Binnenkijken in een typisch studentenhuis op de UT-campus: ‘Het is hier nooit saai’

Links: Maarten. Foto: indebuurt Enschede

Huisfeestjes, rondslingerende bierflesjes en verdwaalde verkeersborden. Vandaag een kijkje bij Maarten (22) en zijn huisgenoten op de campus van Universiteit Twente. Hoe is het om met zoveel studenten samen te wonen?

Vierenhalf jaar geleden verruilde Maarten zijn geboorteplaats Uden voor het echte studentenleven in Enschede. Inmiddels is Maarten de een na oudste van het huis.

”Toen ik klaar was met de middelbare school, ben ik gelijk gaan kijken naar een toffe vervolgopleiding. De studies die mijn aandacht trokken waren ook in Noord-Brabant te volgen. Doordat ik een paar keer op de campus in Enschede had gekeken en al snel de Enschedese gezelligheid leerde kennen, wist ik dat ik hier het studentenleven wilde ontdekken.”

Lees verder onder de foto >

Foto: indebuurt Enschede

Een plekje op de campus

Nadat de student in spe zich heeft ingeschreven voor de opleiding Technische Natuurkunde moest hij op zoek naar een kamer. Via Roomspot, een woningcorporatie voor studenten in Enschede en omgeving, vindt Maarten snel een kamer op de campus. Samen met nog tien andere huisgenoten deelt hij dit huis aan de Calslaan.

Lees verder onder de foto >

Foto: indebuurt Enschede

”Naast dat we af en toe van bewoners wisselen, is ons studentenhuis nog precies hetzelfde als een paar jaar terug. We vonden laatst zelfs foto’s uit 2002 met kookpannen die we blijkbaar nog steeds gebruiken.”

Alles in ons interieur is tweedehands

”Alles wat in deze woning staat is verzameld. Vaak laten oud huisgenoten spullen achter en kunnen we deze overnemen. Alles in ons interieur is tweedehands. De koelkasten hebben we via via gekregen en de stoelen hebben we van de woningcorporatie mogen ontvangen.”

Huisregels

Het huis van Maarten mag dan wel een zooitje zijn, toch worden er duidelijke afspraken en planningen gemaakt. ”We houden ons elke week netjes aan het schoonmaakrooster. Zo maken we de wc en badkamer twee keer in de week schoon. De woonkamer elke week en de gang eens in de twee weken. Houdt iemand zich hier niet aan? Dan moet diegene niet alleen de vieze koelkasten schoonmaken, maar ook een strafbak trekken.” (Red. studententaal voor een biertje wegtikken.) In de vierenhalf jaar dat Maarten aan de Calslaan woont, heeft hij gelukkig nog nooit die koelkasten schoon hoeven maken.

Lees verder onder de foto >

Foto: indebuurt Enschede

Naast een paar regels is er genoeg ruimte voor gezelligheid. ”Het fijne aan ons huis vind ik dat niets een verplichting is. Als je zin hebt is er altijd wel iemand die iets samen wil doen. Als je even nergens zin in hebt is het ook goed. Er is niet per se een programma. Als we toch zin hebben om spontaan iets te doen, schreeuwen we meestal heel hard op de gang. Er zijn altijd wel huisgenoten die mee willen.”

Tijd voor gezelligheid

Gezelligheid binnen het huis van Maarten is the key. ”We gaan graag weekendjes weg en we zijn in voor huisfeestjes, waaronder de beruchte oude-lullen-barbecue. Dat is een barbecue voor oud-bewoners van het huis. Jaarlijks zijn we hier wel een heel weekend aan kwijt. Ook zijn we dol op themafeestjes. Het is hier in ieder geval nooit saai.”

Lees verder onder de foto >

Foto: indebuurt Enschede

Naakte logé

Over niet saai gesproken: er gebeurt nog weleens wat gekkigheid in het studentenhuis. Zoals die ene keer toen een vriend van Maarten naakt op de bank lag. ”Hij zou na een avondje goed drinken bij ons blijven slapen en wilde per se op de slaapbank in de woonkamer pitten. Ik heb hem een deken gegeven zodat hij daar fatsoenlijk kon slapen. Ondertussen was ik vergeten om andere huisgenoten in te lichten over onze logé. Die vonden eerst een plas water met daarin een onderbroek en sokken op de grond. Niet veel later troffen ze mijn kameraad aan, naakt op de bank. Nu kunnen we er allemaal wel om lachen.”

Lees verder onder de foto >>

De eyecatcher van de woonkamer is toch wel het plafond. Foto: indebuurt Enschede

Plannen

Of Maarten nog lang in Enschede wil blijven? Over tweeënhalf jaar is hij klaar met zijn huidige studie Chemical Science and Engineering. Na deze studie moet hij het huis verlaten. Dit omdat hij dan geen student meer is en nieuwe studenten dan weer recht hebben op deze studentenwoning. ”Ik moet zeggen dat ik tot nu toe nog geen plannen heb. Binnen mijn studie is de baankans best groot. Ik ben op dit moment veel aan het netwerken, het kan zijn dat ik misschien nog in Enschede blijf.

Maarten is blij dat hij de stap heeft genomen om te studeren aan de UT en dat hij op kamers is gegaan. ”Ik heb niet alleen superleuke mensen ontmoet, maar ook enorm veel geleerd. Van koken tot de was doen.” Hij raadt andere studenten aan om te hospiteren voor een studentenkamer. ”Zorg dat je mail opvalt, maak je e-mail persoonlijk en wie weet heb jij ook een enorm gezellige studententijd!”

Verder gluren in het studentenhuis

Nog meer toffe binnenkijkers:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Vivian: ‘Aan alle muren hingen voetbalposters’”

Binnenkijken bij Vivian: ‘Aan alle muren hingen voetbalposters’

Binnenkijken bij Vivian Smit
Ga naar “Kleine op komst? 6 x inspirerende babykamers van Enschedeërs”

Kleine op komst? 6 x inspirerende babykamers van Enschedeërs

babykamer Vivian Enschede
Ga naar “Audrey en haar man ontwierpen en renoveerden zelf hun tuin: ‘Gewoon doen!’”

Audrey en haar man ontwierpen en renoveerden zelf hun tuin: ‘Gewoon doen!’

buitenkijken bij Audrey

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Vlaai vd week: Brownievlaai”

Vlaai vd week: Brownievlaai

 • MultiVlaai
 • Geldig t/m 14 augustus 2022

Topper

Ga naar “Havaianas slippers vanaf € 14,99”

Havaianas slippers vanaf € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50”

Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99”

Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99

 • Geldig t/m 28 augustus 2022
Ga naar “Ariel Lenor Dreft handafwas en vaatwas Swiffer Always Oral-B Head & Shoulders Gillette van € 8,97 voor € 5,98”

Ariel Lenor Dreft handafwas en vaatwas Swiffer Always Oral-B Head & Shoulders Gillette van € 8,97 voor € 5,98

 • Geldig t/m 14 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Medewerker Receptie”

Medewerker Receptie

 • IJsbaan Twente
 • Parttime
Schaatsbaan IJsbaan Twente
Ga naar “Persoonlijk Kledingstylist”

Persoonlijk Kledingstylist

 • ROKA
 • Parttime
roka
Ga naar “Junior Travelplanner”

Junior Travelplanner

 • Westbound Travel Stokhorst
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Open Monumentendag in Enschede”

Open Monumentendag in Enschede

 • Van 10 sep t/m 11 sep
Grote Kerk op Oude Markt Enschede
Ga naar “Proef Eet”

Proef Eet

 • Van 2 sep t/m 4 sep
Proef Eet
Ga naar “Singelloop”

Singelloop

 • 11 september 2022
singelloop 2020
Ga naar “Museumnacht Enschede”

Museumnacht Enschede

 • 5 november 2022
Museumnacht Enschede_27
Ga naar “Popronde Enschede”

Popronde Enschede

 • 18 november 2022
popronde enschede_popronde enschede_