Op de Goudse warenmarkt: ‘Ik vind heel veel leuk, dat is weleens een probleem’

Sander van Arkel en zijn sidekick-op-zaterdag Jip. Foto: Cathalijne van Oort
Sander van Arkel en zijn sidekick-op-zaterdag: 'de onnavolgbare Jip'. Foto: Cathalijne van Oort

Toen Sander van Arkel (52) zo’n vijftien jaar geleden de dierenwinkel aan de Karnemelksloot overnam, kreeg hij er drie markten bij. Een bijkomstigheid, maar wel een die verdraaid goed beviel. Tegenwoordig is zijn kraam Pets en Co. op vier markten te vinden, waaronder de Goudse zaterdagmarkt.

“Ik kies nooit voor de makkelijkste weg,” lacht Sander, als we hem vragen naar zijn loopbaan. “In 1989 begon ik een eigen bedrijfje, AquaLease. Ik verhuurde aquariums aan bedrijven en deed dan ook het onderhoud. Terwijl ik er vrijwel niets vanaf wist hè. Maar als ik één ding kon, dan was het mijn verhaal verkopen. Dat had ik wel geleerd bij de verzekeraar waar ik werkte. Financieel adviseur was ik, maar daar haalde ik geen voldoening uit. Toch ben ik het nog een tijd in de avonduren blijven doen, want van de aquariums en mijn vis- en hengelsportwinkeltje kon ik in het begin niet leven.” Daar kwam gelukkig verandering in, en intussen is Sander de trotse eigenaar van twee dierenwinkels in Alphen: Buitencentrum en Pet Station.

Via de Karnemelksloot naar de Markt

“Vijftien jaar geleden kwam de dierenwinkel van Lugthart op mijn pad,” gaat Sander verder, “die zat hier aan de Karnemelksloot. Met de winkel kon ik ook zijn drie markten overnemen, dus ben ik een paar keer mee gegaan. Het marktleven beviel me goed, en ik had meteen ideeën over hoe ik het zelf kon aanpakken. De losse kramen die Lugthart had heb ik ingeruild voor een mooie zelfrijdende wagen. Dat scheelt een hoop gesjouw.” De winkel aan de Karnemelksloot heeft Sander in 2018 weer van de hand gedaan. “Er moest te veel gebeuren en het lukte me niet goed om er vanuit Alphen zicht op te houden. Maar de markten heb ik gehouden!”

Lees verder onder de foto >

Bij Pets & Co. vind je alles voor hond, kat, vogel en knaagdier. Foto: Cathalijne van Oort
Bij Pets & Co. vind je alles voor hond, kat, vogel en knaagdier. Foto: Cathalijne van Oort

Verkopen is verkopen

“Ik vind heel veel leuk, dat is weleens een probleem,” lacht Sander, “De markt greep me direct. Wat ik mooi vind is dat een marktdag een heel duidelijk begin heeft: ik klap de wagen open en begin met opbouwen. Want als ik mijn hele assortiment aan voeding, vitamines en speeltjes in de wagen laat staan, verkoop ik natuurlijk helemaal niets. Je moet het leuk presenteren, aanbiedingen onder de aandacht brengen, mensen hun eigen kluifjes laten uitzoeken en combineren.” Wat dat aangaat verschilt een marktkraam niet veel van een ‘stenen’ winkel, weet hij: “Verkopen is verkopen, wat je product ook is en waar je het ook doet.”

De mensen willen hun eigen kluifjes bij elkaar zoeken.

Afwisseling en collegialiteit

Toch zijn er ook genoeg verschillen tussen verkopen op de markt en verkopen in een winkel. “Natuurlijk,” geeft Sander toe, “Om een voorbeeld te noemen: het contact met mijn klanten op de markt is laagdrempeliger, er is ruimte voor een grapje.” Zoals zoveel marktlui geniet ook hij van dat sociale aspect. “Ik krijg altijd heel veel energie van mensen, dus ik luister graag naar de verhalen over hun hond, kat of konijn en bekijk de foto’s die ze hebben. Iedereen heeft een eigen verhaal, heeft eigen dingen meegemaakt. Die diversiteit vind ik heel mooi.”

Lees verder onder de foto >

Voer voor de zeer kieskeurige kat.
Zelfs voor de zéér kieskeurige kat ben je hier aan het juiste adres. Foto: Cathalijne van Oort.

Een ander groot verschil met de winkel is de afwisseling, weet Sander. “Op de markt is elke dag anders, de indeling van mijn kraam, de collega’s om me heen, de klanten, het weer…” Daarbij is het op de Goudse markt extra leuk door de onderlinge collegialiteit, bevestig ook hij. “Je hebt het vast vaker horen zeggen, maar zoals het er hier aan toegaat is het lang niet overal.”

In je eentje lukt het niet

Sander combineert zijn drie dagen op de markt met het werk in zijn twee winkels, de inkooporganisatie waar hij de initiatiefnemer van is, én met zijn gezin. “Ik ben graag betrokken bij de hele lijn, van leverancier en vertegenwoordiger tot winkelier en consument. Iedereen heeft eigen belangen, dus ook hier zoek ik de diversiteit en de afwisseling weer op,” grinnikt hij. Maar, geeft hij toe, zoiets lukt je niet in je eentje. “Ik ben heel blij met mijn toegewijde bedrijfsleider Marieke, die de winkels draaiende houdt terwijl ik op de markt sta. En met het eindeloze geduld van mijn vrouw. Ze is geweldig, maar ik ben bang dat ze er soms wel eens bekaaid vanaf kom, als ik ’s avonds weer eens moe op de bank plof.”

Echt weekend

Sander werkt zes dagen in de week en met heel veel plezier, verzekert hij ons. “Maar als ik op zaterdagavond mijn verkoopwagen in de loods heb gezet, en de aanhanger heb opgehaald van de markt in Alpen, dan trek ik de deur echt dicht. De winkels aan kant, de markten klaar… Dat voelt goed. Dan is het echt weekend.”

Meer ondernemers op de Goudse warenmarkt:

Meer in deze categorie

De Koopman

Ga naar “Op de Goudse warenmarkt: ‘Een mooie tas is een tas die verkoopt’”

Op de Goudse warenmarkt: ‘Een mooie tas is een tas die verkoopt’

Ga naar “Op de Goudse warenmarkt: ‘Ik had nog niet eens mijn rijbewijs’”

Op de Goudse warenmarkt: ‘Ik had nog niet eens mijn rijbewijs’

Ga naar “Op de Goudse warenmarkt: ‘Ik heb het leuk met mijn team, mijn collega’s en natuurlijk ook met mijn klanten.’”

Op de Goudse warenmarkt: ‘Ik heb het leuk met mijn team, mijn collega’s en natuurlijk ook met mijn klanten.’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “Page toiletpapier Dal van € 6,45 voor € 2,79”

Page toiletpapier Dal van € 6,45 voor € 2,79

 • Dirk
 • Geldig t/m 28 maart 2023
Ga naar “Alle Unox soep in zak 570 ml van € 5,30 voor € 2,65”

Alle Unox soep in zak 570 ml van € 5,30 voor € 2,65

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 maart 2023
Ga naar “Onkruidbrander € 6,88”

Onkruidbrander € 6,88

 • Action
 • Geldig t/m 28 maart 2023
Ga naar “L’oréal Paris Revitalift Clinical van € 39,99 voor € 19,99”

L’oréal Paris Revitalift Clinical van € 39,99 voor € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 maart 2023

Agenda

Ga naar “Huiskamerconcert aan de IJssellaan”

Huiskamerconcert aan de IJssellaan

 • T/m 31 dec
Ga naar “Goudse Hofstedendagen”

Goudse Hofstedendagen

 • Van 3 jun t/m 4 jun
goudse hofstedendagen
Ga naar “6-delige Workshopreeks Klimaatgesprekken”

6-delige Workshopreeks Klimaatgesprekken

 • T/m 12 apr
Ga naar “Expositie vrouwelijke portretten uit de geschiedenis van Gouda”

Expositie vrouwelijke portretten uit de geschiedenis van Gouda

 • T/m 29 mrt
Ga naar “Gouda Leeft presenteert 30 muziekoptredens op diverse pop-up locaties”

Gouda Leeft presenteert 30 muziekoptredens op diverse pop-up locaties

 • 15 april 2023