Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

6 x romantische kastelen (en ruïnes) in de buurt van Gouda

Door Kirsten Spooren 15 september 2020

Droom jij stiekem van een prins(es) op het witte paard of was je in een vorig leven een stoere ridder (m/v)? Dan heb je vast een zwak voor kastelen, burchten en oude landhuizen! In de omgeving van Gouda waan je je terug naar de middeleeuwen met deze kastelen uit een ver verleden:

Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Kasteel van Gouda

Foto: door Agaath – eigen werk, CC BY-SA 3.0 nl

We beginnen in Gouda, want ook hier hadden we een kasteel. In dit artikel bespreken we vooral kastelen die nog wel (deels) bestaan, maar ons eigen kasteel mogen we natuurlijk niet overslaan. Bovengronds zie je bijna niks meer terug van dit kasteel, maar onder de grond zijn nog de oude gewelven te zien. In 1938 werd ook het fundament van één van de torens gevonden en dit is toen opgemetseld tot boven de grond. Deze toren is links voor de ingang van de volmolen in het straatwerk aangegeven.

kasteel van gouda

Wist jij dat wij een joekel van een kasteel hadden?

Wist je dat Gouda vroeger een heus kasteel had? Echt waar! En niet zo'n kleintje ook. Het was één va...
Kasteel gangenstelsel Gouda

Ondergrondse kasteelgangen in Gouda: broodje aap of toch niet?

Ondergrondse kasteelgangen in Gouda? Dat klinkt wel heel mysterieus. Kan niet waar zijn, denk je nu ...

 

Kasteel te Vliet

Foto: door Ruben Holthuijsen – https://www.flickr.com/photos/rubenholthuijsen/29558378437/, CC BY 2.0

Het Kasteel te Vliet (ook wel Huis te Vliet genoemd) is nu niet meer dan één enkele muur, maar is wel een klein fietstochtje waard. Je vindt de ruïne in Oudewater, langs de provinciale weg naar Haastrecht. Het kasteel is gebouwd in opdracht van Gerrit van den Vliet, de broer van Herman VI van Woerden. Zijn broer was betrokken bij de moord op Floris V. Mogelijk is het kasteel tussen 1250 en 1300 gebouwd en volgens tekeningen was het kasteel in 1647 al een ruïne.

Kasteel Montfoort

Foto: door Arch – Eigen werk, CC0

Op een half uurtje rijden met de auto, vind je dit prachtige kasteel uit 1163. Kasteel Montfort is gebouwd ter verdediging van het Sticht tegen het graafschap Holland. Vandaag de dag staat alleen een deel van de voorburcht er nog. Het kasteel wordt voornamelijk gebruikt voor bruiloften, feesten en vergaderingen, maar je kunt er ook eten in het restaurant ‘De Heeren van Montfort‘.

Kasteeltoren IJsselstein

Foto: door Frans Berkelaar, CC BY 2.0 via Flickr

Deze middeleeuwse toren ligt ook op maar een half uurtje rijden van Gouda vandaan. Kasteel IJsselstein lag in het gelijknamige centrum en werd in 1144 voor het eerst genoemd. Het kasteel werd in 1418 gesloopt, maar een paar jaar later weer opgebouwd. In 1511 verloor het kasteel zijn functie en tegenwoordig vind je alleen de hoofdtoren nog. De kasteeltoren is te bezoeken, samen met de rest van Museum IJsselstein.

Kasteel van Woerden

Foto: indebuurt Woerden

In het centrum van Woerden vind je dit prachtige middeleeuwse kasteel, gebouwd tussen 1407 en 1415. Het kasteel heeft veel bestemmingen gehad, van verdedigingswerk tot hospitaal. Tegenwoordig vind je er een café, een galerie voor fototentoonstellingen en 28 appartementen voor mensen met een verstandelijke beperking.

Kasteel de Haar

Luchtfoto van het kasteel © ANP

Vlakbij Utrecht, op 36 minuten rijden vanaf Gouda, vind je Kasteel de Haar, het grootste en meest luxueuze kasteel van Nederland en echt wel de mooiste bij ons in de buurt. Ruim een eeuw lang verbleef hier een welvarende, baronale familie in de maand september. Tegenwoordig kan iedereen het kasteel bezoeken om de bijzondere verhalen uit ruim een eeuw septemberverblijf te horen, te zien en te beleven.

Lees ook...

Lekker eropuit: 6 x de mooiste dorpen rondom Gouda

Weet je wat wij zo speciaal vinden aan Gouda? We behoren toe tot de randstad, maar toch worden we om...

Yes! Zotte Zaterdag gaat door: ‘De pestdokters spelen een belangrijke rol’

Zotte Zaterdag begon in 2012 als kleine activiteit, maar groeide de afgelopen jaren uit tot een van ...

Leuke dingen doen in september: 5 x deze evenementen wil je deze maand niet missen

En toen was het alweer september! De afgelopen maanden was het erg rustig in Gouda qua evenementen, ...

6 leuke activiteiten in Gouda om in je eentje te doen

Veel mensen zijn op vakantie, vrienden zijn druk of je hebt zin in een middagje alleen te zijn. Leg ...
Pagina 1/7
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Doen

adv.