Gouda

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Andon maakt fietstassen: ‘Je ziet ze door heel Gouda en herkent ze meteen’

Door Yvonne Vleeming-Raafs 29 oktober 2020

In de rubriek Ondernemer uitgelicht geven wij een ondernemer de kans om zijn of haar verhaal met ons te delen. Deze keer vertelt Andon Thiers hoe zijn behoefte aan goede fietstassen hem bracht tot zijn onderneming Tassie van Joop.

Andon heeft samen met zijn broer Mike sinds 2010 zijn eigen fietsenwinkel, Thiers2wielers. Een fietsenwinkel die gespecialiseerd is in de merken Brompton, Azor, Velo de Ville en Bakfiets.nl, omdat ze hier honderd procent achter staan.

Bij een fiets horen natuurlijk leuke accessoires. Alleen het assortiment fietstassen, daar kon Andon nooit helemaal mee uit de voeten. “Klanten kwamen regelmatig terug, niet helemaal tevreden over hun fietstas. Ze gingen te snel kapot. Leveranciers geven vaak een garantie van 12 maanden en als een tas dan na 14 maanden kapot gaat, dan houdt het al gauw op. Dat moet beter kunnen, dachten wij. Dus gingen we op zoek naar alternatieven”, vertelt hij.

En zo begon de zoektocht naar goede en duurzame fietstassen die resulteerde in… Tassie van Joop.

Vrachtwagenzeil + fietsband = fietstas?

Die zoektocht bleek zo makkelijk nog niet. Dus besluit Andon zelf fietstassen te ontwikkelen. Hij begon met het zoeken van materialen die geschikt zijn voor fietstassen. “Je hebt materialen nodig die lang meegaan. Zo kwam ik op vrachtwagenzeil en reclamebanners. Dat gaat natuurlijk jarenlang mee. Het is nou niet dat ik zo’n groene jongen ben, maar dit zo’n hoogwaardig materiaal dat het gewoon prima te hergebruiken is. Beresterk en toch flexibel genoeg voor een fietstas”, zegt Andon.

Hij ging op zoek naar transporteurs die zeil over hadden en naar een bedrijf dat de fietstassen met de hand voor hem kon maken. Voor de randen van de fietstassen gebruikte hij oude fietsbanden. Dat is nog eens duurzaam in de breedste zin van het woord. “Het enige nieuwe wat er aan de fietstassen zit, zijn de sluitingen.”

Ieder Tassie van Joop is uniek

Het gebruik van vrachtwagenzeil en banners maakt dat iedere tas uniek is. “Je ziet ze door heel Gouda en herkent ze meteen. Dat maakt het echt heel leuk”, zegt Andon. “Klanten komen vaak binnen omdat ze door iemand gestuurd zijn. Ze hebben dan een leuke fietstas gezien en willen ook zo’n tas.”

“We maken er altijd iets creatiefs van. Zo verwerken we de ringen van het vrachtwagenzeil weleens in het design. Of ik kom een leren jasje tegen wat ik dan in een fietstas laat verwerken. Soms ziet vrachtwagenzeil er wat minder mooi uit, maar is het nog prima te gebruiken. Dan versieren we het zeil met verf door er bijvoorbeeld voetstappen op te schilderen.”

(Tekst gaat verder onder de foto).

Lokale samenwerkingen

Andon vindt het leuk om vooral met lokale bedrijven samen te werken. Veel reclamezeil, dat hij gebruikt voor fietstassen, komt van lokale ondernemingen. Zo heeft hij tassen met reclame van De Lichtfabriek, Riverdale en de Goudse Bibliotheek.

Maar andersom werkt het ook. Zo gebruikt VUIGmakers bijvoorbeeld de oude fietsbanden van Thiers2wielers om er riemen van te maken. “Ik verkoop dan ook riemen van hen in mijn winkel. Dat vind ik gewoon leuk. Zo ondersteunen we elkaar met leuke initiatieven.”

Duurzamer Gouda

“Ik hoop dat mensen wat meer na gaan denken over materialen en spullen. Het zou mooi zijn als Tassie van Joop hieraan bij kan dragen, wanneer mensen de tassen zien. We gooien al zoveel spullen weg”, geeft Andon aan.


Lees ook...

Jacqueline van Lou Jacky: ‘Laten we elkaar gewoon weer eens een kaartje sturen’

In de rubriek Ondernemer uitgelicht geven wij een ondernemer de kans om zijn of haar verhaal met ons...

adv.