Melanie werkt al 25 jaar bij Van der Kam aan de Markt: ‘Met vaste klanten bouw je echt een band op’
Een bekend gezicht? Dat zou zeker kunnen, want Melanie Nederpel werkt al 25 jaar bij Van der Kam Fashion aan…
In de rubriek Ondernemer uitgelicht geven wij een ondernemer de kans om zijn of haar verhaal met ons te delen. Deze keer zijn de dames Inge de Visser en Melanie Steudel aan het woord over hun kersverse onderneming, Spoonzusjes.
Inge en Melanie kennen elkaar van het badmintonnen. Ze hebben allebei een baan, de een bij een verzekeraar en de ander in de financiële wereld. Toch wilden ze naast hun baan graag iets bijdragen aan de maatschappij. Die kans zagen ze in het verminderen van wegwerpplastic. “We zagen in veel horecagelegenheden nog wegwerpplastic, zoals plastic bestek, rietjes en roerstaafjes. Zo zonde voor het milieu. Deze zijn goed te vervangen voor een milieuvriendelijk alternatief. Zo bedachten we al snel om daar samen wat mee te gaan doen,” vertelt Inge. Ze gingen op zoek en kwamen al snel op eetbare lepeltjes als een fantastisch alternatief voor plastic lepeltjes. Zo ontstond eerder dit jaar hun onderneming, Spoonzusjes.
Hoe maak je een lepeltje eetbaar? “De lepeltjes bestaan uit restproducten van de voedingsmiddelenindustrie, zoals cacao en havervezels. Volledig biologisch afbreekbaar een ook nog lekker ook”, legt Inge uit. “Hiermee kunnen we zoveel plastic besparen, bijvoorbeeld in horecagelegenheden en ijscokarren. We hopen dat dit snel in heel Nederland bekendheid krijgt.”
“We willen in de toekomst verdergaan in onze strijd tegen plastic. Er zijn zoveel plastic wegwerpproducten te vervangen. Vorkjes, bordjes, bekertjes. Je kunt het zo gek niet bedenken,” vertelt Melanie enthousiast. “Op dit moment worden er bijvoorbeeld veel bamboe rietjes gebruikt. Die lijken duurzaam, maar zijn het helemaal niet. Het verbouwen van bamboe kost heel veel water. Het kappen van bamboe verkleint de leefomgeving van bijvoorbeeld panda’s en dan hebben we het nog niet eens over het vervoer van de bamboe naar Nederland. Daarom vinden we het belangrijk om naar een écht duurzaam alternatief te kijken. De producten uit ons assortiment worden in Europa geproduceerd en bestaan volledig uit restproducten.”
“Inmiddels hebben we daarom ook eetbare rietjes en roerstaafjes in ons assortiment als een mooie uitbreiding. Wie weet gaan we dit in de toekomst nog verder uitbreiden. We houden intensief contact met onze leveranciers. Zo zijn we altijd op de hoogte als er nieuwe interessante producten op de markt komen.”
“We vinden belangrijk om bij ondernemers terecht te komen die zelf ook een duurzame mindset hebben. Dan past het in het totaalplaatje en ziet de ondernemer er ook de meerwaarde van in.” legt Inge uit. “Onze producten liggen nu bijvoorbeeld bij Mother Refill, een eco pop-up store in Gouda, en bij Miss Nice Banana. Supertof!”
Inge en Melanie maken privé ook zo veel mogelijk duurzame keuzes. “We hebben zonnepanelen, gaan met de trein naar het werk. Waar we kunnen, proberen we de duurzame keuze te maken,” vertelt Inge. “Met de Spoonzusjes hopen we een zo groot mogelijk bereik in Nederland te krijgen, om zo Nederland een stukje verder te verduurzamen.”
Heb jij ook een bijzonder verhaal? Of ken je een ondernemer die wij écht moeten interviewen? Laat het weten via [email protected].
In onze gids
Populaire rubrieken