Op de Goudse warenmarkt: “Als marktmeester ben ik er voor de kooplui”

Marktmeester Rob van Doorn maakt de Goudse markten mogelijk. Foto: Cathalijne van Oort

Als beheerder van de markt zorgt marktmeester Rob van Doorn (66) ervoor dat de marktkooplui hun werk kunnen doen. Hij gaat over stroom, strooizout en standplaatsen, maar is vooral de schakel tussen het marktbestuur en de Gemeente. Want of het nu gaat om aanpassingen vanwege een corona-lockdown of de jaarlijkse ijsbaan, oplossingen bedenk je samen.

“Dit werk is zo hartstikke leuk, als ik dat had geweten was ik er eerder aan begonnen!” Met duidelijk plezier vertelt Rob hoe hij vijf jaar geleden besloot te solliciteren naar de plek van marktmeester in Gouda. “Ik zat in hiervoor bij Milieuhandhaving en had daar ook heel veel plezier. Toen mijn collega wegging, besloot ik de stap naar de markt te wagen.” Rob is vooral gevallen voor het sociale karakter van de markt. “Ik hou van de manier waarop kooplui en klanten met elkaar omgaan. Er is altijd tijd voor een praatje, ruimte voor een geintje.” Als marktmeester maakt ook hij daar tijd voor: “Bij Hans en Bernadette komt er elke week een kwieke oudere man voor een kop koffie en een bal gehakt. Ik maak dan altijd even een praatje met hem, of loop een stukje met hem mee.”

De tekst gaat verder onder de foto.

De marktmeester aan het werk. Foto: Cathalijne van Oort

Je moet het samen doen

“Ik zeg wel eens: ik werk niet, ik loop rond,” lacht Rob. Maar de functie van marktmeester heeft meer om het lijf. “Ik beheer de ruimtes waar de vier Goudse markten plaatsvinden,” legt hij uit, “Dat is een stukje toezicht houden, zorgen dat de wagens goed geparkeerd staan, dat er voldoende kramen zijn. Als het glad is, regel ik dat er gestrooid wordt. Als er onenigheid is, zorg ik dat het wordt opgelost.” Het aantal kramen en de indeling van de markt stemt Rob af met Jan, de kramenzetter. “We bespreken welke aanpassingen nodig zijn op de vaste standplaatsen en waar de meelopers en standwerkers deze week kunnen staan.” Hoewel er maar één marktmeester is, beslist Rob niet in zijn eentje over de markt. “Zeker niet! We hebben een geweldig marktbestuur waarmee ik goed kan samenwerken. Als er problemen zijn, steken we de koppen bij elkaar en zoeken we een oplossing waar iedereen mee kan leven.

De tekst gaat verder onder de foto.

“Als marktmeester ben je er voor de kooplui.” Foto: Cathalijne van Oort

Naar een goede suggestie wordt geluisterd

Die bereidheid om samen naar een oplossing te zoeken, kwam tijdens de eerste corona-lockdown goed van pas. “Bah, wat was dat een rottijd!” herinnert Rob zich. “Ik vergeet dat telefoontje nooit meer: op vrijdag kreeg ik van de Gemeente te horen dat de markt op zaterdag niet door mocht gaan. Ik had er buikpijn van want ik wist dat er kooplui met een voorraad verse vis, groenten of bloemen zouden blijven zitten. Je hebt het dan over investeringen van een slordige € 20.000!” Samen met het marktbestuur zocht Rob naar mogelijkheden om de markt toch door te kunnen laten gaan. “De Gemeente wil best luisteren naar een goede suggestie, dus we hebben razendsnel een alternatief plan bedacht en dat werd geaccepteerd,” weet Rob. “Vooral die anderhalve meter afstand was belangrijk, dus maakten we de kramen kleiner en zetten we ze verder uit elkaar. De marktlui zelf bedachten manieren om die afstand ook bij hun eigen kraam te kunnen garanderen.” Rottijd of niet, Rob is trots op wat ze destijds bereikt hebben. “We hebben het allemaal samen opgelost, iedereen werkte mee, niemand liep te zeuren. Het was fantastisch, want zo kon iedereen in die eerste periode blijven staan. We hebben er zelfs het journaal mee gehaald!”

De tekst gaat verder onder de foto.

“Dit werk is echt ontzettend leuk.” Foto: Cathalijne van Oort

Een koopman moet je niet verplaatsen

“Ik ben er voor de marktlui,” stelt Rob, “Ik versta hun taal en ik doe wat ik kan zodat zij hun werk kunnen doen.” Hij begrijpt dan ook goed hoe de markt werkt. “Een koopman moet je bijvoorbeeld nooit verplaatsen, want dan zijn de vaste klanten hem kwijt. Dat wil je natuurlijk voorkomen.” Toch moet vooral de zaterdagmarkt eraan geloven: “Voor activiteiten van Gouda 750 had de zaterdagmarkt zeven keer naar Klein Amerika moeten uitwijken. In overleg met de betrokken partijen hebben we dat kunnen beperken tot twee keer,” vertelt Rob tevreden. “Kijk, dát vind ik leuk: dat we ons er samen over buigen en een oplossing kunnen bedenken. Je moet het echt met elkaar doen.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Op de Goudse warenmarkt: ‘Een mooie tas is een tas die verkoopt’”

Op de Goudse warenmarkt: ‘Een mooie tas is een tas die verkoopt’

Ga naar “Op de Goudse warenmarkt: ‘Ik vind heel veel leuk, dat is weleens een probleem’”

Op de Goudse warenmarkt: ‘Ik vind heel veel leuk, dat is weleens een probleem’

Sander van Arkel en zijn sidekick-op-zaterdag Jip. Foto: Cathalijne van Oort
Ga naar “Op de Goudse warenmarkt: ‘Ik had nog niet eens mijn rijbewijs’”

Op de Goudse warenmarkt: ‘Ik had nog niet eens mijn rijbewijs’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Alle Unox soep in zak 570 ml van € 5,30 voor € 2,65”

Alle Unox soep in zak 570 ml van € 5,30 voor € 2,65

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Alle Dreft handafwas van € 10,78 voor € 5,39”

Alle Dreft handafwas van € 10,78 voor € 5,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Alle Blue Band roombeter plantaardige variatie van € 6,38 voor € 3,19”

Alle Blue Band roombeter plantaardige variatie van € 6,38 voor € 3,19

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Reisbed Novi Baby Nora Luxe Grey/Wood € 69,99”

Reisbed Novi Baby Nora Luxe Grey/Wood € 69,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Agenda

Ga naar “Huiskamerconcert aan de IJssellaan”

Huiskamerconcert aan de IJssellaan

 • T/m 31 dec
Ga naar “Goudse Hofstedendagen”

Goudse Hofstedendagen

 • Van 3 jun t/m 4 jun
goudse hofstedendagen
Ga naar “6-delige Workshopreeks Klimaatgesprekken”

6-delige Workshopreeks Klimaatgesprekken

 • T/m 12 apr
Ga naar “JACK&JOZEF staan met hun podcast in het Theater”

JACK&JOZEF staan met hun podcast in het Theater

 • Kleintheater Zwaan
 • 24 maart 2023
Ga naar “Expositie vrouwelijke portretten uit de geschiedenis van Gouda”

Expositie vrouwelijke portretten uit de geschiedenis van Gouda

 • T/m 29 mrt