Birgit is het gezicht achter Curcuma: ‘Vroeger gingen we op zaterdag uitgebreid koken met het hele gezin’

In de rubriek ‘een kijkje in de keuken bij….’ spreekt Amber horecaondernemers. Birgit Fijen (44) richtte in het najaar van 2016 haar eigen lunchcafé Curcuma op. Birgit vertelt: “Curcuma is een heel specifiek concept en ik ben blij dat gasten mij weten te vinden. Ik sta op met het idee om dit te kunnen laten bestaan. Ik weet dat als je ergens veel tijd en energie in stopt, dat je het ook terug krijgt. Dit is wat ik wil en dat moet gewoon blijven bestaan.”
Hoe gaat het met jou?
“Naar omstandigheden goed. Ik hoef niet uit te leggen wat de omstandigheden zijn. Goed omdat ik heel erg waardeer dat er zoveel vaste gasten blijven komen. Ze laten zien dat ze me steunen. Ze maken een praatje met me op straat en tonen echt interesse. Ik kan nog steeds doen wat ik wil, ook al is dat in aangepaste vorm. Ik besef dat ik dankbaar ben dat het zo goed met me gaat.”

Als je Curcuma zou moeten omschrijven hoe zou je dat dan doen?
“Biologisch, puur en smaakvol. Deze ingrediënten heb ik echt van huis uit meegekregen. Vroeger in het gezin, gingen we regelmatig op zaterdag uitgebreid koken. Soms zelfs een vijf- of zesgangen diner. Mijn ouders waren echt een team in de keuken en dit was hun hobby. Als kind leerde ik niet alleen lang te tafelen, maar ook puur en dan vooral zonder toevoegingen te eten. Zij hadden ook nooit iets met ‘pakjes en zakjes’ maar wel met ‘vers en goed’ eten. Toentertijd had ik daar niet veel interesse in, maar je kunt wel zeggen dat dat de basis heeft gelegd voor Curcuma.”
Kom je oorspronkelijk uit Gouda?
“Nee ik kom oorspronkelijk uit Zoetermeer. Ik woon nu ongeveer twee jaar in Gouda. Daarvoor heb ik een jaar of zeven á acht in de polder hier vlakbij gewoond. Vroeger heb ik de middelbare hotelschool gedaan.”
Wat is het eerste wat je doet als je wakker wordt?
“Over het algemeen sta ik om half acht op. Dan het bekende badkamer ritueel en richting Curcuma. Een paar keer per week doe ik hier meditatie. Daardoor start ik heerlijk rustig de dag op. Je leert makkelijker los te laten, dingen over je heen te laten komen zonder je druk te maken om iets. Meditatie helpt je beter te accepteren en zorgt ervoor dat je beter leert om te gaan met de (huidige) situatie. Google het maar eens, dat soort dingen moet je eigenlijk nu lekker doen. Je kunt soms al baat hebben bij tien minuutjes. Rust hebben. Begin daar eens mee. “
Wat verkoopt nu het beste?
“Op dit moment is dat soep en het weekmenu. Elke week bied ik minstens één soep naar keuze aan maar soms ook twee of drie. Er zijn mensen die elke week soep komen halen. Ik maak de soep elke ochtend vers en als je de soep in de middag komt halen, kan het thuis ook de vriezer in. Zelf ben ik ook echt gek op soep, dus die maak ik graag met veel verschillende kruiden en specerijen. Daar kun je oneindig mee afwisselen.”

Waar kijk jij naar uit in 2021?
“Dat is een inkoppertje. Zeker weten de heropening van de horeca! Teruggaan naar een groot deel van hoe het was. Dat we met zijn allen weer een beetje wat van het ‘normale leven’ kunnen oppakken. Dat je je vrienden weer wat vaker kunt zien. Je ouders weer kunt knuffelen, omdat ze dat nu liever niet willen. Dat zijn dingen waar ik erg naar kan uitkijken.”
En… last but not least. Waarom komen jouw gasten graag bij jou?
“Zij komen bij mij voor de sfeer en het kwalitatief goede eten. Voor mij ook wel. De klant die net binnenkwam, zij gunt het me ook echt. Ze blijft afhalen. Van haar zus krijg ik ieder jaar een kaartje uit Engeland. Dat is toch bijzonder? “