Eefke: ‘kleding die je een blijvende herinnering geeft aan Gouda’

Door Eva van Dantzig 12 januari 2018

“Ik denk dat het een jaar of drie geleden was dat ik, onder een lekker voorjaarszonnetje en met een ijsje, over de kaasmarkt liep. Voor de niet-Gouwenaar: de kaasmarkt is een van de redenen dat de binnenstad van Gouda iedere donderdag volstroomt met toeristen. Met in de ene hand een ijsje en in de andere een kinderwagen slalomde ik om toeristen vanuit de hele wereld die zich verwonderden over onze mooie stad. Daar ontstond het idee voor Neerlandsch Goed.”

“Het was daar, op dat moment, dat ik me voor het eerst afvroeg waarom we eigenlijk geen échte ‘Gouda-spullen’ verkopen. En dan geen schreeuwend lelijke, goedkope, in China geproduceerde, over-sized t-shirts, maar echt mooie producten, die je zelfs als Gouwenaar met trots zou dragen.”

‘Kleding die een blijvende herinnering geeft aan de plek waar je woont, hebt gewoond of zou willen wonen’

Eefke (33) besprak het thuis en ze probeerde het manlief en zijn compagnon in de schoenen te schuiven, maar zij wilden zich daar niet mee bezig houden. Zelf had ze nooit van haar leven een eigen bedrijf willen opzetten. De ideeën zakten weg in de alledaagse drukte.

neerlandsch-goed Eefke de Rijk Gouda ondernemer
Foto: Neerlandsch Goed

Drie jaar later

Eefke is niet fulltime bezig met Neerlandsch Goed, maar staat ook drie dagen per week voor de klas op de Casimirschool. Ze geeft daar les aan groep 3. “In mijn vrije tijd vind ik het erg leuk om af en toe wat te prutsen op de naaimachine en hijs ik de kinderen in eigen maaksels. Door een berichtje op Facebook over een workshop zeefdrukken, werd mijn interesse gewekt. Een nieuwe vorm van textiel bewerken waar ik nooit eerder iets mee had gedaan. Het idee van de kledinglijn was op dat moment totaal niet aan de orde. Voor de workshop moest ik een eigen afbeelding aanleveren. Ik had gelukkig nog even de tijd, want ik wilde iets unieks.”

“Diezelfde week – onderweg naar de markt – struikelde ik wederom over de toeristen. En juist dáárdoor werd ik plotseling opnieuw geconfronteerd met mijn plan van drie jaar geleden. Er waren nog altijd geen mooie souvenirs, voor toeristen óf gewoon voor trotse inwoners. Wat een herinnering was, kreeg vorm in mijn hoofd. Het aangezicht van het Goudse stadhuis zou mijn eerste zeefdruk worden.”baby-t-shirt-gouda neerlandsch goed

Trots

“Ik ben trots op mijn stad, op de unieke producten die hier gemaakt worden, maar ook op de gebouwen. De sfeer in de stad en de voelbare historie. Dit wil ik graag delen met mensen die dat ook vinden. De toerist of de Gouwenaar zelf. Als souvenir om aan de rest van de wereld te laten zien op welke mooie plek je bent geweest, maar ook voor je buurman die zo gek is op stroopwafels of natuurlijk de romper voor de nieuwste Gouwenaar. De kleding zelf drukken bleek te ambitieus, maar ik vond een mooi alternatief in de vorm van een kleine drukkerij waar met de hand gedrukt wordt op kleding die onder eerlijke omstandigheden is gemaakt. Een deel van de producten is te koop bij Siroopwafelbakkerij van Vliet, Juffrouw Saartje, Lunch Café Juuls, ’t Kaaswinkeltje en Kruim. Het hele assortiment kun je vinden op de website.”

“Het beginnen van Neerlandsch Goed is een droom op zich. Ik hoop dat iedere Gouwenaar of toerist mijn producten weet te vinden en koopt. Daarnaast hoop ik Neerlandsch Goed uit te breiden naar andere middelgrote steden waar ook behoefte is aan goed Goed! Haarlemsch Goed, Dortsch Goed?”

De ondernemer van vorige week gemist?

Chapter One Pip Alblas

Singer-songwriter Pip: ‘Ik kan nu leven van het maken van muziek’

Pip Alblas (21) is singer-songwriter, pro...
Lieke Alblas - Geplaatst op 5 januari 2018