Melanie werkt al 25 jaar bij Van der Kam aan de Markt: ‘Met vaste klanten bouw je echt een band op’

Melanie Nederpel © Yvonne Vleeming-Raafs Indebuurt Gouda

Een bekend gezicht? Dat zou zeker kunnen, want Melanie Nederpel werkt al 25 jaar bij Van der Kam Fashion aan de Markt. “Toen ik zei dat het misschien na 25 jaar wel eens tijd was voor een carrièreswitch, werd me meteen verteld dat ik absoluut niet weg mocht”, grapt Melanie.

Melanie heeft oorspronkelijk gestudeerd voor schoonheidsspecialiste. “Na twee jaar werken kwam ik erachter dat die keuze misschien niet helemaal de juiste was. Ik ging op zoek naar een andere baan en kwam bij Van Eijk een vacature tegen. Twee dagen na m’n sollicitatie kwam de eigenaar persoonlijk langs met het contract. Dat vond ik wel heel speciaal”.

Veel veranderd

“De kledingstijl die we toen verkochten was wel wat klassieker dan nu. Het is zeker de afgelopen 15 jaar een stuk losser geworden. Het is wat meer casual en echt ook wel wat verjongd”, legt Melanie uit. “Inmiddels begin ik zelf ook wat ouder te worden. Als er jongere klanten komen voor advies, dan laat ik dit vaak aan mijn jongere collega’s over. Die voelen elkaar qua smaak toch beter aan.”

“Klanten kwamen en komen nog steeds vaak gericht binnen bij ons om iets te kopen en voor advies. Vooral de heren”, legt Melanie uit. “Het is wel zo dat vroeger standaard iedereen geholpen wilde worden en dat er nu wat meer mensen vrijblijvend rondkijken.”

Gouda als winkelstad

Aangezien Melanie al 25 jaar rondloopt in winkelend Gouda, waren we benieuwd of er in de loop van de tijd veel veranderd is. “Je ziet wel dat er meer online gekocht wordt, maar toch is het niet rustiger geworden. Ik denk wel dat mensen iets vrijblijvender rondkijken in winkels. Ze gaan minder gericht ergens naar binnen om iets te kopen”, vertelt ze.

“Het mooie aan Gouda is dat ondernemers elkaar helpen en elkaar een goedlopend bedrijf gunnen. Als ik een klant in onze winkel niet kan bieden wat hij of zij zoekt, dan adviseer ik gerust ook een andere kledingwinkel in de stad. Vervolgens doen andere kledingwinkels dat ook weer voor ons. Soms ben je ook net een VVV kantoor”, vertelt Melanie lachend. “Leuke lunchplekjes, restaurants voor diner. Ze vragen van alles. Vooral toeristen natuurlijk, die niet bekend zijn in de omgeving.”

Van je hobby je werk gemaakt?

Zelf winkelen is verrassend genoeg niet Melanie haar grote hobby. “Doordeweeks kom ik wel regelmatig in de stad en met veel collegawinkeliers maak je sowieso wel even een praatje”, legt ze uit. “Ik ben altijd wel op de hoogte van de kledingwinkels in de stad. Toch koop ik altijd heel gericht. Echt vrijblijvend in winkels rondneuzen, echt winkelen, doe ik niet echt.”

“Op zaterdag werk ik het liefst in de winkel. Daar is het dan gezellig druk en ben je de hele dag klanten aan het helpen. In de stad vind ik het dan te druk om zelf te winkelen”, vertelt Melanie lachend. “Doordeweeks is het wat rustiger. Dan zorgen we vaak ook dat al het andere werk in de winkel gebeurt, zoals het vullen van de winkel en het prijzen van kleding.”

Vaste klanten

“We hebben heel veel vaste klanten. En het grappig is dat de kinderen van vaste klanten van vroeger nu ook bij ons kleding kopen. Ze willen bijna altijd wel advies en komen gericht hun garderobe aanvullen. Het leuke daaraan is dat je echt wel even tijd met ze spendeert en in de loop van de tijd een band met ze opbouwt. Helemaal als ze voor confectie, bijvoorbeeld een trouwpak, komen.”

“Het mooiste vind ik als je klanten tot andere inzichten kunt brengen. Zo zijn ze zelf vaak geneigd om een maat groter te pakken. Als je ze dan een maat kleiner aan laat trekken en het in de spiegel laat zien, dan zien ze dat dat veel mooier kleedt”, legt Melanie uit. “Hetzelfde geldt ook voor kleuren. Mensen kiezen heel vaak automatisch dezelfde kleuren. Als je ze dan een keer wat anders laat zien, zijn ze daar soms echt blij verrast door. Het belangrijkste daarbij vind ik altijd dat een klant blij de deur uit gaat. Daar doe ik het voor.”

25 jaar in dienst

“Toen ik 25 jaar in dienst was, werd ik verrast met een leuk feest. Ook één van de meest trouwe klanten was daarbij. Zij wil altijd alleen door mij geholpen worden. Toen ik zei dat het misschien na 25 jaar wel eens tijd was voor een carrièreswitch, werd me meteen verteld dat ik absoluut niet weg mocht”, vertelt Melanie met een glimlach. “Dat vond ik wel heel lief om te horen. Het was sowieso een grote verrassing, het hele jubileumfeest.”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Barry van eetcafé Borrelzzz: ‘Iedereen is welkom’”

Barry van eetcafé Borrelzzz: ‘Iedereen is welkom’

Ga naar “Antoinette volgde haar oma en vader op in het kappersvak, maar doet het nét een beetje anders ”

Antoinette volgde haar oma en vader op in het kappersvak, maar doet het nét een beetje anders 

Aangeboden door Qredits

antoinette gouda
Ga naar “Valentijn runt dé spellenwinkel van Gouda: ‘Sommige spellen moet je gewoon komen ervaren’”

Valentijn runt dé spellenwinkel van Gouda: ‘Sommige spellen moet je gewoon komen ervaren’

Aangeboden door Unbox now

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Naar de film én patat voor 9,50 euro”

Naar de film én patat voor 9,50 euro

 • Pomms’
 • Geldig t/m 31 december 2030
Cenima Gouda favorieten Gouda
Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

 • Stadsbibliotheek Gouda
 • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “10-rittenkaart Cinema Gouda”

10-rittenkaart Cinema Gouda

 • Cinema Gouda
 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Lamswollen sloffen vanaf € 22,99”

Lamswollen sloffen vanaf € 22,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 december 2022

Vacatures

Ga naar “Administratief medewerker kwaliteit”

Administratief medewerker kwaliteit

 • Randstad
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Parkrun: een gratis, wekelijks 5km loopevenement”

Parkrun: een gratis, wekelijks 5km loopevenement

 • T/m 31 dec
Ga naar “Warme Winter Markt | GOUDasfalt”

Warme Winter Markt | GOUDasfalt

 • GOUDasfalt
 • 10 december 2022
Ga naar “Gouda bij Kaarslicht / Kaarsjesavond”

Gouda bij Kaarslicht / Kaarsjesavond

 • De Markt
 • 16 december 2022
Ga naar “Sfeervolle Winterfair in de Goudse Sint-Jan”

Sfeervolle Winterfair in de Goudse Sint-Jan

 • Sint Janskerk van Gouda
 • 16 december 2022
Ga naar “Goudse WinterMarckt”

Goudse WinterMarckt

 • De Markt
 • 11 december 2022