John is al 38 jaar eigenaar van Délifrance: ‘Het is nog steeds leuk om te doen’
Aangeboden door Délifrance Gouda
De croissanterie aan de Hoogstraat is niet meer weg te denken uit het Goudse straatbeeld. Al 38 jaar lang staat John van Rijnswou (65) met een glimlach op zijn gezicht in het Goudse filiaal van Délifrance.
John komt uit een echte bakkersfamilie, zijn ouders hadden een bakkerij waar John als kind ook vaak te vinden was. “Ik wist als kind al dat ik iets in dit vak wilde doen, maar ik wilde niet in de nachten werken”, vertelt John.
Naar Parijs
Toen in 1980 in Amsterdam de eerste croissanterie van Vie de France opende, was John direct enthousiast. “Dit was precies wat ik voor ogen had. Een mooie zaak, met lekkere broodjes, een horecagedeelte en gezelligheid.”
John trok de stoute schoenen aan en zocht contact met het Franse bedrijf achter het concept: Moulins de Paris. “Als snel waren ook zij enthousiast over het starten van nog een zaak en mocht ik vier dagen cursus volgen op de academie in Parijs.”
De eerste Délifrance van Nederland
En de rest is geschiedenis… John woonde destijds in Alphen aan den Rijn en ging op zoek naar een locatie in de omgeving. “Zo kwamen we al snel in Gouda uit, bij het pand aan de Hoogstraat waar we nu nog steeds gevestigd zijn. De zaak kreeg de naam Délifrance en was de eerste van de velen filialen die nog volgden.”
Tekst gaat verder onder de foto.

Terwijl John ons met veel enthousiasme vertelt over de afgelopen 38 jaar als ondernemer, worden er oude foto’s en krantenartikelen tevoorschijn gehaald. “Ik was 27 toen ik begon”, vertelt John terwijl hij een zwart-wit foto zichzelf laat zien. “Het bijzondere is dat de zaak vanaf dag één eigenlijk goed heeft gelopen. Mensen bleven terugkomen en we hebben in al die jaren echt een hele sterke vaste klantenkring opgebouwd.”
‘Tijdens de lockdown kregen we kaartjes van klanten’
“Tijdens de eerste lockdown kregen we zelfs kaartjes van klanten die ons sterkte wensten en hoopten dat we snel weer open konden. Dat is toch fantastisch. Ik ben er van overtuigd dat dit niet alleen te maken heeft met de kwaliteit van onze producten, maar ook door de medewerkers waar ik blind op kan vertrouwen. Een aantal werken hier al meer dan twintig jaar!”
Tekst gaat verder onder de foto.

Vers uit de oven
Délifrance Gouda staat bekend om zijn heerlijke vers belegde broodjes én natuurlijk de croissants. Maar wat is nu het geheim? “Dat kan ik je wel laten zien”, zegt John terwijl we hem volgen naar de achterkant van de zaak. “Dat is deze rijskast. We krijgen de stukjes deeg ingevroren aangeleverd. We ontdooien deze en laten ze dan twee en een half uur in de rijskast rijzen, om ze vervolgens 25 minuten af te bakken in de oven.”
Tekst gaat verder onder de foto. Beweeg het witte balkje om het verschil te zien tussen de afbeeldingen.
Omdat de croissants van Délifrance op deze manier gemaakt worden, zijn ze de volgende dag ook nog lekker. “Dat is het grote verschil, omdat wij er zo’n drie uur aan bereiding insteken én omdat onze croissants voor 24,5 procent uit roomboter bestaan, verschillen ze van degene die je bijvoorbeeld in de supermarkt koopt.” Zelf eet John elke zondag één verse croissant. “Zo blijft het iets speciaals en elke dag is ook niet goed voor je, hè!”
Ook op zondag open
Om al 38 jaar een goedlopende zaak te runnen moet je natuurlijk wel mee gaan met de tijd, drukt John ons op het hart. “De zaak is al vier keer verbouwd en het assortiment wordt telkens uitgebreid. Zo stond er 25 jaar geleden bijvoorbeeld geen smoothie of grilled panini op de kaart, dat bestond toen nog helemaal niet.” Ook is de croissanterie zes dagen per week geopend en kun je tegenwoordig je vers belegde broodjes thuis laten bezorgen via Uber Eats. “We zijn zelfs met eerste paasdag geopend!”