Op de Goudse warenmarkt: ‘ze noemen me wel de moeder van de markt’
“Goedemorgen jongens en meisjes, koffie?” Koffiedame Bernadette van de Ridder (67) wordt bij elke kraam met gejuich ontvangen. Samen met…
“De vrijheid, het buiten zijn, de dynamiek van de markt…” begint Henk, “Ik vond het direct al heel leuk om op de markt te werken.” Toch verruilde hij de groente- en fruitkraam van zijn oom voor de slagersvakopleiding. “Als leerling vond ik het in de winkel maar saai: altijd binnen en elke dag dezelfde klanten.” Henk rilt bij de gedachte. “Ik ben een echt buitenmens, ik wilde de markt weer op, en dat kon ook als slager.” Nog voor hij zijn opleiding had afgerond, begon Henk De Vleeshouwerij. “Ik moest alleen nog mijn ondernemersdiploma halen, terwijl ik intussen al ondernemer was! In vier dagen keihard werken leerde ik meer dan in de schoolbanken. Daar wilde ik vooral slapen.”
De tekst gaat verder onder de foto.
En keihard werken was het, vooral die eerste twee jaar. “Ik begon gewoon echt bij nul en heb het hele bedrijf zelf opgebouwd,” vertelt Henk. “Als je een bedrijf overneemt dan heb je een wagen, standplaatsen en een klantenkring. Dat had ik allemaal niet. Ik kocht mijn wagen tweedehands en vroeg mijn eigen vergunningen aan.” Als startende ondernemer stond Henk er bovendien alleen voor. “Ik kon nog niemand in dienst nemen en deed alles zelf. Dat was zwaar,” geeft hij toe, “Ik gaf mezelf steeds nog één maand om het te proberen. En dan nog een maand. Toen tot de Kerst… Zo trok ik mezelf erdoor, want een maand is nog wel vol te houden. Ik wilde dit gewoon echt heel graag!”
De tekst gaat verder onder de foto.
Inmiddels heeft hij acht medewerkers in dienst. “Ze zijn allemaal hartstikke jong, maar de meesten werken al twee, drie jaar voor me,” vertelt Henk verder. “Ze weten en kunnen alles, en zo heb ik tijd om andere dingen te doen.” In een jong bedrijf als De Vleeshouwerij is er tenslotte nog genoég te doen. “Ik wil verder groeien, meer uit de social media en internet halen.” Volgens Henk kijken zijn oudere collega’s met interesse naar de jonge ondernemers op de markt. “Er staan hier veel goede ondernemers die willen investeren en nieuwe dingen willen ontwikkelen. Zij laten zich door ons inspireren.”
De tekst gaat verder onder de foto.
Wat Henk anders doet dat zijn oudere collega’s? “Ik ben meer bezig met het Verhaal achter mijn producten,” denkt hij. “Dat is ook wel nodig, want ik zwem enorm tegen de stroom in: ik ging met mijn eigen kraam de markt op toen die in een dip zat, wilde vlees verkopen op het moment dat mensen juist minder vlees gingen eten…” Henk kan erom lachen. “Maar corona gaf de markt een boost, en een goed product-met-een-verhaal verkoopt altijd.”
De tekst gaat verder onder de foto.
Het verhaal achter Henk’s producten gaat over herkomst, duurzaamheid en eerlijk ambacht. “Voor mijn rundvlees werk ik samen met een kleine slachterij in Reeuwijk-Dorp. Ze slachten daar per week maar drie of vier koeien van kleine bedrijven in de buurt. Je weet dus dat het om goed verzorgde koeien gaat, die hier in de polder zijn opgegroeid.” Maar bij De Vleeshouwerij koop je meer dan rundvlees: “We verkopen alles wat op vier poten loopt, dus rund, varken, hert…”. Vooral de beenhammetjes en het buikspek uit de Green Egg zijn populair. “Daar komen zoveel klanten speciaal voor, we kunnen wel vijf van die Eggs neerzetten. En dan te bedenken dat we daar voor de grap mee begonnen zijn!”
In onze gids
Populaire rubrieken