Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Column Petra: is de Gouwenaar een beetje eigenwijs?

Door Petra van Barneveld 12 juni 2019

Petra is twee jaar geleden voor de liefde naar Gouda verhuisd. Eerst vond ze Gouda maar niks, maar langzaamaan ontdekt ze dat ons Goudse toch eigenlijk een onwijs leuke stad is. In haar maandelijkse column neemt ze ons mee op haar ontdekkingstocht om een echte Gouwenaar te worden. 

Afgelopen tijd heb ik geprobeerd om Gouda en haar inwoners steeds beter te leren kennen. Ik weet inmiddels dat de Gouwenaar vroeger wat moeite had met de letter ‘h’, dat Gouda een stad met een rijke historie is en in het verleden behoorlijk wat armoede heeft gekend. Ook zie ik dat er steeds meer leven in de brouwerij komt. Van leuke evenementen en gezellige restaurants tot toeristische trekpleisters. Maar hoe ziet nu eigenlijk een typische Gouwenaar eruit? Wat doet ‘ie en wat vindt hij of zij leuk? Ondanks dat ik weet dat je niet alle ruim 70.000 inwoners over één kam kunt scheren, ga ik het toch proberen.

De feiten op een rijtje

Voordat ik mijn ongezouten mening vorm over de typische Gouwenaar, laat ik eerst de feiten maar even spreken.

  • Er wonen meer vrouwen dan mannen in Gouda: 36.000 mannen vs 37.000 vrouwen.
  • We zijn best jong: 48% is jonger dan 40 jaar.
  • We zijn honkvast: 42% woont al 11 jaar of langer in hetzelfde huis. En als we dan een huis kopen, kost dat in Gouda gemiddeld € 226.719,-.
  • De meeste Gouwenaars wonen in een koophuis (55%) en wonen daar vaker alleen (59%).
  • Gemiddeld verdienen we € 25.600 Bruto per jaar. Daarnaast draagt 30% van de Gouwenaars nog een steentje bij door vrijwilligerswerk te doen.
  • We zijn een multiculturele stad, maar toch is 74% van de Gouwenaars is autochtoon. Van de allochtone bevolking komt 38% uit Marokko en 35% uit een Westers land.
  • Rechtse politieke partijen doen het bij de verkiezingen goed in Gouda.

(Bron: Gemeente Gouda en Alle cijfers)

Maar wat vindt de Gouwenaar nu leuk om te doen?

Vraag een Gouwenaar waar hij blij van wordt en dikke kans dat hij zegt: het moment dat je met een drankje op het terras kunt zitten. Volgens mij heb ik het al eerder benoemd, maar wat ik heel opvallend vond toen ik in Gouda kwam wonen, was jullie voorliefde voor buiten op een terras zitten. Waar de gemiddelde Nederlander bij de eerste regendrup of koude bries naar binnen sprint om op te warmen bij een knisperend haardvuurtje, blijft de Gouwenaar stug op het terras bij een heater zitten. Weer of geen weer, in Gouda zit je op het terras. Zelfs in de winter! Ondanks die voorliefde heb ik niet het gevoel dat die terrascultuur enorm wordt gestimuleerd door de gemeente. Ik heb regelmatig gelezen dat restaurants geen vergunning krijgen voor het aanleggen of openstellen van hun terras. En dat zorgt er voor dat het rennen geblazen is als er op een zonnige zomerdag een plekje vrij komt. De lege tafels zijn dan behoorlijk schaars.

“De bakkers, slagers en andere speciaalzaken zijn hier zeker nog te vinden.”

Hangt er een stadse afstandelijkheid of gezellige dorpssfeer?

Ook opvallend vond ik de sfeer in Gouda. Toegegeven, Gouda is met haar 70.000 inwoners geen enorme stad. Maar we hebben stadsrechten en je kunt niet zeggen dat het je ooit gaat lukken om iedere Gouwenaar te leren kennen. Daar is de stad te groot voor. Toch heb ik vanaf dag één niet meer het gevoel dat ik in een stad woon. Je begroet elkaar op straat, maakt een praatje en doet je inkopen het liefst bij een kleinere zaak. De bakkers, slagers en andere speciaalzaken zijn hier zeker nog te vinden. Grote ketens daarentegen zijn hier minder in trek. Daarvoor ga je naar Rotterdam, Den Haag, Utrecht of zelfs Zoetermeer. En op vrijdagmiddag? Dan ga je naar de stad voor een borrel bij de Zalm of één van de andere cafés op de markt. En uiteraard zit je dan wel buiten op het terras.

Tekst gaat verder onder de foto.

Is het makkelijk contact maken?

Tot slot het gevaarlijkste gedeelte, hoe kun je nu die typische Gouwenaar omschrijven? Ik werk buiten de stad, dus ik zie ‘jullie’ vooral in mijn vrije tijd. Op de momenten dat ik de Gouwenaar in het wild spot, kan ik alleen maar zeggen dat ik overal vriendelijk word ontvangen. Iedereen vindt het leuk om te horen dat iemand van buiten de stad bewust voor Gouda heeft gekozen en wil je helpen om je plekje in de stad te vinden. Ik denk dat ik met bovenstaande voorbeelden wel mag zeggen: de Gouwenaar is een tikkeltje eigenwijs, staat open om nieuwe mensen te leren kennen, maar blijft het liefst wel in z’n eigen kringetje hangen. Dat is lekker veilig. En gelukkig, net als iedere Nederlander kunnen ook jullie zeuren over de keuzes die de gemeente maakt. Lekker Hollands dus.

Help mij een echte Gouwenaar te worden

Heb jij nog een tip voor nieuwe Gouwenaars? Welk feitje moet volgens jou iedereen weten over Gouda? Wat is je favoriete plekje of wat moet je weten over de stad en haar inwoners voordat je bent ingeburgerd? Mail naar [email protected] en Petra gaat op ontdekkingstocht. En heb je dit al gelezen?

Een duik in de Goudse geschiedenis

Column Petra: ‘Een lesje Goudse geschiedenis voor beginners’

Petra is twee jaar geleden voor de liefde naar Gouda verhuisd. Eerst vond ze Gouda maar niks, maar l...

Column Petra: is Gouda een geschikte stad voor echte foodies?

Petra is twee jaar geleden voor de liefde naar Gouda verhuisd. Eerst vond ze Gouda maar niks, maar l...
Mijn ontdekkingstochie naar het Goudse accent

Column Petra: Het ontdekkingstochie naar het Goudse accent

Petra is twee jaar geleden voor de liefde naar Gouda verhuisd. Eerst vond ze Gouda maar niks, maar l...

Column Petra: ‘Ik ben fan! Winter in Gouda is bijzonder’

Petra is twee jaar geleden voor de liefde naar Gouda verhuisd. Eerst vond ze Gouda maar niks, maar l...

adv.