Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zo help je jouw kat de hitte door: ‘Ze moeten herinnerd worden om water te drinken’

Door Eva van Dantzig 8 augustus 2020

De thermometer slaat bijna op hol, zo warm is het. En niet alleen wij mensen hebben daar last van, ook onze lieve kattenvriendjes. Het is vandaag – zaterdag 8 augustus – internationale kattendag en dus vroegen we kattengedragstherapeute Ginny van Montfort – werkzaam bij Dierenopvangcentrum Gouda – hoe we ze kunnen helpen een beetje af te koelen.

“Katten kunnen hogere temperaturen goed verdragen”, vertelt Ginny. “Het zijn van oorsprong namelijk woestijndieren. Katten transpireren door hun voetzooltjes en kunnen zichzelf koelen door zich te wassen. Normaal gesproken halen ze hun vocht grotendeels uit prooien. Hierdoor hebben ze van nature geen goede dorstprikkel. Daarbij komt ook nog eens dat de gemiddelde huiskat vaak droge brokjes krijgt. Het kan dus zeker geen kwaad om ze een beetje te helpen tijdens deze warmte. Ook voor bijvoorbeeld oudere katten of katten met een aandoening is het goed om ze te ondersteunen.”

Tips en tricks

Hoe kun jij jouw kat helpen en waar kun je rekening mee houden? “Zet meerdere waterbakjes in verschillende ruimtes op looproutes van de kat”, zegt Ginny. “Hierdoor worden ze regelmatig herinnerd om water te drinken.” Ook geeft ze de tip om de bakjes water niet te dicht bij de kattenbak en het voer te zetten. “Het water zou anders vervuild kunnen raken door de prooi (het voer). Een kat zal dan meer drinken dan als dit niet zo is.”

Ook is het goed om je kat natvoer te geven. “Prooien bestaan uit ongeveer zestig tot tachtig procent vocht. Natvoer zit zo rond de tachtig procent.” Verder is het ook van belang dat je het water regelmatig ververs. “Je kunt ook kiezen voor een waterfontein. Katten houden namelijk van stromend water.” Een grote glazen bak met waterplantjes, zoals bijvoorbeeld waterpest of hoornblad vinden ze volgens Ginny ook leuk. “Of een bak op het balkon met water en een robotvisje of pingpong balletjes.”

Verkoeling

“Stel het spelen met je kat even uit of doe dit ’s avonds, als het niet meer zo warm is”, vertelt Ginny. “Als je geen airco hebt, kun je een ventilator aanzetten, maar niet alle katten vinden dit fijn aanvoelen.” Ook heb je speciale koelmatten voor je kat, tips Ginny. “Let hierbij wel goed op het materiaal. In sommige zit namelijk een gel die slecht is voor je kat.”

Wat je vooral niet moet doen, is je kas ijs geven. “Hier zit vaak lactose in. Dit kunnen katten niet goed verteren en kan zorgen voor diarree. Hierdoor kan je kat uitdrogen.” Ook moet je de vacht niet natmaken of scheren. “Deze zorgt juist voor isolatie. Bij scheren is er ook het risico dat de huid van de kat verbrand door de zon.” Wel moet je katten met lichtgekleurde oortjes of een dunbehaarde vacht beschermen tegen verbranding. “Anders kan er later huidkanker ontstaan. Er zijn wel zonnebrandcrèmes voor katten, maar deze zijn niet allemaal even ideaal qua samenstelling. Uit de zon houden is dan nog het beste.”

Wat je wel kunt doen is zorgen voor genoeg schaduwplekjes. “Zet een parasol neer en zorg dat je kat toegang heeft tot koele ruimtes in huis. Het is belangrijk dat de kat zelf kan kiezen wat hij of zij prettig vindt.”

Kantelramen

En tot slot: “Pas op met kantelramen”, vertelt Ginny. “Er wordt veel voor gewaarschuwd, maar helaas komen er nog regelmatig nieuwsberichten voorbij van katten die overleden zijn of zwaargewond zijn geraakt. Ze klimmen aan de zijkant van het raam naar buiten en komen hierdoor klem te zitten. Er zijn speciale rekjes te koop om de zijkanten voor katten te blokkeren.”

Lees ook:

Ginny van Montfort

Ginny is kattengedragstherapeute: ‘Een kat wil niet de baas spelen, maar wel controle hebben’

Het internet explodeert van de kattenvideo's: de kat is niet meer zo hip geweest sinds het oude Egyp...

Meer over

Dieren Weer

adv.