbij je als het ware door de stad dwaalt. Op vijftig plekken in de stad verschijnen pop-ups met infoschermpjes met foto’s en prenten en je kunt verschillende animatiefilmpjes bekijken. Over het belang van Gouda in die tijd, over handel, zorg, veiligheid en religie in de stad.

Zo kun je de rijke bierbrouwer Dirck van Reynegom ontmoeten en zien hoe Anna Mantgens wordt lastiggevallen en haar belager wordt gestraft. Ook ontdek je waarom de Sint-Janskerk in puin ligt en kom je te weten hoe de stad wordt verdedigd. Met de nieuwe tool komen deze verhalen van de stad pas echt tot leven. Dwaal door de stad, ontdek, kijk, luister, zoom in en beleef Gouda in de zestiende eeuw. Een levensgrote tijdlijn vertelt je aan de hand van prachtige illustraties alles over de geschiedenis van Gouda van het eerste begin in het jaar 1000, tot nu. Na je bezoek, bekijk je de stad met andere ogen. Echt een aanrader, ook voor wie Gouda al op z’n duimpje denkt te kennen.

Let op: wil je de stadsmaquette bezoeken bij Museum Gouda, reserveer dan online een ticket én een tijdslot.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Museum Gouda. Meer over Museum Gouda ontdekken?

Museum Gouda musea

Vandaag gesloten

Achter de Kerk 14, Gouda

Bekijk meer:musea

Lees ook:

martelkelder Museum Gouda

Niet alles was vroeger beter: een kijkje in de martelkelder

Galgen, hakbijlen en martelwerktuigen, het werd vroeger allemaal gebruikt in Gouda. Maar wist je dat...

Deze kinderskeletten werden opgegraven rondom de Sint Jan en liggen nu in Museum Gouda

Wist jij dat er bij archeologische opgravingen rond de Sint Janskerk in 2017 opvallend veel kindersk...

adv.