Column Kristen: ‘Where is the love? Laten we wat meer naar elkaar luisteren’

Kristen Signer © indebuurt Gouda

Columnist Kristen Signer (28) is juf op een basisschool en sinds kort gesetteld in een appartement in de binnenstad van Gouda. De van oorsprong Haastrechtse bracht een groot deel van haar jeugd door in Gouda. Ook studeerde en woonde ze een aantal jaar in Utrecht. Voor indebuurt Gouda schrijft ze één keer per maand over haar ervaringen als millennial: dingen die ze meemaakt in Gouda, verhalen over daten en de apps die daar tegenwoordig bij komen kijken, uitgaan en het leven in het Goudse.

Het nieuwe jaar is al even van start gegaan. Oudjaarsdag lijkt alweer een eeuwigheid geleden. De eerste goede voornemens zijn al gelukt of mislukt en gelukkig lijkt de lockdown die in december begon op zijn retour te gaan. Toch wil ik graag nog even terug naar het vorige jaar. 

Where is the love?

Ik luister graag muziek. Thuis staat de muziek bijna altijd aan en zing ik vaak uit volle borst mee. In het OV zal je me weinig tot niet zien zitten zonder mijn oortjes in; als ik ze dan een keer vergeten ben, start de dag toch echt minder goed. 

Één van de leukste muziekmomenten van het jaar, vind ik dan ook de ‘Spotify-Wrapped-lijst. Voor degene die dat niet kennen: de muziek streamingdienst Spotify maakt een lijst en video van jouw meest beluisterde muzieknummers, genres en artiesten van het afgelopen jaar. Er is bij mij veel muziek de revue gepasseerd, maar één lied viel me in het bijzonder op: Where Is The Love van The Black Eyed Peas. Een heel oude hit, maar dat doet er voor het verhaal even niet toe. 

Where is the love? is iets wat ik mij het afgelopen jaar veel heb afgevraagd. Nu gaat dat niet over de mensen om mij heen, daar is gelukkig altijd veel liefde, maar om de (digitale) maatschappij. 

Lijnrecht tegenover elkaar

Het afgelopen jaar is het voor mij – en vast voor veel anderen – voelbaar geweest dat mensen lijnrecht tegenover elkaar zijn gaan staan. Waar de pandemie allereerst zorgde voor meer verbinding (denk aan het klappen voor de zorg, meer bewustwording van eenzaamheid onder ouderen en jongeren of simpel facetimen in plaats van een berichtje sturen), is nu het tegenovergestelde waar. Er komen steeds meer discussies in het echte en digitale leven en dat gaat niet alleen maar om de pandemie. 

Het lijkt alsof mensen zich minder goed in elkaar kunnen verplaatsen en vooral niet willen luisteren naar het verhaal van de ander. Laat staan inleven. Begrijp me niet verkeerd, ook ik heb hier moeite mee. Soms ben ik het ook niet eens met de beslissing van de ander of wat diegene online post of schrijft. 

Dat kan uiteraard gebeuren, maar geeft mij het dan ook het recht om diegene zichtbaar te bekritiseren? Dan heb ik het voornamelijk om het plaatsen van digitale reacties.

Respect

Door de sociale media lijken mensen ‘het respect hebben voor’ overboord te hebben gegooid. Als zij maar gehoord kunnen worden, maar waarom is die behoefte er? Je kunt het ook denken, in plaats van schrijven of zeggen. Ook ikzelf en andere medewerkers van indebuurt hebben weleens te maken gehad met negatieve, respectloze reacties. Een beetje kritiek moet kunnen, zolang het maar wel opbouwende kritiek is. Helaas is dit vaak ver te zoeken. Dat geeft een naar gevoel. 

Onder het mom van het nieuwe jaar en goede voornemens, wil ik daarom een voorstel doen. Laten we wat meer naar elkaar luisteren, sommige dingen van je laten afglijden en proberen je in te leven in een ander, waar het dan ook om gaat. Ook ikzelf kan hierbij nog het één en ander leren.  

Ik hoop dat daarmee ‘the love’ snel weer terug te vinden is in de maatschappij en dat ik weer naar de hit kan luisteren zonder onderbuikgevoel. Dan is er toch een goed voornemen gelukt! 

Lees meer columns van Kristen:

Meer in deze categorie

Column

Ga naar “Column Kristen: ‘Juf… Moeten we nu vechten?’”

Column Kristen: ‘Juf… Moeten we nu vechten?’

Ga naar “Columnist Kristen keek The Tinder Swindler: ‘In de naam van de liefde doe je soms gekke dingen’”

Columnist Kristen keek The Tinder Swindler: ‘In de naam van de liefde doe je soms gekke dingen’

Ga naar “Column Kristen: ‘De boom is prachtig, maar er mist iets op de Markt’”

Column Kristen: ‘De boom is prachtig, maar er mist iets op de Markt’

In onze gids

Ga naar “Lipton”

Lipton

 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Michael Kors zonnebril € 69,99”

Michael Kors zonnebril € 69,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00”

5-daagse treinreis incl. hotelovernachtingen € 199,00

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 22 mei 2022
Ga naar “Ariel wasmiddel vloeibaar en poeder tot 65% korting € 2,99”

Ariel wasmiddel vloeibaar en poeder tot 65% korting € 2,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 22 mei 2022

Vacatures

Ga naar “Corporate recruiter”

Corporate recruiter

 • STEF Nederland B.V.
 • Parttime

Topper

Ga naar “Teamleider”

Teamleider

 • Brokken & Zo XXL
 • Fulltime
Brokken & Zo dierenspeciaalzaak Gouda

Topper

Ga naar “indebuurt zoekt stagiairs!”

indebuurt zoekt stagiairs!

 • indebuurt Gouda
 • Stage

Topper

Ga naar “Personal trainer”

Personal trainer

 • Fit20 Gouda
 • Parttime
Personal trainer vacature baan werk Fit20 Gouda sportschoolPersonal trainer vacature baan werk Fit20 Gouda sportschool

Topper

Ga naar “Financieel (administratief) medewerker/accountant/controller/boekhouder”

Financieel (administratief) medewerker/accountant/controller/boekhouder

 • Randstad
 • Fulltime