Kleine ondernemers hebben het zwaar: ‘De coronacrisis heeft de winkel hard getroffen’

Aangeboden door Stichting Fairtrade Gouda

V.l.n.r. Nienke Lindeboom, Dries van Leeuwen en Liesbeth van der Loo ©indebuurt Gouda

Voor veel Goudse ondernemers brengt de coronacrisis flink wat onzekerheid met zich mee. Zeker ook voor de Fairtrade-deelnemers in Gouda. Dat zijn kleine ondernemers voor wie het nu al vaak een flinke klus is om de vaste lasten (huur en personeel) te kunnen opbrengen. Wij spraken met een aantal van die ondernemers.

Liesbeth van der Loo (48) werkt voor stichting Wereldwinkel Gouda. “Ik werk parttime en samen met een vrijwillig bestuur en ongeveer 40 vrijwillige medewerkers zijn we het hart van Wereldwinkel Gouda. We hebben als missie om producenten in ontwikkelingslanden te steunen via eerlijke handel. De coronacrisis heeft de winkel hard getroffen. Half maart zijn we dicht gegaan uit zorg voor onze vrijwilligers die veelal in de risiciogroep zitten. Vooral de eerste weken voelden heel raar, zowel de winkel als de binnenstad waren leeg, alsof het ‘leven’ eruit was”, vertelt Liesbeth.

Tekst gaat verder onder de foto.

©Sandra Zeilstra

Omzetten van een tientje

Ondernemer Dries van Leeuwen (60), eigenaar van GoudaLijsten aan de Lange Groenendaal, beaamt dit. “Aanvankelijk zag het er niet goed uit en was het echt heel stil. De winkel is al die tijd open gebleven. Ik dacht: als ik er niet gewoon naar toe ga, weet ik zeker dat ik niets verdien. Eind maart had ik dagomzetten van een tientje met een enkele uitschieter naar €100,-. Dat duurde tot half april, waarna het heel geleidelijk weer richting het oude niveau ging. Half mei kwamen de baten langzamerhand weer boven de kosten uit en kon je merken dat de klanten weer een beetje relaxed waren.”

Ook bij kledingwinkel Karakter zijn de gevolgen van de coronacrisis merkbaar. “We zijn al die tijd gewoon open geweest”, vertelt eigenaresse Nienke Lindeboom (40). “We voelden ons gedragen door onze lieve loyale klanten en we worden steeds creatiever in deze situatie. Gelukkig krijgen we hierbij hulp van onze vormgeefster en denktank Christie die vol plannen zit om ons gezond door deze coronacrisis te helpen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

karakter
Foto: Karakter

Webwinkel

Omdat er weinig mensen naar de winkels kwamen zijn zowel de Wereldwinkel als GoudaLijsten begonnen met het maken van een webshop. “Ik heb direct een webshop opgezet om toch onze klanten te kunnen bedienen”, vertelt Liesbeth. Ook Dries begon met het bouwen van een eigen webwinkel. “Dat was nog best een tijdrovende kwestie. Nu is hij half af en heb ik geen tijd meer om hem te voltooien. Wat positief is, want dat betekent dat ik het weer drukker heb gekregen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

©Pim Mul

Voedselpakketten

Nu de maatregelen versoepeld zijn en nieuwe besmettingen lijken uit te blijven durven steeds meer medewerkers van de Wereldwinkel het aan om weer in de winkel te zijn. Ook komen er weer meer klanten. “Daar zijn we uiteraard erg blij mee, maar wat nog veel belangrijker is, is dat onze producenten er blij mee zijn. Zij zijn namelijk nog veel meer de dupe van corona, en vaak niet eens door het virus zelf”, vertelt Liesbeth.

“In landen zonder steun van de overheid en waar mensen geen spaargeld hebben is het leven dan heel zwaar. In de afgelopen maanden hebben veel van onze importeurs gezinnen en ook zelfs dorpsgenoten gesteund met voedselpakketten, omdat ze anders niet te eten hadden. Dat is ook de reden waarom we de steun van de Gouwenaars zo hard nodig hebben, niet voor onze winkel maar voor onze producenten, want daar doen we het voor.

“Zonder steun blijven we natuurlijk niet overeind, het is nu kiezen voor de winkels waarvan jij vindt dat Gouda niet zonder kan”, zegt Nienke. En daarbij speelt fairtrade natuurlijk een belangrijke rol.

Stichting Fairtrade Gouda

Nu gesloten

Meer informatie

Lees ook:

 • Gouda is een Fairtrade Gemeente, maar wat betekent dat eigenlijk?

  Gouda is sinds 2011 een Fairtrade Gemeente. Een stad krijgt de titel Fairtrade Gemeente als ze bijzonder veel aandacht besteedt...

Stichting Fairtrade Gouda

Nu gesloten

Meer informatie

Stichting Fairtrade Gouda

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “Werken om de hoek! 5 x deze vacatures zijn te leuk om niet op te solliciteren”

Werken om de hoek! 5 x deze vacatures zijn te leuk om niet op te solliciteren

post nl
Ga naar “Werken dicht bij huis! 5 x deze vacatures zijn te leuk om niet op te solliciteren”

Werken dicht bij huis! 5 x deze vacatures zijn te leuk om niet op te solliciteren

zorgpartners
Ga naar “Chef Bob heeft een succesvol cateringbedrijf: “Ondernemen is kijken naar wat er wél kan””

Chef Bob heeft een succesvol cateringbedrijf: “Ondernemen is kijken naar wat er wél kan”

In onze gids

Ga naar “Fris Vers Shop”

Fris Vers Shop

 • Willem en marialaan 62
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Fibety”

Fibety

 • Hanzeweg 19
 • Speciaalzaken
 • 09:00 - 21:00

Nu geopend

Ga naar “Simon Lévelt”

Simon Lévelt

 • Korte Tiendeweg 22
 • Speciaalzaken
 • Gesloten
weekendtips gouda

Nu gesloten

Vacatures

Ga naar “Directie secretaresse”

Directie secretaresse

 • Centric
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Tekstschrijver / Copywriter”

Tekstschrijver / Copywriter

 • WerkTalent
 • Fulltime
Ga naar “Thuiszorg planner”

Thuiszorg planner

 • Luba Uitzendbureau Den Haag
 • Parttime
Ga naar “Crossdock medewerker”

Crossdock medewerker

 • LogIQ BV
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Financieel Medewerker Logistiek”

Financieel Medewerker Logistiek

 • Page Personnel
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Stadswandeling langs Goudse horeca”

Stadswandeling langs Goudse horeca

 • 16 januari 2021
stadswandeling gouda
Ga naar “DJ Stream – SoulSpect”

DJ Stream – SoulSpect

 • StudioGonz
 • 30 januari 2021