Saskia en Bas van Brownies&downieS: ‘Eigenlijk hebben we er twintig pubers bijgekregen’

Aangeboden door Brownies&downieS Gouda 26 maart 2019

We kennen Saskia en Bas als het koppel achter Brownies&downieS, maar hoe zijn zij in Gouda terecht gekomen? Wij gingen bij ze op de koffie en dat leverde een prachtig verhaal op.

“We komen allebei uit de zorg”, vertelt Saskia. “Ik was teamleider zorg en Bas teamleider facilitair, we werkten bij dezelfde zorgorganisatie. Hier zijn we ook verliefd geworden.”

“We liepen allebei tegen dezelfde problemen aan. Gaat het nog wel echt om de mensen? De trajecten duren soms zo lang en je bent alleen maar aan het vergaderen. We stelden elkaar de vraag: willen we dit nog? Het antwoord bleek nee en Saskia ging direct op zoek naar een uitdaging waar we echt voor konden gaan.”

brownies en downies Gouda
Foto: indebuurt Gouda

De klik was er direct

Saskia had al een keer van het Brownies&downieS-concept gehoord en is een kijkje gaan nemen bij een vestiging. “Je had mij niet enthousiaster kunnen krijgen, ik wist gelijk dat we hiervoor moesten gaan”, vertelt Saskia. “Bas vond het nog wel heel spannend in het begin, maar dat was na het eerste gesprek bij de franchisegevers over.”

‘We hadden allebei nog een vaste baan’

“De afspraak zou ongeveer een kwartiertje duren, maar na drie uur zaten we er nog steeds. Alles viel tijdens deze eerste ontmoeting op zijn plek”, vertelt Bas. “Ik ben toen direct aan de slag gegaan met het schrijven van een bedrijfsplan en Saskia was ondertussen de zoektocht gestart naar een pand. Dat was wel een pittige tijd, want we hadden allebei ook nog een vaste baan.”
Brownies en downieS Gouda

Saskia vond uiteindelijk een pand in Dordrecht, maar dit bleek alles behalve een succes te zijn. “Er ging van alles mis, asbest, de gemeente die niet mee wilde werken én een pandeigenaar die zijn afspraken niet na kwam. Inmiddels hadden we allebei onze baan opgezegd, maar er gebeurde nog steeds niets. Tijdens ons laatste gesprek met de pandeigenaar hebben we gezegd: het is nu of nooit. Helaas werd het nooit en viel onze droom voor onze neus in het water”, vertelt Saskia.

Op naar Gouda

“We hebben toen weer contact gehad met de franchisegever. Die zeiden dat we maar eens naar Gouda moesten gaan kijken. Ik kom uit Rotterdam en was al wel eens in Gouda geweest, maar Bas komt uit Brabant en was er nog nooit geweest.”

Op een zonnige zaterdag besloten de twee naar Gouda af te reizen en toen gebeurde er iets magisch. “Het was een heerlijke warme dag en zodra we de binnenstad inliepen werden we verliefd. Dit wordt ons plekje.”

Wat in Dordrecht negen maanden duurde was in Gouda in vijf weken geregeld. “We hadden een afspraak met Ronald van Rossum, de centrummanager en Dorien van de gemeente. Zij stonden klaar met de sleutels van zeven panden en die konden we in één dag allemaal bekijken. Al snel werd de keuze teruggebracht naar twee. De één had een terras en de ander een groter oppervlak. Uiteindelijk hebben we toch gekozen voor het grotere oppervlak, de Korte Tiendeweg.”

Bas en de aannemer begonnen direct met klussen en Saskia ging aan de slag met de intakes en sollicitaties. “Ik heb zelfs nog rondleidingen gegeven door het puin en stof”, zegt Saskia lachend.

Borwnies&downieS
Foto: indebuurt Gouda

Bij de opening al te klein

“We werden zo ontzettend goed ontvangen in Gouda. We kregen direct een echte achterban en volgers op Facebook en tijdens de opening waren er zo bizar veel mensen. Eigenlijk waren we toen al te klein”, vertelt Bas.

“Het klinkt nu misschien allemaal als rozengeur en maneschijn, maar het is ook echt hard werken”, zegt Saskia. “We zijn echt ondernemers. We krijgen geen subsidie en moeten ook gewoon goed kwalitatief eten serveren.  Je zit in een heel leuk lunchcafé waar toevallig mensen met een beperking werken.”

bbrownies en downies Gouda
Foto: indebuurt Gouda

We hebben er twintig pubers bijgekregen

Tegenover ons zitten twee gezichten te glimmen van trots. “Het geeft zoveel voldoening. Het gaat niet om geld, maar om de zorg die we anderen kunnen bieden. We hebben er allebei geen seconde spijt van gehad, ook al staat onze hele wereld op z’n kop. We hebben nog nooit met zo’n gaaf team gewerkt. We zijn fysiek heel moe, maar we gaan elke dag met plezier naar de zaak. We hebben er eigenlijk twintig pubers bijgekregen.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Brownies&downieS Gouda. Meer over Brownies&downieS Gouda ontdekken?

Brownies&downieS Gouda ontbijtrestaurants

Nu open12:00 - 17:00

Korte Tiendeweg 15, Gouda

Bekijk meer:ontbijtrestaurants

Lees ook:

Brownies&downieS en Unique winnaars leukste restaurant van Gouda

De winnaars van de verkiezing 'Leukste restaurant van Gouda 2019' zijn bekend! BrownieS&downieS heef...
Borwnies&downieS

Wij gingen ontbijten bij Brownies&downieS en dat wil jij nu ook

Ontbijten buiten de deur, wij doen het eigenlijk veel te weinig. Even snel een boterham naar binnen ...

Barvrouw Yoni (19) werkt zelfstandig achter de bar bij Brownies&downieS

Ja mensen, daar zijn we weer met één van onze fan-tas-tische rubrieken 'barvrouw van de week'. Deze ...

adv.