Anita helpt ouderen in Gouda: ‘Met onze hulp maken we hun leven een stukje makkelijker’
Zorgen voor een naaste, het is voor veel mensen vanzelfsprekend. Maar heb je er weleens bij stil gestaan dat 1…
“Ik leerde Paul kennen toen ik voor het eerst meeging naar de markt,” herinnert Matthijs zich lachend. Hij was 13 en hielp Henk de Graaf al een jaar in de ‘schuur’ met opruimen en schoonmaken. “Die eerste ochtend stapte ik bij Paul in de bus en het klikte meteen. We hebben een tijd samen op de markt gestaan, en hielden contact toen Paul ergens anders ging werken. Toen Henk me jaren later vroeg of ik de kraam van hem wilde overnemen, wist ik dat ik dat samen met Paul moest doen.” En Paul zag dat ondernemersavontuur wel zitten: “Na jaren bij een visgroothandel gewerkt te hebben, wilde ik heel graag terug naar de markt, naar buiten! En een eigen kraam, dat is natuurlijk een gouden kans.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Net als Matthijs werkte Paul al jong in een viskraam. En net als Paul werkte Matthijs ook een tijd bij een visgroothandel. En allebei keerden ze terug naar de markt. “Natuurlijk, dit is de allermooiste plek om te werken!” vinden ze eensgezind. “Werken op de markt is meer dan zomaar vis verkopen,” legt Matthijs uit, “Het is ook heel sociaal werk, en ik hou nu eenmaal erg van praten en van mensen.” “Ook het ambachtelijke is mooi,” vult Paul aan, “Ik vind het geweldig om een goed stuk vis te kunnen verkopen. Om mee te denken en tips te geven voor de bereiding. Natuurlijk is het ook superleuk om later te horen dat het allemaal zo lekker was.”
Tekst gaat verder onder de foto.
Dat de mannen met hun klanten meedenken wordt gewaardeerd, want het assortiment is breed. “Behalve verse vis hebben we ook zo’n beetje alles wat gerookt, gestoomd of gebakken kan worden,” somt Matthijs op, “Daarnaast verkopen we broodjes, salades, soepen en verse maaltijden.” Alle maaltijden en salades maken ze zelf, met ingrediënten die ze -vanzelfsprekend- bij hun collega’s op de markt inkopen. “We hebben een jongen in dienst die het superleuk vindt om die recepten uit te denken”, vertelt Paul, “Natuurlijk kijken we ook om ons heen bij visdetaillisten en delen we kennis binnen de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV).”
Tekst gaat verder onder de foto.
De soepen en maaltijden zijn vooral in trek bij de jongere klanten. “Die willen lekker en gezond eten, maar houden ook van makkelijk en snel,” weet Paul, die dat wel begrijpt. “We staan vijf dagen per week op de markt (drie ervan in Gouda) en we maken dagen van zo’n 12-13 uur. Meer zelfs, in het weekend. Als ik eenmaal thuis ben, ben ik niet veel meer waard hoor. Dan is het heel fijn als je een maaltijd zó in de oven kan schuiven!” Wat zetten ze zelf het liefst op tafel? “De zalmroulade,” zegt Paul direct. “De Thaise currysoep,” verklaart Matthijs, “hoewel ik een bakje kibbeling ook nog steeds heel lekker vind.”
In onze gids
Populaire rubrieken