Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

De buxusrups is terug in Gouda: ‘De warmte zorgt ervoor dat de rupsen nu al uitkomen’

Door Eva van Dantzig 28 april 2020

Het is maar goed dat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven, want de buxusstruiken in Gouda hebben 24/7 bewaking nodig. Waarom? De buxusrups is veel eerder dan normaal uit zijn ‘donkere hol’ gekropen. En dat betekent heel veel kale buxussen.

Een kleine opfriscursus voor Gouwenaars die nu denken: waar gaat dit over? De buxusrups – ook wel buxusmot genoemd – is de plaag voor iedere buxus.

Buxusrups

In het najaar legt de buxusrups eitjes in deze plant. Als de beestjes uit de eitjes zijn, zorgen ze voor kaalslag in de buxusstruik. Andere symptomen van een door de rups aangetaste struik zijn bruine bladeren, kale takken, spinnenwebben, dode blaadjes en kapotgevreten blad. Het resultaat als je niets doet: een plant die je weg kunt gooien.

Vroeg gespot in Gouda

Dat is natuurlijk zonde! Helaas is de buxusrups vergelijkbaar met de belastingaangifte: het komt ieder jaar terug. Normaal is dit rond mei, maar de rupsen zijn nu al gespot in Gouda. Hoe kan dat? Dat vroegen we aan stadsecoloog André van Kleinwee. “We hebben natuurlijk een zachte winter gehad, waardoor alles dit jaar wat vroeger is. Dit in combinatie met de bizar hoge temperaturen in april zorgt ervoor dat de rupsen dit jaar vroeger zijn. Dit geldt ook voor de bloei van planten en het gedrag van vogels. Alles loopt zo’n twee tot drie weken voor.”

Tips van stadsecoloog André

Wil je voorkomen dat de buxusrups je tuintje verpest? Volgens André is de beste manier de natuur het zelf op te laten lossen. “Veel koolmezen en kauwen eten de rupsen uit de buxus en dat is ook waarom je geen chemische middelen moet gebruiken. Dit is niet alleen slecht voor de plant maar ook voor de vogels. Een andere manier is de buxussen besproeien met koud water. Knijp je tuinslang een beetje dicht, zodat de druk hoger wordt en spuit de rupsen eruit. Zorg wel dat je de rupsen daarna met een  hark weghaalt, anders komen ze natuurlijk weer terug”, zegt André. “Maar wil je echt van die rups af, zet dan een andere plant neer in plaats van de buxus.”


Lees ook:

Lea van Coeverden

Goudse Lea vertelt over oorlogsverleden van haar ouders in bijzondere documentaire

Dit jaar herdenken we 4 mei anders dan anders. Geen grote ceremonie op de Markt, maar twee minuten s...

Gratis hondenuitlaatservice in Gouda voor mensen met een cruciaal beroep

In deze tijd zijn er veel toppers die blijven doorwerken in de cruciale beroepssectoren. Zorgverlene...

Orgelman Adrie staat niet meer op de Markt, maar speelt wel voor ouderen

Wie kent hem niet, orgelman Adrie Vergeer (68) staat al jaren met zijn draaiorgel op de Markt in Gou...

adv.