Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bizar: in Gouda zijn er dit jaar al 136 kittens gedumpt. Dit is de straf voor het achterlaten van je huisdier

Door Kirsten Spooren 5 juli 2019

De vakantieperiode komt eraan en Dierenopvangcentrum Gouda moet steeds meer katten en honden opvangen. Ook worden er vaker katten en kittens gedumpt, voor de deur van het asiel, in een weiland of gewoon bij het vuilnis. Verschrikkelijk zielig natuurlijk, maar wat zegt de wet hier eigenlijk over? En kun je een boete krijgen voor het dumpen van je huisdier?

In Gouda zijn sinds het begin van dit jaar 136 kittens gedumpt. Even ter vergelijking: in Rotterdam staat dit aantal op 20. Dat is dus extreem veel voor zo’n klein stadje. De katten en kittens worden ook vaak onder zorgwekkende omstandigheden gedumpt. Zo werd er een kat in een afgesloten kattenbak voor het asiel gezet en dat terwijl de temperaturen opliepen tot 30 graden. Het beestje maakt het goed, maar het loopt helaas niet altijd goed af.

Vorige week was het nog raak in Rotterdam-Charlois. Acht kleine kittens in een kartonnen doos. Buiten is het tropisch warm. “Toen de dierenambulance op een melding reageerde, bleken er al twee kittens te zijn overleden”, zegt Carmen Silos van de Dierenbescherming tegen het AD (premium).

Diverse redenen

Er zijn vaak diverse redenen waarom iemand zijn huisdier dumpt. Financiële problemen, een allergie, tijdtekort, gedragsproblemen, het overlijden van een partner, etc. Het is vaak ook niet zo zwart-wit waarom iemand een huisdier dumpt. Toch worden huisdieren vooral in de zomermaanden massaal gedumpt, want tja: voor je huisdier zorgen tijdens je zuur verdiende vakantie kan natuurlijk niet (zeiden we licht sarcastisch). Ook worden er in de zomermaanden natuurlijk veel kittens geboren waarvoor men niet kan zorgen.

Tekst gaat verder onder de foto.

huisdier dumpen gouda
© ANP

Waarom brengen mensen hun huisdieren niet naar het asiel?

Wanneer je een kat of een hond naar het asiel brengt om het dier af te staan, moet je vaak betalen om de kosten die de verzorging van het beestje met zich meebrengt (deels) te dekken. In Gouda kost het € 70,- om een kat af te staan en € 90,- voor een hond. Wanneer je deze kosten niet kunt betalen, is het asiel altijd bereid om te kijken of ze iets voor je kunnen betekenen en dit samen op te lossen.

Daarnaast schamen veel mensen zich ook wanneer ze een dier naar het asiel moeten brengen. Mensen gaan er vanuit dat je alleen een dier naar het asiel brengt omdat je geen zin meer hebt om er voor te zorgen of omdat je op vakantie gaat. Dit komt voor, maar is natuurlijk niet altijd het geval. Zoals gezegd zijn er diverse redenen om niet meer voor je huisdier te kunnen zorgen en dat is lang niet altijd iets om je voor te schamen.

Wetgeving

Naast dat het ethisch gezien not done is om je huisdier zomaar te dumpen, is het ook nog eens strafbaar. Je huisdier dumpen valt namelijk onder dierenmishandeling. De wettekst van artikel 2.2 lid 8 van de Wet dieren (WD) luidt: Het is houders van dieren verboden aan deze dieren de nodige verzorging te onthouden’. Het dumpen van je huisdier betekent dat je er niet meer voor zorgt en je dus strafbaar bent, aldus de Dierenpolitie.

De maximale straf die kan worden opgelegd voor dierenmishandeling (artikel 2.1 lid 1 WD) en dierenverwaarlozing (artikel 2.2 lid 8 WD) is een gevangenisstraf van drie jaar of een geldboete van € 19,500 (artikel 8.12 lid 1 WD). Dat is dus flink duurder dan de afstandskosten van het dierenasiel. Daarnaast is er ook nog een bepaling in het Wetboek van Strafrecht (artikel 350 lid 2) die het opzettelijk doden, beschadigen, onbruikbaar maken of wegmaken van een dier dat (gedeeltelijk) van een ander is strafbaar stelt. Op overtreding van dit artikel staat dezelfde straf als voor overtreding van de Wet Dieren, te weten: een gevangenisstraf van maximaal drie jaar of een geldboete van maximaal € 19,500,-.

Tekst gaat verder onder de foto.

huisdier dumpen gouda
© Pixabay

Voorkomen is beter dan genezen

Wat de reden dus ook is om van je huisdier af te willen: breng het beestje naar het asiel. Zo weet je zeker dat je huisdier goed verzorgd wordt én in de toekomst een lief nieuw baasje krijgt. In Spijkenisse is ook een Noodloket waar mensen in noodgevallen afstand kunnen doen van hun huisdier.

En katteneigenaren: steriliseer je poes en castreer je kater. Dit voorkomt zo veel problemen en onverwachtse nestjes met kittens die je eigenlijk niet wil. Voorkomen is beter dan genezen. Dieren die uit het asiel komen, zijn altijd gesteriliseerd of gecastreerd.

Lees ook…

huisdieren tijdens vakantie

Hier kun je je huisdier naar toe brengen in Gouda als je op vakantie bent

Lekker! De vakantie komt er weer aan. Waarschijnlijk lig jij straks ergens te genieten in de zon. Ma...

Huisdieren hebben het zwaar met de warmte: zo kun je ze helpen

We drinken liters water extra en zetten ’s avonds de ramen tegen elkaar open, we zijn voorzichtig me...

Bizar! Deze kat werd achtergelaten in een dichtgeplakte kattenbak voor het asiel

Ach gossie, wat een naar verhaal. Op 24 juni werd deze poes achtergelaten voor het asiel in een dich...

Gouwenaars Arjen en Gail zijn ten einde raad: “Onze kat Pepper is vermist”

Afgelopen februari spraken wij met Gail en Arjen voor onze rubriek 'verhuisd voor de liefde'. Het st...

Meer over

Dieren Gemeente

adv.