Column Kristen: ‘Ik moet iets bekennen…’

Kristen Signer © indebuurt Gouda

Deze column begin ik met een bekentenis. Het is geen schokkende of vervelende bekentenis. Misschien is het wel een bekentenis waarin sommigen zich zullen herkennen of wellicht nog over nadenken na het lezen van dit artikel…

Ik kijk geen journaal meer.

Zo, dat is eruit. Nu zijn er ook maar weinig dagen dat ik om 20.00 uur klaar zit voor de televisie. De laatste jaren is tv kijken sowieso enorm veranderd. Streamingsdiensten zijn hiervan de grote oorzaak, zoals Netflix en Videoland. Tot op de dag van vandaag komen er steeds meer diensten bij en kunnen we alles kijken en terugkijken in onze eigen tijd. Zo ook het journaal, maar dat is niet de reden waarom ik er niet meer naar kijk.

Gevoel van machteloosheid

Ik lees graag boeken over mindset. Heel millenialachtig, maar ik vind het reuze interessant om eigen patronen te herkennen in mezelf en deze op een positieve manier te veranderen. Zo las ik iets waar ik me eigenlijk nooit bewust van ben geweest, tot dat ene stuk. Dat nieuws, negatief nieuws, vergif is voor het brein. Het kan een bepaalde somberheid teweeg brengen en daarnaast een gevoel van machteloosheid. Dit zette me aan het denken. Het is ook iets wat ik in de coronajaren zelf ervaren heb. Begrijp me niet verkeerd; het is goed om op de hoogte te blijven van bepaalde ontwikkelingen, de vraag is alleen: is dat iedere dag van essentieel belang?

Personeelstekort

Soms is negatief nieuws niet te missen. Waar afgelopen jaren het nieuws gedomineerd werd door de coronacrisis, de woningcrisis, daarna de oorlog in Oekraïne, is er nu een ander onderwerp waar veel over gesproken wordt en waar veel van te merken is. Dan heb ik het over het tekort aan mensen in zoveel verschillende sectoren: de zorg, het onderwijs, de horeca, vervoersbedrijven zoals de NS en Schiphol. Overal voelen en ervaren we de belemmeringen. Er zijn vast nog veel meer sectoren zijn die zich kunnen aansluiten in het bovenstaande rijtje.

Oververhitte banenmarkt

Zelf heb ik dit ook in Gouda ervaren. Een keuken van een horecagelegenheid die tijdelijk gesloten is, treinen op Gouda CS die niet vertrekken, BSO’s die een middag gesloten zijn vanwege een tekort aan personeel. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Dit nieuws kreeg ik niet via het journaal te horen, maar via nieuwssites en door eigen ervaringen.

Er zit ook een mooie keerzijde aan de oververhitte banenmarkt. Overal, maar dan ook overal zoeken bedrijven nieuwe krachten. Het NOS-journaal – toen ik wel even keek – legde de oorzaak met name bij de vergrijzing, meer nieuwe functies en de coronapandemie. Dit is dus een goed moment om te wisselen van baan en te gaan voor een nieuwe uitdaging.

‘Wil ik dit eigenlijk wel’

In de coronapandemie zijn veel mensen hun banen kwijtgeraakt, maar hebben mensen ook meer tijd gehad voor bezinning. “Wil ik dit eigenlijk nog wel?”

Daarnaast had je meer tijd voor cursussen om je meer te verdiepen in een ander beroep of sector. Een positieve ontwikkeling, want een leuke baan of iets doen waar je echt blij van wordt is superbelangrijk voor een positieve mindset; daar hoef je geen boek voor te lezen.

De vraag ‘wil ik dit eigenlijk nog wel’ is ook bij mij blijven hangen. In deze periode heb ik me afgevraagd waar ik nu echt blij van zou worden. Na lang wikken en wegen (want ja, daar heb je dan ook de tijd voor) heb ik zelf ook besloten om te wisselen van baan.

Welkom bij indebuurt!

Vanaf 1 augustus ben ik werkzaam bij indebuurt als Content Specialist en zeg ik het onderwijs vaarwel. Misschien een afscheid voor even, misschien een afscheid voor altijd. Het is maar goed dat ik niet alle nieuwssites heb verbannen, want anders was ik nooit getriggerd geweest door deze ontwikkeling. Positief nieuws over gebeurtenissen, columns en artikelen dragen uiteraard wel bij aan een fijn gevoel. Ik hoop dat ik daarin als Content Specialist het verschil mag maken!

Lees meer columns van Kristen:

Meer in deze categorie

Column

Ga naar “Column Kristen: ‘Juf… Moeten we nu vechten?’”

Column Kristen: ‘Juf… Moeten we nu vechten?’

Ga naar “Columnist Kristen keek The Tinder Swindler: ‘In de naam van de liefde doe je soms gekke dingen’”

Columnist Kristen keek The Tinder Swindler: ‘In de naam van de liefde doe je soms gekke dingen’

Ga naar “Column Kristen: ‘Where is the love? Laten we wat meer naar elkaar luisteren’”

Column Kristen: ‘Where is the love? Laten we wat meer naar elkaar luisteren’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “Davitamon, Ymea en Bional** van € 16,98 voor € 8,49”

Davitamon, Ymea en Bional** van € 16,98 voor € 8,49

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Cyclonische mop € 14,99”

Cyclonische mop € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “CHOCOMEL 1+1 gratis”

CHOCOMEL 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis”

BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Taxichauffeur zorgvervoer bij Geukes Taxi”

Taxichauffeur zorgvervoer bij Geukes Taxi

 • Geukes Taxi
 • Parttime

Topper

Ga naar “Ambitieuze bedrijfsleider/sommelier”

Ambitieuze bedrijfsleider/sommelier

 • Bij Robbert
 • Fulltime
Restaurant Bij Robbert in Bodegraven regio Gouda heeft vacatures in de horeca openstaanRestaurant Bij Robbert in Bodegraven regio Gouda heeft vacatures in de horeca openstaan

Topper

Ga naar “Personal trainer gezocht voor fit20 Gouda (interne opleiding, dus vooropleiding niet verplicht)”

Personal trainer gezocht voor fit20 Gouda (interne opleiding, dus vooropleiding niet verplicht)

 • Fit20 Gouda
 • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “Gluren bij de buren 2023”

Gluren bij de buren 2023

 • 5 februari 2023
Ga naar “Huiskamerconcert aan de IJssellaan”

Huiskamerconcert aan de IJssellaan

 • T/m 31 dec
Ga naar “Goudse Hofstedendagen”

Goudse Hofstedendagen

 • Van 3 jun t/m 4 jun
goudse hofstedendagen
Ga naar “Expositie Fotokring Groene Hart”

Expositie Fotokring Groene Hart

 • Cultuurhuis Garenspinnerij
 • T/m 16 feb
Ga naar “Zeldzaam Mooi Markt”

Zeldzaam Mooi Markt

 • Markt
 • 5 maart 2023