Deze bijzondere huizen kun je bezoeken tijdens Open Joodse Huizendag

Door Kirsten Spooren 2 mei 2018

Donderdag 3 mei is het Open Joodse Huizendag. Tijdens deze speciale dag worden de levens herdacht van de vele Joden die in Gouda woonden. Huidige bewoners openen de deuren van hun huizen om de vroegere Joodse bewoners te herdenken en over ze te vertellen. Deze bijzondere huizen kun je o.a. bezoeken.

Het programma van Open Joodse Huizendag is gratis toegankelijk en je kunt je eigen route uitstippelen. Het gehele programma vind je hier.

<< < Pagina 1 / 3 >
⟵ swipe swipe ⟶

Krugerlaan 149

open joodse huizendag
Foto: Google streetview

In dit bijzondere huis vertelt bewoonster Guusje van der Schot-Hall over het leven van Anna Witt-Cohn en haar zoon Ernst Alfred Witt. Ze woonden hier bij de familie van Mies Metselaar, de verloofde van Ernst Alfred. Anna kwam in 1942 om in Auschwitz-Birkenau en Ernst Alfred in 1943.

In de jaren negentig vonden familieleden van Mies, die op de Krugerlaan was blijven wonen, twee koffers op zolder met persoonlijke documenten van Ernst Alfred. Tijdens het verhaal zullen afdrukken van documenten uit deze koffers worden vertoond.

Huis nummer 4 op de route. Open van 10.30 t/m 14.00 uur.

Open Joodse Huizendag
Foto: Anna Witt-Cohn met haar zoon Ernst Alfred en ouders Fritz Cohn en Doris Vertun | Open Joodse Huizendag

Hoge Gouwe 99

open joodse huizendag
Foto: Google Streetview

Het Duitse gezin Kahlenberg vluchtte in 1941 naar Nederland en kwam hier te wonen samen met de weduwe Gertrud Brahn-Birnbaum. Marijn Teunissen, studente Cultureel Erfgoed aan de Reinwardt Academie, geeft vorm aan hun verblijf in Gouda en de gebeurtenissen die volgden. Met muziek van Jaap en Ruben Mulder.

Huis nummer 6 op de route. Open van 12.00 t/m 14.00 uur.

Open Joodse Huizendag
Klas Helga Kalhenberg (vooraan in harlekijnsjurkje jurkje) | Foto: Open Joodse Huizendag
Jaap Mulder Gouda

Muzikant Jaap Mulder: ‘We zijn verantwoordelijk voor de geschiedenis van de stad’

Dat er in Gouda echte wereldburgers wonen, bewijst muzikant Jaap Mulder (58). Hoewel hij zich in Gou...

Lage Gouwe 84

open joodse huizendag
Foto: Google Streetview

Stadsgids Joke Kraal vertelt over de twee gezinnen Seijffers die hier woonden. Broers Saam en David waren kaashandelaren en hun echtgenotes Betje en Heintje werkten als confectienaaisters. Saam en Betje kwamen met hun dochter Annette om in Sobibor, net als Heintje en haar drie kinderen Annetta, Salomon en Rozetta. David werd in Auschwitz vermoord.

Huis nummer 10 op de route. Open van 13.30 en 15.00 uur.

David en Saam Seijffers | Foto: Open Joodse Huizendag
<< < Pagina 1 / 3 >
⟵ swipe swipe ⟶

adv.