Op de Goudse warenmarkt: ‘Dit is mijn gezonde verslaving’

Herman Bos, eigenaar van Bos Fietsen. Foto: Cathalijne van Oort

Als klein jochie hielp Herman Bos (29) zijn vader met het oplappen van oude fietsen. Een bandje plakken, een standaardje vervangen, Herman draaide er zijn hand niet voor om. Toch zou het nog jaren duren voor hij van een eigen fietsenzaak begon te dromen. Maar die zaak, of liever: kraam, kwam er. Bos Fietsen is inmiddels een begrip op de Goudse markten: Herman begon in Bloemendaal, breidde uit naar Goverwelle en staat sinds drie jaar ook op de zaterdag op de Markt.

“Inderdaad, ik ben gewoon gek op wielen. En op snelheid.” Volgens Herman was hij dat van jongs af aan: “Als ik niet aan het crossen was, zat ik aan fietsen te sleutelen.” Daarbij kon hij de kunst bij zijn vader afkijken. “Die knapte tweedehandsfietsen op en verkocht ze door voor een klein prijsje,” vertelt Herman. “Half Moerkapelle reed op een fiets van ons!” Dat hij van dat sleutelen ook zijn werk zou kunnen maken, zag hij toen nog niet. “Ik volgde een Transport en Logistiek-opleiding en heb daarna een jaar op een vrachtwagen gereden. De vrijheid beviel me wel, maar ik miste iets.” Dat ‘iets’ ontdekte hij toen hij op zaterdagen in Moerkapelle bij Reijneveld Rijwielen ging werken. “Koen Reijneveld wist dat ik handig was en vroeg of ik wilde helpen. Ik vond het er superleuk: ik had contact met mensen, en ik kon de hele dag doen waar ik goed in was.”

Lees verder onder de foto >

Bij Bos Fietsen vind je ook onderdelen en accessoires. Foto: Cathalijne van Oort

Niets te verliezen

Van Koen kwam ook het idee dat Herman met een eigen fietsenkraam de markt op zou gaan. “Hij wist waar hij het over had en waarschuwde me dat ik hard zou moeten werken. Ik moest niet verwachten slapend rijk te worden. Ach, ik was bijna twintig en had niets te verliezen: ik ging het gewoon proberen.”

Herman knapte de oude verkoopwagen van Reijneveld op, huurde een loods en sloeg een startvoorraad in. In de gids van de CVAH (Centrale Vereniging Ambulante Handel, red.) vond hij telefoonnummers van marktmeesters. “Ik belde als eerste naar Gouda. Van marktmeester Ben Sluis mocht ik het meteen in Bloemendaal proberen. Hij wees me aan waar ik kon staan, legde uit wat het ging kosten en wenste me succes. En toen was het hopen dat er klanten kwamen, maar gezellig was het direct al” lacht Herman.

Dit is de leukste markt van Nederland

Uniek en duurzaam aanbod

Dat ‘proberen’ in Bloemendaal leverde Herman vijf jaar lang een vaste plek op. “De mensen wisten me gelukkig snel te vinden, en wat ik aanbied is dan ook redelijk uniek,” legt Herman ons uit “Ik repareer je fiets in een dag tegen een heel schappelijke prijs. Mijn kraam is bovendien eerder open dan de meeste winkels, dus je kunt je fiets afgeven voor je zelf naar werk gaat. Zo zorg ik ervoor dat jij je fiets zo snel mogelijk weer terug hebt, en dat is voor veel mensen echt belangrijk. Wat voor mij ook telt,” gaat hij verder, “is dat de fiets een duurzaam vervoermiddel is: een fiets gaat jaren mee, onderdelen kun je opnieuw gebruiken en je produceert geen uitlaatgassen. En natuurlijk is fietsen gezond, therapeutisch zelfs,” stelt Herman, die zelf ook veel en graag op de fiets zit.

Lees verder onder de foto >

Herman houdt fietsen graag zo lang mogelijk op de weg. Foto: Cathalijne van Oort

Het is een warm nest

Tegenwoordig is Bos Fietsen doordeweeks te vinden op de markten in Dordrecht, Delft en Goverwelle. “Drie jaar geleden kon ik de plek van Rob Vernooij op de zaterdagmarkt in Gouda overnemen,” vertelt Herman, “Die stopte na 48 jaar en liet me een trouwe klantenkring na.” Herman had al langer een oogje op de zaterdagmarkt. “Ik kom hier vandaan en wist dat de sfeer hier heel goed was. Het is een warm nest, echt: dit is de leukste markt van het land. Een voorbeeld? Een paar weken geleden ben ik opnieuw vader geworden. Toen ik weer terug was, kwam iedereen me feliciteren, dat was gewoon zo ontroerend. Mijn vrouw was verrast over alle kraamcadeaus waar ik mee thuis kwam!”

“Die sfeer, die collegialiteit maakt dat ik elke keer met plezier zo vroeg mijn bed uitkom. Dat, en het feit dat ik kan doen waar ik goed in ben: fietsen een tweede, derde, vierde leven geven. Die markt is gewoon mijn gezonde verslaving.”

Meer ondernemers van de Goudse warenmarkt:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Esther over haar werk als fotograaf: ‘het mooiste beroep van de wereld’”

Esther over haar werk als fotograaf: ‘het mooiste beroep van de wereld’

Ga naar “Op de Goudse warenmarkt: ‘Een mooie tas is een tas die verkoopt’”

Op de Goudse warenmarkt: ‘Een mooie tas is een tas die verkoopt’

Ga naar “Op de Goudse warenmarkt: ‘Ik vind heel veel leuk, dat is weleens een probleem’”

Op de Goudse warenmarkt: ‘Ik vind heel veel leuk, dat is weleens een probleem’

Sander van Arkel en zijn sidekick-op-zaterdag Jip. Foto: Cathalijne van Oort

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Page toiletpapier Dal van € 6,45 voor € 2,79”

Page toiletpapier Dal van € 6,45 voor € 2,79

 • Dirk
 • Geldig t/m 28 maart 2023
Ga naar “Onkruidbrander € 6,88”

Onkruidbrander € 6,88

 • Action
 • Geldig t/m 28 maart 2023
Ga naar “Alle Ariel liquid+ van € 12,99 voor € 5,20”

Alle Ariel liquid+ van € 12,99 voor € 5,20

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 2 april 2023
Ga naar “The Pink Stuff reiniger van € 3,99 voor € 1,99”

The Pink Stuff reiniger van € 3,99 voor € 1,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 4 april 2023

Agenda

Ga naar “Huiskamerconcert aan de IJssellaan”

Huiskamerconcert aan de IJssellaan

 • T/m 31 dec
Ga naar “Goudse Hofstedendagen”

Goudse Hofstedendagen

 • Van 3 jun t/m 4 jun
goudse hofstedendagen
Ga naar “6-delige Workshopreeks Klimaatgesprekken”

6-delige Workshopreeks Klimaatgesprekken

 • T/m 12 apr
Ga naar “Expositie vrouwelijke portretten uit de geschiedenis van Gouda”

Expositie vrouwelijke portretten uit de geschiedenis van Gouda

 • T/m 29 mrt
Ga naar “Gouda Leeft presenteert 30 muziekoptredens op diverse pop-up locaties”

Gouda Leeft presenteert 30 muziekoptredens op diverse pop-up locaties

 • 15 april 2023