Column Jort: ‘Die tien kilometer van de Halve Marathon van Gouda gaat ‘m niet worden’

© Jort van Meeteren

Al een paar jaar doe ik aan hardlopen. Dat klinkt standvastiger dan het is, want in werkelijkheid worden periodes van intensief drie á vier keer per week rennen afgewisseld met gaten van soms wel een maand waarin ik niet één keer mijn gestroomlijnde sportbroekje aantrek. Ik heb een haat-liefdeverhouding met de sport. Eenmaal bezig vind ik het vaak best lekker, maar ik moet mezelf na al die jaren toch elke keer weer aan mijn eigen oren naar buiten sleuren. Hup, lopen met die handel. Is goed voor je. Dat gaat niet altijd van harte.

Toch heb ik me door mijn omgeving laten overhalen om aan de Goudse Halve Marathon mee te doen. Hierbij heb ik wel gekozen voor het 10 kilometer-onderdeel, anders kan ik na de loop direct aan de beademing, vrees ik. Desalniettemin een pittige uitdaging, aangezien ik vrijwel nooit meer dan vijf kilometer heb gelopen en ik daar vaak al grote moeite mee heb. De missie is dus duidelijk: trainen. Voor indebuurt Gouda leg ik dit proces vast en blog ik over het wel en wee van het trainen én het rennen van de halve marathon straks. Dit keer deel twee: de juiste gear & mentale obstakels.

Parkeerplaats

In een kleine speciaalzaak sta ik met de medewerker – die me begeleidt bij het vinden van het juiste schoeisel – naar een gigantische beamerprojectie op de muur te kijken. We staan op een kleine renbaan, waarop ik diverse schoenen test, in de hoop eindelijk degene te vinden die pasen bij mijn lichaam, techniek en niveau. Op de muur zie ik mezelf heen en weer joggen op fluorescerende kicksen. Een heel charmant gezicht is het niet. De medewerker van de winkel geeft uitleg over de verschillende schoenen die we testen en we nemen stapsgewijs de voors en tegens van ieder paar door. De ene schoen loopt stabieler maar minder soepel, waar een ander super flexibel is, maar minder goed corrigeert bij de afwikkeling. Ik word naar buiten gestuurd, alwaar ik een sprintje trek over de parkeerplaats. Een passerende man op een fiets kijkt me aan met een blik waarmee hij lijkt te zeggen: heb je deze nou zojuist gejat, of?

‘Voor een paar hardloopschoenen tik ik bijna 180 euro af’

Het is geen makkelijke keuze, want de perfecte schoen bestaat niet en door jarenlang verre van optimaal gelopen te hebben, moet er heel wat gecorrigeerd worden door middel van techniek, stabiliteit en zooltjes. In overleg valt de keuze uiteindelijk op een paar hardloopschoenen van Brooks, in de intense kleurencombinatie zwart-oranje, en tik ik bijna 180 euro af.

Tekst gaat verder onder de foto.

Foto ter illustratie © Unsplash

Ellende

Ik loop een paar keer per week, met wisselend succes. De ene keer ben ik eigenlijk nog niet goed wakker, een andere keer moet ik mijn sessie halverwege afbreken wegens enorme buikkramp. Tijdens een van mijn tochtjes vroeg in de ochtend krijg ik van een tegenligger een verfrommeld papiertje in mijn knuisten gedrukt. Verderop, op een rustige t-splitsing, kijk ik wat erop staat. Lichtjesloop, december, vijf kilometer. Het minuscule flyertje is aangekleed met een WordArt-achtige afbeelding van gekleurde kerstverlichting en ik denk eigenlijk alleen maar: wel verdomme, was dit niet een veel realistischer doel geweest?

‘Ik merk dat ik zo gefrustreerd raak, dat ik de hele handel van mijn arm wil rukken’

Die gedachte wordt bevestigd als ik een paar dagen later mijn RunKeeper-app fatsoenlijk ingesteld heb. Wat blijkt: ik ren krap drie kilometer. Nu moet ik daar de kanttekening bij plaatsen dat de omstandigheden verre van ideaal zijn: ik ben net overgestapt op een nieuwer model iPhone, zónder standaard koptelefoonaansluiting, waarmee mijn favoriete oortjes in één klap onbruikbaar worden. Ik probeer het met de standaard meegeleverde Apple-dopjes, maar deze zijn na een paar honderd meter al drie keer uit mijn oren geflikkerd en ik kan niet anders dan concluderen dat ze totaal ongeschikt zijn voor welke intensieve lichamelijke inspanning dan ook. Gedurende mijn rondje merk ik dat ik er zó gefrustreerd door raak, dat ik na een kilometer of twee sterk de neiging heb de hele handel van mijn arm te rukken en ergens een kop koffie te gaan drinken.

Niet de beste

Eenmaal thuis en weer enigszins bij zinnen, zet ik de zaken even op een rij. Ik heb geschiktere doppies of een fatsoenlijke hoofdtelefoon nodig, er moet een nieuw insteekhoesje komen en, nog het belangrijkst van alles, die tien kilometer gaat ‘m van z’n levensdagen niet worden op mijn huidige niveau. Ik besluit niet té hard voor mezelf te zijn en bereken, op basis van eerdere ervaringen, dat ik er onder meer gunstige omstandigheden waarschijnlijk een kilometer of vijf uit zou kunnen persen. Misschien zes, als ik een uitzonderlijk goede dag heb. Maar dan zit ik nog steeds maar iets over de helft en even zakt de moed me in de schoenen.

Nee, denk ik. Het maakt geen hol uit of je die tien kilometer volmaakt. Ik loop niet tegen anderen, ik loop tegen mezelf. De kans dat ik het hele parcours uitloop is nihil, maar daar gaat het niet om. Ik heb mezelf niet ingeschreven om de beste te zijn, om een indrukwekkende tijd neer te zetten. Ik doe mee om mezelf uit te dagen en te kijken waar mijn sportieve grenzen liggen. Met die gedachte zet ik een kop Senseo slootwater en kijk hoe de kat onvermoeibaar door de woonkamer racet.

Lees ook…

 • Column Jort: ‘Ik liet me overhalen om mee te doen aan de Halve Marathon van Gouda’

  Al een paar jaar doe ik aan hardlopen. Dat klinkt standvastiger dan het is, want in werkelijkheid worden periodes van...

Meer in deze categorie

Column

Ga naar “Column Kristen: ‘Ik moet iets bekennen…’”

Column Kristen: ‘Ik moet iets bekennen…’

Ga naar “Column Kristen: ‘Juf… Moeten we nu vechten?’”

Column Kristen: ‘Juf… Moeten we nu vechten?’

Ga naar “Columnist Kristen keek The Tinder Swindler: ‘In de naam van de liefde doe je soms gekke dingen’”

Columnist Kristen keek The Tinder Swindler: ‘In de naam van de liefde doe je soms gekke dingen’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “Davitamon, Ymea en Bional** van € 16,98 voor € 8,49”

Davitamon, Ymea en Bional** van € 16,98 voor € 8,49

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “CHOCOMEL 1+1 gratis”

CHOCOMEL 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Cyclonische mop € 14,99”

Cyclonische mop € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis”

BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis

 • Jumbo
 • Geldig t/m 31 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Taxichauffeur zorgvervoer bij Geukes Taxi”

Taxichauffeur zorgvervoer bij Geukes Taxi

 • Geukes Taxi
 • Parttime

Topper

Ga naar “Ambitieuze bedrijfsleider/sommelier”

Ambitieuze bedrijfsleider/sommelier

 • Bij Robbert
 • Fulltime
Restaurant Bij Robbert in Bodegraven regio Gouda heeft vacatures in de horeca openstaanRestaurant Bij Robbert in Bodegraven regio Gouda heeft vacatures in de horeca openstaan

Topper

Ga naar “Personal trainer gezocht voor fit20 Gouda (interne opleiding, dus vooropleiding niet verplicht)”

Personal trainer gezocht voor fit20 Gouda (interne opleiding, dus vooropleiding niet verplicht)

 • Fit20 Gouda
 • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “Gluren bij de buren 2023”

Gluren bij de buren 2023

 • 5 februari 2023
Ga naar “Huiskamerconcert aan de IJssellaan”

Huiskamerconcert aan de IJssellaan

 • T/m 31 dec
Ga naar “Goudse Hofstedendagen”

Goudse Hofstedendagen

 • Van 3 jun t/m 4 jun
goudse hofstedendagen
Ga naar “Expositie Fotokring Groene Hart”

Expositie Fotokring Groene Hart

 • Cultuurhuis Garenspinnerij
 • T/m 16 feb
Ga naar “Zeldzaam Mooi Markt”

Zeldzaam Mooi Markt

 • Markt
 • 5 maart 2023