Op de Goudse warenmarkt: ‘Een mooie tas is een tas die verkoopt’

Wijnand Kok en een klein deel van zijn collectie. Foto: Cathalijne van Oort

Van het een kwam het ander, omschrijft Wijnand Kok (46) zijn bijzondere loopbaan. Hij begon in de boekbinderij van zijn vader, en combineerde dat met een winkel in lederwaren. Zeven jaar geleden bleek het op de markt veel leuker. Sinds 2020 is Kok Lederwaren ook elke zaterdag in Gouda op de markt te vinden.  

“Het zijn twee hele verschillende werelden,” vertelt Wijnand, die zijn dagen op de markt nog steeds afwisselt met zijn werk in het boekenatelier. “De ene dag ben ik een meneer in een stofjas, die zorgvuldig oude statenbijbels en andere antiquarische boeken restaureert. En de volgende dag ben ik de marktman die de hele dag buiten staat en die zijn klanten blij maakt met een praatje en een mooie nieuwe tas.”

Van leren kaft tot lederwaren

De relatie tussen die beide werelden? Het leer. “Voor de boeken die wij restaureren hebben we vaak leer nodig,” legt Wijnand uit, “En dat koop je natuurlijk in bij iemand die ook heel handig andere lederwaren aan de man weet te brengen. Van lieverlee kochten wij ook wat portemonneetjes in, en dat draaide uiteindelijk uit op een hele winkel in lederwaren.” Een winkel die Wijnand graag voor zijn rekening nam, naast zijn werk in het atelier. De stap naar de markt volgende een aantal jaar later: “Iemand tipte me dat de markt in Alblasserdam misschien iets voor me was. Het klonk goed, dus ik probeerde het. Eerst met een kraam. Toen twee. Voor ik het wist had ik een verkoopwagen en stond ik op drie markten!” lacht Wijnand.

Lees verder onder de foto >

Voor elk wat wils bij Kok Lederwaren. Foto: Cathalijne van Oort

Gaan waar de mensen zijn

Zijn vaste winkel in lederwaren heeft Wijnand inmiddels gesloten. “Het was lastig te combineren met de markt. Bovendien vond ik het heerlijk om buiten te zijn, tussen de mensen. Nu hoef ik niet meer te wachten of er iemand naar mijn winkel komt: ik ga waar de mensen zijn. Dat werkt, want een tas of een riem is toch vaak een impulsaankoop.” Aan het verschil tussen winkel en markt hoefde Wijnand dan ook niet te wennen. “Ik vond het meteen heerlijk, de vrije manier van omgaan met klanten en collega’s. Een geintje kan, de mensen staan open voor een praatje. Dat vind ik leuk, zeker als ik ze ook nog van dienst kan zijn.”

Een tas of een riem is vaak een impulsaankoop

Niet te buitenissig

Op de markt staan betekent hard werken. “In een winkel doe je ’s morgens de deur open en trek je hem ’s avonds achter je dicht,” weet Wijnand, “Dan ben je klaar met stofzuigen en een nieuwe voorraad ophangen. Op de markt sta ik elke dag mijn kraam opnieuw op te bouwen en in te richten.” En dat is een klus, want Wijnand heeft honderden artikelen bij zich: alle soorten tassen, portemonnees en riemen, boodschappenwagentjes. “Ik zoek naar een breed aanbod, niet alleen van producten, maar ook van prijsklassen. En natuurlijk moet ik rekening houden met wat klanten zouden willen.” Wijnand heeft zelf moeten leren wat werkt en wat niet. “Een mooie tas is een tas die verkoopt,” weet hij inmiddels. “Als het te buitenissig wordt, verkoopt het niet. Van die gave tassen met franjes en steentjes bijvoorbeeld, die leken me geweldig voor jonge meiden. Niks hoor. Ze keken er wel naar, maar lieten ze toch hangen. Een aparte tas, daar blijf ik mee zitten.”

Lees verder onder de foto >

Niet alleen tassen en rugzakken, Wijnand verkoopt ook boodschappenwagentjes. Foto: Cathalijne van Oort

Het moet aantrekkelijk zijn

“Presentatie is ook heel belangrijk,” gaat Wijnand verder. “Het mag wat rommeliger dan in een winkel, maar het moet wel aantrekkelijk zijn. Dus hang ik niet alles in rekken, maar breng ik mooie stukken ook op stellages onder de aandacht, en hang ik spullen in categorieën bij elkaar. Ik kan de hele dag bezig zijn met afstoffen en recht hangen, op het neurotische af!” grinnikt hij. Wijnands duidelijk enthousiasme voor zijn producten is in de loop der jaren gegroeid. “Vroeger had ik niks met tassen, maar nu: als ik een nieuwe collectie uitpak, word ik daar echt heel blij van. Dan ben ik tot ’s avonds laat bezig met prijzen en klaarleggen, zodat ik het de volgende dag meteen mee kan nemen.”  

Lol in je werk

Drie lange dagen op de markt, drie dagen in het boekenatelier, tussendoor voorraad inkopen en klaarleggen… Je moet het maar willen. Wijnand lacht. “Mijn werktijd zit altijd vol. Gelukkig gaat het goed samen en lukt het om twee serieuze bedrijven in de lucht te houden. “Maar,” geeft hij toe, “het is veel werk, dus je moet er écht lol in hebben. En dat heb ik zeker! Als ik had geweten hoe leuk dit is, was ik er veel eerder aan begonnen.”

Meer ondernemers op de Goudse warenmarkt:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Op de Goudse warenmarkt: ‘Ik vind heel veel leuk, dat is weleens een probleem’”

Op de Goudse warenmarkt: ‘Ik vind heel veel leuk, dat is weleens een probleem’

Sander van Arkel en zijn sidekick-op-zaterdag Jip. Foto: Cathalijne van Oort
Ga naar “Op de Goudse warenmarkt: ‘Ik had nog niet eens mijn rijbewijs’”

Op de Goudse warenmarkt: ‘Ik had nog niet eens mijn rijbewijs’

Ga naar “De voordelen van werken bij een accountantskantoor: ‘In de pauze tafeltennissen we’”

De voordelen van werken bij een accountantskantoor: ‘In de pauze tafeltennissen we’

Aangeboden door Accountants & Adviseurs WEA Gouda

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Alle Unox soep in zak 570 ml van € 5,30 voor € 2,65”

Alle Unox soep in zak 570 ml van € 5,30 voor € 2,65

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Page toiletpapier Dal van € 6,45 voor € 2,79”

Page toiletpapier Dal van € 6,45 voor € 2,79

 • Dirk
 • Geldig t/m 28 maart 2023
Ga naar “Coca-Cola, Fanta, Sprite of Fernandes van € 0,75 voor € 0,49”

Coca-Cola, Fanta, Sprite of Fernandes van € 0,75 voor € 0,49

 • Dirk
 • Geldig t/m 28 maart 2023
Ga naar “Day to go van € 6,99 voor € 3,49”

Day to go van € 6,99 voor € 3,49

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Agenda

Ga naar “Huiskamerconcert aan de IJssellaan”

Huiskamerconcert aan de IJssellaan

 • T/m 31 dec
Ga naar “Goudse Hofstedendagen”

Goudse Hofstedendagen

 • Van 3 jun t/m 4 jun
goudse hofstedendagen
Ga naar “6-delige Workshopreeks Klimaatgesprekken”

6-delige Workshopreeks Klimaatgesprekken

 • T/m 12 apr
Ga naar “JACK&JOZEF staan met hun podcast in het Theater”

JACK&JOZEF staan met hun podcast in het Theater

 • Kleintheater Zwaan
 • 24 maart 2023
Ga naar “Expositie vrouwelijke portretten uit de geschiedenis van Gouda”

Expositie vrouwelijke portretten uit de geschiedenis van Gouda

 • T/m 29 mrt