Esther over haar werk als fotograaf: ‘het mooiste beroep van de wereld’

Esther Malmberg © Esther Malmberg Fotografie

In de rubriek Ondernemer uitgelicht geven wij een ondernemer de kans om zijn of haar verhaal met ons te delen. Deze keer spreken we Esther Malmberg. Na een klein zetje van een vriendin ging ze de uitdaging aan. Ze maakte van haar hobby haar werk. Zij fotografeert bruiloften, families en andere waardevolle herinneringen met haar onderneming, Esther Malmberg Fotografie.

Esther (41 jaar) deed vanaf haar 16e ontwikkelingswerk over de hele wereld. “Ik ben op de Dominicaanse Republiek geweest, Egypte, Ghana, Peru, Uganda en nog veel meer landen. Daar maakte ik weleens foto’s van wat ik daar allemaal zag en meemaakte. Als een soort documentairefotografie,” legt Esther uit.

Soms is een klein zetje nodig

“Mijn eerste echte fotografie ervaring kwam pas in 2014. Per toeval eigenlijk. Mijn oom overleed en mijn neef kwam over uit Canada voor de begrafenis. Zijn vrouw en kinderen bleven thuis. Om het thuisfront ook een afscheid te gunnen en deel uit te laten maken van de uitvaart, maakte ik wat foto’s,” vertelt Esther. “Achteraf besefte ik hoe waardevol deze beelden waren. Het zaadje was geplant dat het misschien wel heel leuk was om hier iets mee te doen.”

“Pas in 2015 kwam het er echt van. Een vriendin van me zei: ‘Je hebt het er nu al zo lang over. Ga nu echt eens onderzoeken of je hier iets mee kunt.’ Toen heb ik me gewoon inschreven bij de Kamer van Koophandel, nog geen idee hebbende van hoe ik het aan zou pakken.

Lees verder onder de foto >

Familiefotografie © Esther Malmberg Fotografie

Foto’s als kapstok voor herinneringen

Esther vindt het belangrijk dat de bruidsparen en families die ze fotografeert zich op hun gemak voelen. “Ik wil dat ze helemaal zichzelf zijn op de foto’s. Pas dan worden de foto’s een kapstok voor hun herinneringen. De foto’s laten je dan echt terugdenken aan de dag van je leven waarop je trouwde of aan de gezellige familieshoot. Een herinnering aan een bijzonder moment en niet aan de gekke poses die ze aan moesten nemen van de fotograaf.“

“Om mensen op hun gemak te stellen doe ik soms wat oefeningetjes met ze, waarbij ik de techniek Moment Design gebruik. In plaats van dat klanten poseren, stel ik ze alleen af en toe een vraag. Zo gaat het echt om het moment en niet om het maken van de foto’s. Zo krijg je foto’s waar het plezier en de liefde te zien is, de echte emotie van het moment.”

Ik heb altijd gezegd dat ik geen bruiloftsfotografie ging doen, maar ik vind het nu het mooiste wat er is.

Uitgebreide kennismaking

Esther heeft sinds januari 2022 een eigen studio. “Het is geen werkplek, maar een plek waar ik bijvoorbeeld bruidsparen uitnodig om uitgebreid kennis te maken voor de grote dag. Ik vind het belangrijk om hier uitgebreid de tijd voor te nemen. Soms duurt het een uur, maar soms is het zo gezellig dat het drie uur duurt. Dat maakt me niet uit. Ik vind het belangrijk om het bruidspaar goed te kennen en ook alle details van de bruiloft te weten. Zo voelen zij zich op hun gemak en ben ik goed voorbereid op de momenten die gepland staan tijdens de bruiloft.”

“De studio deel ik samen met een vriendin die goudsmid is, Dian van der Hek van Atelier DYOS . Ook zij ontvangt haar klanten daar voor kennismaking. Het is een heerlijke, rustige plek met een huiskamersfeer. Hier kunnen bruidsparen en families in alle rust en focus kennismaken met mij en kan ik meteen voorbeelden van mijn werk laten zien.”

Lees verder onder de foto >

Huiselijke sfeer om uitgebreid kennis te maken © Esther Malmberg Fotografie

Momenten vastleggen als in een documentaire

“Mijn manier van fotograferen heeft veel weg van documentaire fotografie. Tijdens een bruiloft bijvoorbeeld ben ik het liefst zo onzichtbaar mogelijk aanwezig. Dit maakt dat iedereen zich op z’n gemak voelt en ik pure en spontane momenten en emoties op camera kan vastleggen. Ik grijp alleen in als er een gevaarlijke situatie ontstaat of als er iets belangrijks mis gaat,” legt Esther uit. “Zo heb ik weleens meegemaakt dat de ambtenaar van de burgerlijke stand vergeten was dat het echtpaar eigen geloftes had. Dat heb ik toch maar even ingefluisterd, zodat ze deze toch nog aan elkaar konden voordragen.”

We hebben een winnaar!

Tot Esthers grote verbazing won ze in januari 4 prijzen. “Ik had me aangesloten bij twee internationale foto communities, omdat ik helemaal geïnspireerd raakte door de foto’s die ik daar zag. Tot mijn grote verbazing won ik daarmee in januari gewoon vier prijzen. Ik was echt helemaal vereerd en vol ongeloof. Echt een eer dat ik tussen al die fantastische fotografen mag staan en dan ook nog win.”

Award winning foto © Esther Malmberg Fotografie

“Fotograferen is zo leuk en bijzonder om te doen. Het is en blijft het leukste beroep van de wereld. Je legt hele bijzondere en leuke momenten vast van mensen. Ik hoop dat ik hier nog heel lang mee door kan gaan en vooral ook kan blijven groeien. Volgend jaar ga ik voor een workshop naar Amerika om nog mee te leren over documentairefotografie,” vertelt Esther enthousiast.

Meer ondernemers uit Gouda:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Dennis van NEXT ST3P: ‘Hoe ga je het gesprek aan als je kind bijvoorbeeld verdovende middelen gebruikt?’”

Dennis van NEXT ST3P: ‘Hoe ga je het gesprek aan als je kind bijvoorbeeld verdovende middelen gebruikt?’

Ga naar “Op de Goudse warenmarkt: ‘Ton stelde voor dat ik zijn plek op de markt zou overnemen’”

Op de Goudse warenmarkt: ‘Ton stelde voor dat ik zijn plek op de markt zou overnemen’

Ga naar “Op de Goudse warenmarkt: ‘Ik heb tien keer meer soorten kaas dan mijn vader vroeger had’”

Op de Goudse warenmarkt: ‘Ik heb tien keer meer soorten kaas dan mijn vader vroeger had’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “CAMPING TARP TENT DEX 300X400X200 CM € 44,99”

CAMPING TARP TENT DEX 300X400X200 CM € 44,99

 • Xenos
 • Geldig t/m 4 juni 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “SUMM Easy-Go draagbare barbecue/grill € 39,95”

SUMM Easy-Go draagbare barbecue/grill € 39,95

 • Action
 • Geldig t/m 30 mei 2023
Ga naar “Alle Starbucks ijskoffie van € 4,58 voor € 2,50”

Alle Starbucks ijskoffie van € 4,58 voor € 2,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 juni 2023
Ga naar “Alle Ariel pods+ 12 stuks van € 71,94 voor € 23,98”

Alle Ariel pods+ 12 stuks van € 71,94 voor € 23,98

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 4 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Managementassistent”

Managementassistent

 • Stichting Samenwerkingsverband PO Midden-Holland
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Huiskamerconcert aan de IJssellaan”

Huiskamerconcert aan de IJssellaan

 • T/m 31 dec
Ga naar “Goudse Hofstedendagen”

Goudse Hofstedendagen

 • Van 3 jun t/m 4 jun
goudse hofstedendagen
Ga naar “IJsselmarkt”

IJsselmarkt

 • 29 mei 2023
Ga naar “Tentoonstelling ‘Hete Vuren’ | Museum Gouda”

Tentoonstelling ‘Hete Vuren’ | Museum Gouda

 • Museum Gouda
 • Van 25 mei t/m 15 sep
Museum Gouda
Ga naar “Boerderijdagen”

Boerderijdagen

 • T/m 29 mei