Jans droom van zijn eigen Goudse attractie kwam uit: ‘Ontdek hier het geheim van de bekende Goudse siroopwafel’
Aangeboden door VISA
Wanneer je het winkeltje van bakkerij Kamphuisen aan de Markt in Gouda binnenloopt, heb je geen idee dat daarachter een verborgen ruimte is. Achter het gordijn en de geheime deur vind je de Siroopwafelfabriek. Het is een droom die uitkwam voor banketbakker Jan Anker, die als boerenzoon de technische middelbare school deed.
Die wens had Jan al in 1995 toen hij Banketbakkerij De Vlaam overnam. “Er stond hier alleen nog een oude oven”, vertelt hij. Pas in 2018 kwam zijn idee van een experience uit. Via een gordijn en een geheime deur stap je, net als in een sprookje, een magische bakkersdroom binnen. Hier ontdek je het geheim van de bekende Goudse siroopwafels van Kamphuisen.
Lees verder onder de foto. >

Een kijkje in de keuken
“Toen ik dit idee vertelde aan mijn kinderen, moesten ze lachen”, vertelt Jan. “Maar ik zag het helemaal voor me. Ik merk dat veel mensen die over de Markt lopen, zoeken naar iets om te doen. Ik wil ze graag iets vertellen over de historie van onze traditionele siroopwafels, die al sinds het jaar 1810 volgens een geheim recept worden gemaakt.”
In de Siroopwafelfabriek kunnen bezoekers dit geheim ontdekken. Zo staat er een kluis die je mag proberen te kraken. Hierin wordt het recept bewaard in een envelop die al ruim tweehonderd jaar verzegeld is. Verder mag je van de attractie veel verwachten: van kijken in de bakkerij tot proeven en nog veel meer.

Boerenzoon wordt banketbakker
Anno nu zijn Banketbakkerij De Vlaam en de Siroopwafelfabriek een familiebedrijf. Jan komt zelf niet uit een bakkersfamilie. “Als jongen sleutelde ik graag aan brommertjes”, zegt Jan. “Daarom ging ik op mijn twaalfde naar de technische school. Elke twee maanden leerden we een ander ambacht, eerst hout, daarna techniek, toen metaal en als laatste bakken. Na dat laatste blok zei ik tegen mijn moeder: dit wil ik doen.”
Als 27-jarige banketbakker in loondienst nam Jan eind jaren 80, samen met zijn vrouw, Banketbakkerij De Vlaam over. Daarbij kregen ze ook het geheime en authentieke recept van de Kamphuisen siroopwafel in handen. Inmiddels heeft het familiebedrijf zes winkels en werken zoons Reinier en Nico ook in het bedrijf.
Eigenzinnig
Jan en zijn team blijven altijd ontwikkelen. “Ik vind het nog steeds leuk om te sleutelen aan de fabriek. En we hebben onze merkstrategie flink aangepakt, om zo meer op te vallen.” Anders dan het traditionele delftsblauw of de driekleur die je ziet bij de stroopwafels, herken je de Kamphuisen siroopwafels aan kleurrijke motieven van de ingrediënten van de wafels. “We zijn graag eigenzinnig”, zegt Jan.
Lees verder onder de Instagramfoto. >
Bestellingen van over de hele wereld
Met Banketbakkerij De Vlaam had Jan al een webshop. Sinds de opening van de Siroopwafelfabriek kwam daar een eigen webwinkel bij voor de wafels van Kamphuisen.
“Vijftig procent van de bezoekers van die webshop komt via via”, weet Jan. “Ze kennen ons van een bezoek aan de Siroopwafelfabriek of omdat ze onze wafels eens cadeau hebben gekregen. We krijgen bestellingen uit de hele wereld, van Japan tot Zuid-Afrika. Daardoor is het ontzettend handig dat we samenwerken met VISA, want zo kunnen onze buitenlandse gasten hun creditcard gebruiken. Daarmee kunnen we onze klanten in meer dan 200 landen bedienen. En de tarieven van Visa zijn lager dan ik dacht.”