Op de Goudse warenmarkt: ‘Werken op de markt is meer dan zomaar vis verkopen’

Matthijs van Eersel en Paul Verhoeven bij P&M Seafood. Foti: Cathalijne van Oort

Hun vriendschap begon ruim 10 jaar geleden in de viskraam van Henk de Graaf. In januari van dit jaar namen ze die kraam over en noemden hun zaak P&M Seafood: P voor Paul Verhoeven (34), M voor Matthijs van Eersel (24). De Spakenburgse ondernemers hebben het ambacht in hun vingers en komen hun klanten graag tegemoet met kooktips en verse maaltijden.

“Ik leerde Paul kennen toen ik voor het eerst meeging naar de markt,” herinnert Matthijs zich lachend. Hij was 13 en hielp Henk de Graaf al een jaar in de ‘schuur’ met opruimen en schoonmaken. “Die eerste ochtend stapte ik bij Paul in de bus en het klikte meteen. We hebben een tijd samen op de markt gestaan, en hielden contact toen Paul ergens anders ging werken. Toen Henk me jaren later vroeg of ik de kraam van hem wilde overnemen, wist ik dat ik dat samen met Paul moest doen.” En Paul zag dat ondernemersavontuur wel zitten: “Na jaren bij een visgroothandel gewerkt te hebben, wilde ik heel graag terug naar de markt, naar buiten! En een eigen kraam, dat is natuurlijk een gouden kans.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Gezellige drukte bij P&M Seafood. Foto: Cathalijne van Oort

Een sociaal ambacht

Net als Matthijs werkte Paul al jong in een viskraam. En net als Paul werkte Matthijs ook een tijd bij een visgroothandel. En allebei keerden ze terug naar de markt. “Natuurlijk, dit is de allermooiste plek om te werken!” vinden ze eensgezind. “Werken op de markt is meer dan zomaar vis verkopen,” legt Matthijs uit, “Het is ook heel sociaal werk, en ik hou nu eenmaal erg van praten en van mensen.” “Ook het ambachtelijke is mooi,” vult Paul aan, “Ik vind het geweldig om een goed stuk vis te kunnen verkopen. Om mee te denken en tips te geven voor de bereiding. Natuurlijk is het ook superleuk om later te horen dat het allemaal zo lekker was.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Volop verse vis. Foto: Cathalijne van Oort

Vers, gerookt, gestoomd en gebakken. En méér!

Dat de mannen met hun klanten meedenken wordt gewaardeerd, want het assortiment is breed. “Behalve verse vis hebben we ook zo’n beetje alles wat gerookt, gestoomd of gebakken kan worden,” somt Matthijs op, “Daarnaast verkopen we broodjes, salades, soepen en verse maaltijden.” Alle maaltijden en salades maken ze zelf, met ingrediënten die ze -vanzelfsprekend- bij hun collega’s op de markt inkopen. “We hebben een jongen in dienst die het superleuk vindt om die recepten uit te denken”, vertelt Paul, “Natuurlijk kijken we ook om ons heen bij visdetaillisten en delen we kennis binnen de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV).”

Tekst gaat verder onder de foto.

Gebakken, gestoomd en gerookt. Foto: Cathalijne van Oort

Kibbeling en currysoep

De soepen en maaltijden zijn vooral in trek bij de jongere klanten. “Die willen lekker en gezond eten, maar houden ook van makkelijk en snel,” weet Paul, die dat wel begrijpt. “We staan vijf dagen per week op de markt (drie ervan in Gouda) en we maken dagen van zo’n 12-13 uur. Meer zelfs, in het weekend. Als ik eenmaal thuis ben, ben ik niet veel meer waard hoor. Dan is het heel fijn als je een maaltijd zó in de oven kan schuiven!” Wat zetten ze zelf het liefst op tafel? “De zalmroulade,” zegt Paul direct. “De Thaise currysoep,” verklaart Matthijs, “hoewel ik een bakje kibbeling ook nog steeds heel lekker vind.”

We zochten nog veel meer voor je uit…

Meer in deze categorie

De Koopman

Ga naar “Op de Goudse warenmarkt: ‘Wat hier gebeurt is echt bijzonder’”

Op de Goudse warenmarkt: ‘Wat hier gebeurt is echt bijzonder’

Ga naar “Op de Goudse warenmarkt: “Als marktmeester ben ik er voor de kooplui””

Op de Goudse warenmarkt: “Als marktmeester ben ik er voor de kooplui”

Ga naar “Op de Goudse warenmarkt: ‘Ik begon gewoon echt bij nul en heb het hele bedrijf zelf opgebouwd’”

Op de Goudse warenmarkt: ‘Ik begon gewoon echt bij nul en heb het hele bedrijf zelf opgebouwd’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp”

Eerste twee boeken gratis lenen met de BiebApp

  • Stadsbibliotheek Gouda
  • Geldig t/m 8 maart 2023
evenementen maart gouda
Ga naar “BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis”

BLAUWE BESSEN OF FRAMBOZEN 1+1 gratis

  • Jumbo
  • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “CHOCOMEL 1+1 gratis”

CHOCOMEL 1+1 gratis

  • Jumbo
  • Geldig t/m 31 januari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

  • Kwantum
  • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Alle AH Scharrel- kipschnitzels 2 stuks 2 stuks € 4,50”

Alle AH Scharrel- kipschnitzels 2 stuks 2 stuks € 4,50

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Personal trainer gezocht voor fit20 Gouda (interne opleiding, dus vooropleiding niet verplicht)”

Personal trainer gezocht voor fit20 Gouda (interne opleiding, dus vooropleiding niet verplicht)

  • Fit20 Gouda
  • Parttime

Topper

Ga naar “Ambitieuze bedrijfsleider/sommelier”

Ambitieuze bedrijfsleider/sommelier

  • Bij Robbert
  • Fulltime
Restaurant Bij Robbert in Bodegraven regio Gouda heeft vacatures in de horeca openstaanRestaurant Bij Robbert in Bodegraven regio Gouda heeft vacatures in de horeca openstaan

Topper

Ga naar “Taxichauffeur zorgvervoer bij Geukes Taxi”

Taxichauffeur zorgvervoer bij Geukes Taxi

  • Geukes Taxi
  • Parttime

Topper

Agenda

Ga naar “Gluren bij de buren 2023”

Gluren bij de buren 2023

  • 5 februari 2023
Ga naar “Huiskamerconcert aan de IJssellaan”

Huiskamerconcert aan de IJssellaan

  • T/m 31 dec
Ga naar “Goudse Hofstedendagen”

Goudse Hofstedendagen

  • Van 3 jun t/m 4 jun
goudse hofstedendagen
Ga naar “Expositie Fotokring Groene Hart”

Expositie Fotokring Groene Hart

  • Cultuurhuis Garenspinnerij
  • T/m 16 feb
Ga naar “Zeldzaam Mooi Markt”

Zeldzaam Mooi Markt

  • Markt
  • 5 maart 2023