Op de Goudse warenmarkt: ‘Ik mocht doosjes klaarzetten en opruimen. Maar ik zat vooral aan de bonbons’
Zijn ouders waren ook al steeds aan het werk, dus het verbaasde niemand dat Hassan Ait el Hadj (61) al jong een baantje vond op de markt. Dat beviel goed, al volgde hij toch een opleiding tot elektromonteur. Hij werkte in de telecom en als bedrijfsleider maar keerde uiteindelijk terug naar de markt. Daar bouwde hij zijn eigen groente- en fruithandel op. Samen met zoon Yassin en een kraam vol gezellige medewerk(st)ers is hij een bekende verschijning op de Goudse markten.
“Ik was een jaar of tien toen ik de eigenaar van de bonbonkraam vroeg of hij werk voor me had,” herinnert Hassan zich lachend. “Ik mocht doosjes klaarzetten en opruimen. Maar ik zat vooral aan de bonbons!” Later werkte hij nog in een kraam met drogisterijartikelen, tot hij de markt verruilde voor een opleiding en carrière als elektromonteur. “Ik heb een paar jaar voor een onderaannemer gewerkt, maar dat was mijn ding niet. Na een tijd als bedrijfsleider in een grote groenten- en fruitzaak besloot ik weer op de markt te gaan werken. Ik miste de dynamiek, de sociale contacten, de frisse buitenlucht!”
De tekst gaat verder onder de foto.

Zelf opgebouwd
Hassan’s groente- en fruitkraam is inmiddels niet meer weg te denken van de Goudse warenmarkten. “Op dinsdag en zaterdag zijn we in Gouda,” vertelt hij, “en op vrijdag in Zoetermeer.” De woensdag is gereserveerd voor de Haagse Markt, waar Hassan een kleine dertig jaar geleden zijn eerste standplaats kreeg. “Ik had mazzel dat de Haagse Markt ook op woensdag openging. Daardoor kwamen er extra plekken vrij, en had ik één dag in de week mijn eigen groentekraam.” Dat eigen bedrijf combineerde Hassan met werken voor een baas, tot hij ook in Zoetermeer en Gouda standplaatsen kreeg toegewezen. “Het zou makkelijker zijn geweest om een bestaand bedrijf met standplaatsen en al over te kunnen nemen. Destijds kon dat nog alleen als je het bedrijf van je vader overnam, dat is nu wel anders.”
De tekst gaat verder onder de foto.

Geen openluchtsupermarkt
Zijn roots liggen dan wel op de Haagse Markt, maar Hassan vindt de kleinere Goudse markten een stuk leuker. “De Haagse Markt is meer een openluchtsupermarkt geworden. Het is zo groot en druk, niemand heeft nog tijd voor een praatje met de klanten.” En dat praatje, dat sociale, dát is nu juist wat de markt zo leuk maakt. “Je moet natuurlijk wel met mensen kunnen omgaan,” stelt Hassan. Voor de scholieren die op zaterdag in zijn kraam werken, is dat soms wel even wennen. “De meesten zijn in het begin nog wat verlegen, maar binnen een paar weken zie je ze opbloeien. Ze krijgen meer zelfvertrouwen en worden assertiever,” vertelt Hassan. Werken op de markt is goed voor de persoonlijke ontwikkeling van de scholieren, vindt hij. “Ik geef ze de ruimte om te leren en zorg natuurlijk ook dat ze het naar hun zin hebben.”
De tekst gaat verder onder de foto.

Zo vader, zo zoon
Zelf heeft Hassan het ook nog prima naar zijn zin, al beginnen de lange dagen hem wel op te breken. “De komende jaren ga ik het rustiger aan doen. Yassin kan het prima van me overnemen.” Zoon Yassin (33) is als enige van de vier kinderen geïnteresseerd in de markthandel van zijn vader. “Eigenlijk had ik liever gezien dat hij een ander vak leerde. Ik weet tenslotte hoe zwaar het werk op de markt kan zijn. Maar ach, elke generatie maakt zijn eigen keuzes en vindt zijn eigen oplossingen. Het scheelt al dat hij de zaak niet van de grond af hoeft op te bouwen. Ik heb alle vertrouwen in hem.”