Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gouwenaar Maarten (42): ‘Ik geef mensen met een beperking de kans om te doen wat ze leuk vinden’

Aangeboden door DBC de Stek 7 februari 2020

Maarten Hordijk werkt vanaf zijn twintigste in de gehandicaptenzorg. “Ik begon als schoonmaker en ben zo doorgegroeid binnen de instelling en haalde al mijn diploma’s.” Toch kriebelde het altijd al om voor zichzelf te beginnen. “Mijn droom was altijd een groot stuk grond, waar ik mensen met een lichte handicap, gedragsproblemen en/of psychiatrische stoornissen een volwaardige daginvulling kan geven.” En dat is gelukt.

“De vader van mijn vrouw beheert een groot terrein in Boskoop, de Proeftuinen van Holland. Het heeft een loods, kassen en een groot stuk grond. Toen ik de kans kreeg een gedeelte te gebruiken voor mijn droom, was ik dolgelukkig”, vertelt Maarten.

Tekst gaat verder onder de foto.

DBC De Stek
©indebuurt Gouda

Dagbesteding

Maarten huurt de werkplekken op het terrein en startte zijn eigen bedrijf, DBC De Stek. Hij biedt mensen die soms nergens meer terecht kunnen een fijne plek om een hele dag bezig te zijn. “Er loopt hier iemand die bij een instelling zat waar dagbesteding niet lukte”, vertelt Maarten. “Hierdoor kwam hij thuis te zitten en ging hij zich ontzettend vervelen. Hij werd zelfs agressief. De man had vroeger een passende baan, maar door een verslaving ging het fout.”

“Nu loopt hij hier en heeft hij uitdaging in de werkzaamheden die hij doet. Hij kan lekker naar buiten, zwaar werk doen met de kettingzaag vindt hij geweldig en aan het eind van de dag is hij bekaf. Hierdoor vergeet hij even z’n problemen en dat is heel fijn.”

Normale leven

“We doen hier dingen die je in het normale leven ook doet, maar dan zonder de druk van een reguliere baan. Geen zakjes met knikkers vullen, die aan het eind van de dag weer leeg gegooid worden. Het werk dat ze hier doen is niet saai en eentonig.”

Tekst gaat verder onder de foto.

DBC De Stek
Ben Hofman ©indebuurt Gouda

We lopen een rondje door de kassen en over het terrein en zien een aantal mannen die hard aan het werk zijn, zoals Ben Hofman. “Ben was de eerste die hier aan de slag ging”, vertelt Maarten. “Ja, alweer twee jaar”, vult Ben zelf aan. “Hij vindt het heerlijk om in de kas bezig te zijn en m’n schoonvader te helpen”, zegt Maarten.

Oneindig veel mogelijkheden

Op het terrein is genoeg te doen. “Elke dag overleggen we met elkaar wat we gaan doen. Dit wordt afgestemd op wat diegene aankan. De mogelijkheden zijn eindeloos: onderhoud van de loods, bomen snoeien, grasmaaien, werken in de houtwerkplaats, binnen met de kweker zaaien, werken in de winkel die in de loods zit of taarten bakken in het horecapunt. Het is echt werk en zo ervaren de mannen en vrouwen dat ook.”

Tekst gaat verder onder de foto.

©indebuurt Gouda
©indebuurt Gouda
©indebuurt Gouda

Het belangrijkste vindt Maarten de persoonlijke aandacht die hij heeft voor de mensen die bij hem dagbesteding doen. “Iedereen krijgt van mij de vrijheid om op zijn of haar tempo de werkdag in te vullen. Hebben ze hun dag niet? Dan praat ik met ze en zoeken we naar iets wat ze wel aankunnen die dag. Ik begeleid en coach ze waar nodig. De ene dag kan iemand 100 procent en de andere dag misschien 70 procent.”

Plek zat

Maarten heeft plek voor vijftien mensen die graag bij DBC De Stek dagbesteding willen doen. “Ik heb nu mensen uit Gouda, Boskoop en Zwammerdam. Ik regel het vervoer en ben zelf elke dag aanwezig.”

Ben of ken jij iemand die het geweldig zou vinden om bij Maarten dagbesteding te doen? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken, want die zijn er zeker!


Meer over DBC de Stek ontdekken?

DBC de Stek coaches

Rijneveld 153, Boskoop

Bekijk meer:coaches

adv.