Cor en zijn team maken ambachtelijke vleeswaren: ‘80% komt uit onze eigen worstenmakerij.’

Cor van Sprang (links) © Slagerij Van Sprang

In de rubriek Ondernemer uitgelicht geven wij een ondernemer de kans om zijn of haar verhaal met ons te delen. Deze keer vertelt Cor Van Sprang over zijn ambachtelijke slagerij, die al sinds 1934 in handen van zijn familie is.

Het slagersvak kreeg Cor ‘met de paplepel ingegoten’. Cor is de 3e generatie in zijn familie die Slagerij van Sprang onder zijn hoede heeft. Zijn opa woonde vroeger op een boerderij. Daar werden toen gewoon nog koeien en varkens geslacht. Met die achtergrond is zijn opa in 1934 voor zichzelf begonnen als slager. Dat was het begin van Slagerij van Sprang, het voorland van Cor.

Verse vleeswaren en worsten © Slagerij van Sprang

Puur en (h)eerlijk ambacht

Zo puur als zijn opa begonnen is vanuit een boerderij, is de ambacht bij Slagerij van Sprang nog steeds. Cor volgde de slagersvakschool. Daarna werkt hij een jaar in Engeland als slager en daarna in Nederland bij diverse slagerijen. In 1999 was het zijn beurt om de slagerij van zijn vader over te nemen.

“We maken 80% van de vleeswaren en worsten hier zelf in onze eigen worstenmakerij. Ons rundvlees komt van Familie de Koning in Berkel en Rodenrijs. De koeien daar lopen de hele zomer buiten en worden uitstekend verzorgd. Zo zijn we verzekerd van een constante kwaliteit,” vertelt Cor enthousiast. “Ons varkensvlees komt uit de ‘keten duurzaam varkensvlees’. Dit betekent dat het vlees van kleine, lokale boerderijen komt op minder dan een 1 uur afstand van Gouda. Ook op andere manieren heeft deze keten aandacht voor het milieu. Ze zorgen voor minder uitstoot van broeikasgassen en controleren ook ons bijvoorbeeld op de milieuvriendelijkheid van onze verpakkingsmaterialen en schoonmaakmiddelen.”

“In onze worstenmakerij maken we zelf diverse verse worsten en kookworst. We maken ook bacon, ontbijtspek, rookvlees. De rollades bakken we zelf nog in een pan,” legt Cor uit. ”Het gaat ons echt om hoogwaardige, ambachtelijke vleesproducten. Unieke, zelfgemaakte vleeswaren en worsten, zoals het hoort.”

Gildeslager

Slagerij van Sprang is ‘Gildeslager’. “Dit is een vereniging van ambachtelijke slagers. We komen 6 tot 8 keer per jaar bij elkaar en behandelen iedere keer een ander product. Zo leren we iedere keer weer bij over ons ambacht. We krijgen ook twee keer per jaar een keuring waaruit we altijd weer leren,” vertelt Cor. “Het houdt ons scherp en onze ambacht in ere.”

Bewust vlees eten

“Jarenlang ging de consument liever voor een lage prijs dan voor hogere kwaliteit. Dat is wel veranderd. Mensen kiezen ervoor om minder vaak vlees te eten. Als ze dan wel vlees eten, kiezen ze bewust. Dit heeft boven verwachting goed uitgepakt voor de ambachtelijke slagers. Consumenten kiezen vaker voor ambachtelijk vlees van de slager dat verantwoord en duurzaam klaargemaakt is.” legt Cor uit. “Deze trend zie je niet alleen in de slagerswereld, maar ook in andere winkels.”

Bezorgd?

“De Corona-tijd was ook voor ons een onzekere tijd. We zagen minder klanten naar de winkel komen. Daar waren we best bezorgd over. Hier hebben we wel wat op gevonden. Sinds de eerste lockdown kun je onze producten ook laten bezorgen. Dit bracht klanten weer bij ons terug. Ook voor de toekomst biedt dit mogelijkheden. Mensen die het druk hebben, hoeven niet meer langs de winkel te komen om toch van ons vlees te kunnen genieten.”

Ambacht heeft de toekomst

“De pure ambacht van het slagersvak heeft ons ver gebracht. En zoals ik het nu zie, zit daar ook echt toekomst in. Juist omdat mensen steeds bewuster, kwalitatief goed vlees kopen. Dat vind ik heel mooi om te zien. Ik hoop dat we nog lang door mogen gaan.” vertelt Cor enthousiast.

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Arthur en Marjan runnen restaurant Jantrus: ‘We hebben voor heel wat uitdagingen gestaan’”

Arthur en Marjan runnen restaurant Jantrus: ‘We hebben voor heel wat uitdagingen gestaan’

Aangeboden door ING Zakelijk

Ga naar “Sander en Florie openden kliniek voor plastische chirurgische en cosmetische behandelingen”

Sander en Florie openden kliniek voor plastische chirurgische en cosmetische behandelingen

Aangeboden door Esser Clinics

Ga naar “Rebecca volgde na een burn-out haar passie: ‘Honden zijn geweldig’”

Rebecca volgde na een burn-out haar passie: ‘Honden zijn geweldig’

In onze gids

Ga naar “Deelen Verswaren”

Deelen Verswaren

  • Edisonstraat 10
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten
Ga naar “Viejee’s”

Viejee’s

  • Wijdstraat 13
  • Restaurants en horeca
  • 16:00 - 00:00
VieJee's Gouda

Nu geopend

Ga naar “Bij Ons”

Bij Ons

  • Koster Gijzensteeg 5
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten
Bij Ons Gouda

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Feestaanbieding bij Restaurant Jantrus”

Feestaanbieding bij Restaurant Jantrus

  • Kookhuis Jantrus
  • Geldig t/m 31 oktober 2021
Ga naar “Nieuw in de verkoop Van Strijenstraat 14 – Gouda”

Nieuw in de verkoop Van Strijenstraat 14 – Gouda

  • Klein Makelaardij
  • Geldig t/m 5 november 2021
Ga naar “Nieuw in de verkoop: Staringstraat 12 te Gouda”

Nieuw in de verkoop: Staringstraat 12 te Gouda

  • Klein Makelaardij
  • Geldig t/m 11 november 2021
Ga naar “Op geselecteerde LEGO sets hoge korting”

Op geselecteerde LEGO sets hoge korting

  • Intertoys
  • Geldig t/m 31 oktober 2021
Ga naar “Brabantia afvalemmer Flat Top mat zwart Art.nr. 0720097 van € 69,99 voor € 49,99”

Brabantia afvalemmer Flat Top mat zwart Art.nr. 0720097 van € 69,99 voor € 49,99

  • Blokker
  • Geldig t/m 31 oktober 2021

Vacatures

Ga naar “Feestganger”

Feestganger

  • Friends/Lobbes
  • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Projectmanager Digital”

Projectmanager Digital

  • Fris Online
  • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “Receptionist m/v regio Gouda en Rotterdam”

Receptionist m/v regio Gouda en Rotterdam

  • Tempo-Team
  • Fulltime
Ga naar “Productiemedewerker kaas dagdienst”

Productiemedewerker kaas dagdienst

  • WerkTalent
  • Fulltime
Ga naar “Administratief Medewerker”

Administratief Medewerker

  • WerkTalent
  • Fulltime

Agenda

Ga naar “SPOOK Plaza – Waddinxveen”

SPOOK Plaza – Waddinxveen

  • 30 oktober 2021
Halloween Gouda 2017 Feestwinkel kleding
Ga naar “Stammpot Gouda”

Stammpot Gouda

  • StudioGonz
  • 10 december 2021
Ga naar “StoryTrail stadswandeling Gouda”

StoryTrail stadswandeling Gouda

  • 7 november 2021
Ga naar “Kennis maken met langlaufen op zondag 31 oktober”

Kennis maken met langlaufen op zondag 31 oktober

  • 31 oktober 2021
Ga naar “Expositie STILL – LIFE , foto expositie Wendy van den Heuvel”

Expositie STILL – LIFE , foto expositie Wendy van den Heuvel

  • Kunstcentrum Firma Van Drie
  • 20 oktober 2021