Binnenkijken in de voormalige West-Indië school: ‘We wilden oud en nieuw samen laten komen’

Binnenkijker oude West-Indië school: woonkamer

Wekelijks gluren we binnen in Enschedese woningen. Deze week waren we in een wel heel bijzonder pand: de voormalige West-Indiëschool in Twekkelerveld. Het oude schoolpand is opgedeeld in vier prachtige ruime woonhuizen. Wij mochten binnenkijken in de woning van Judith, Rob en hun twee kinderen. En mocht je net als wij stapelverliefd worden op dit huis, dan hebben we goed nieuws voor je: de woning staat te koop.

Vier woningen

Tot 2012 werd er lesgegeven op de basisschool aan de Bonairestraat in Twekkelerveld. In 2013 lieten Judith en Rob hun oog vallen op het ruim honderd jaar oude monumentale pand. “We werden op slag verliefd op de voorkant van het gebouw.” Hoewel de binnenkant van het pand in de verste verte niet op een woning leek, zag het tweetal direct dat ze er iets mooi van konden maken. “Het is natuurlijk een bijzonder pand en ook veel groter dan we hadden verwacht.”

Te groot voor één woning. Al snel ontstond het plan om er vier particuliere woningen van te maken en een gemeenschappelijke ruimte aan de voorkant. In 2013 zijn Rob en Judith begonnen met alle procedures, in 2015 zijn ze gaan bouwen.

Binnenkijker oude West-Indië school
Foto: de voormalige West-Indië school in Twekkelerveld

Oud en nieuw

Wanneer we de karakteristieke hoofdingang binnenwandelen proef je direct de authentieke schoolsfeer. Het deel van de school dat vroeger diende als peuterspeelzaal Het Moriaantje is van Rob en Judith. Eenmaal bij de woning aangekomen kijken we onze ogen uit. Heel veel licht, zeeën van ruimte en ontzettend hoge plafonds. De moderne stalen deuren combineren perfect met de authentieke elementen in het gebouw. “Dat wilden we graag. Oud en nieuw samen laten komen en de structuur van de school behouden.” De woning is heel duurzaam. Alles is elektrisch en dus volledig gasloos.

Binnenkijker oude West-Indië school: gang
Foto: de authentieke elementen zie je duidelijk terug in de oude schoolgangen

De keuken, eetkamer en woonkamer van de woning waren vroeger twee lokalen waar Enschedese peutertjes rondliepen. De lange gang met nog een extra klaslokaal hoort ook bij de woning. “Dat lokaal heeft bij ons geen functie, maar je zou het kunnen gebruiken als praktijk aan huis, gastverblijf of het kan dienen als rugzakwoning,” laten de bewoners weten. Opvallend is het wasbakje in de gang. “Dat komt uit de oude school en hebben we hier gelaten.”

Binnenkijker oude West-Indië school: woonkamer
Foto: de grote ramen zorgen voor veel licht in de woonkamer

Originele houten balken

Als we de stalen trap oplopen naar boven vallen direct de houten balken aan het plafond op. “Dat zijn de originele balken, die hebben we helemaal geschuurd.” Het was een klus om tot dit resultaat te komen op de bovenverdieping, want deze ruimte werd vroeger niet gebruikt.

Binnenkijker oude West-Indië school: vide
Foto: vanaf de vide kijk je zo het woon- en eetgedeelte in

De badkamer is geen huis-tuin-en-keukenbadkamer. Zo is het bad in de vloer gebouwd. Zo’n verzonken ligbad is meestal niet mogelijk, maar in dit geval wel doordat er een meter hoogteverschil is in het plafond van de gang hier beneden. De betonnen wastafel is ter plekke gestort en de aansluiting van de sauna is al gelegd. We zeiden het al: geen huis-tuin-en-keukenbadkamer.

Binnenkijker oude West-Indië school
Foto: de open badkamer met een verzonken ligbad

Schoolplein als tuin

De woning beschikt over een grote tuin, dat vroeger het schoolplein was. Daarnaast is er een gemeenschappelijke binnenplaats. Vanuit die plek kan je het klokkentorentje bewonderen. De voormalige kantine krijgt ook een gemeenschappelijke functie. “Het is nog niet helemaal duidelijk wat daar komt te zitten. Misschien wordt het wel buurtgericht.” De buurtgenoten zijn in elk geval hartstikke blij met de nieuwe bestemming van het oude schoolgebouw. Judith: “Ze zijn al langs geweest om een kijkje te nemen. Net als oud-leraren van de school. Die komen dan weer met leuke anekdotes van vroeger.”

Verder gluren?

Is dit jouw droomhuis? Snappen we! Op zaterdag 25 mei van 11.00 tot 13.00 uur kan je de woning in het echt bewonderen tijdens een open huis.

 

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “De halloweentuin van Jootje (72) uit Twekkelerveld: ‘Die doodskist heb ik zelf gemaakt’”

De halloweentuin van Jootje (72) uit Twekkelerveld: ‘Die doodskist heb ik zelf gemaakt’

Jootje Pool uit Enschede in haar Halloweentuin
Ga naar “Binnenkijken bij Mark (32) en Noémie (28) in ’t Zeggelt: ‘Wisten niet dat we nieuwbouw konden betalen’”

Binnenkijken bij Mark (32) en Noémie (28) in ’t Zeggelt: ‘Wisten niet dat we nieuwbouw konden betalen’

binnenkijken bij mark en noémie_enschede
Ga naar “Een kijkje in Hellens horrortuin: ‘Het lijk ligt nog op het aanrecht’”

Een kijkje in Hellens horrortuin: ‘Het lijk ligt nog op het aanrecht’

hellens horrortuin

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Hollandse aardappelen van € 3,69 voor € 1,99”

Hollandse aardappelen van € 3,69 voor € 1,99

 • Dirk
 • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “PHILIPS L’OR BARISTA koffiecupmachine van € 99 voor € 59”

PHILIPS L’OR BARISTA koffiecupmachine van € 99 voor € 59

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “SERVIESSETS GOLDLINE van € 69,99 voor € 39,99”

SERVIESSETS GOLDLINE van € 69,99 voor € 39,99

 • Xenos
 • Geldig t/m 27 november 2022
Ga naar “Tristar convectorkachel € 24,99”

Tristar convectorkachel € 24,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 27 november 2022

Vacatures

Ga naar “Pendelchauffeur”

Pendelchauffeur

 • H.H. Huuskes BV
 • Fulltime
Ga naar “Operator betonmolen”

Operator betonmolen

 • Olympia
 • Fulltime