Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken in de urban jungle van Mandy: ‘Bij 125 planten ben ik gestopt met tellen’

Door Charmain Zwijnenberg 20 juli 2020

Wekelijks gluren we binnen in de mooie stulpjes van onze stadsgenoten. Deze week mochten we rondneuzen in de woning van Mandy. Samen met haar vriend Remco én een heleboel planten woont ze in een heerlijk appartement in Roombeek.

De uitdrukking ‘less is more’ is zeker niet op de plantenverzameling van Mandy van toepassing. Wanneer we haar appartement binnenstappen, belanden we in een groene oase. Van kleine stekjes tot reusachtige gatenplanten en alles ertussenin. De ene plant nog groener dan de andere. Hoeveel het er precies zijn weet Mandy niet. “Bij 125 planten ben ik gestopt met tellen. En dat was in 2017”, zegt de Enschedese lachend.

binnenkijker_mandy

Lekker licht

Die liefde voor groen en de natuur heeft Mandy al van kleins af aan. Toch begon haar plantenverzameling pas echt te groeien toen ze samen met haar vriend in dit hoekappartement in Roombeek trok. “Tijdens de bezichtiging vielen de vele ramen en de hoeveelheid licht me meteen op. Heel fijn. En natuurlijk perfect voor planten!”

binnenkijker_mandy

Liefde voor Roombeek

Ook de ligging van het appartement was een reden voor Mandy en haar vriend om voor dit appartement te gaan. “Ik woon nu zo’n tien jaar in Roombeek en vind het zo’n mooie wijk. We kijken uit over een fijn plein.” Daarna lachend: “En ik kan jullie natuurlijk mooi in de gaten houden.” Dat klopt!  Vanaf het balkon heb je zicht op het Balengebouw waar onze redactie zit.

binnenkijker_mandy-30

Urban jungle

Naar de woonstijl van Mandy hoeven we natuurlijk niet te vragen: een echte urban jungle. “Dat vooral ja. Maar ik noem het ook wel mid-century modern met al die tweedehands en retro spullen. De grote meubels koop ik vooral via Marktplaats. Voor kleinere meubels en accessoires bezoek ik graag kringloopwinkels. Want ook de potten waar de planten in zitten koop ik het liefst tweedehands.”

Wat vindt haar vriend eigenlijk van al die planten in huis? “Hij vindt het wel leuk. Hij vindt ons appartement een fijne plek om te zijn, zegt hij weleens. Zijn vorige huis was een echt mannenhuis. Met spullen die vooral praktisch zijn. Uit zijn vorige appartement is eigenlijk alleen de bank meegekomen. En een paar planten. Want die had hij ook al.”

binnenkijker_mandy-10

Lievelingsplant

Wat is haar favoriete plant? Of is dat een onmogelijke vraag voor een plantenliefhebber als Mandy? “Dat is hetzelfde als aan een moeder vragen wat haar lievelingskind is”, zegt ze lachend. “Maar de grote gatenplant – de Monstera – heb ik het langst. Ongeveer zes jaar. Inmiddels raakt hij het plafond en de stekjes die eruit zijn voorgekomen staan bij mijn ouders in huis. Ook de palm in de slaapkamer is dierbaar voor mij. Die heb ik gekregen van mijn oma die onlangs is overleden.”

‘Ik heb twee planten meegesmokkeld uit Marokko’

Achter de vetplanten in de ‘junglekamer’ schuilt ook een bijzonder verhaal. “Die komen uit de grootste cactuskwekerij in Afrika. Ik kocht ze tijdens een reis in Marokko. Eigenlijk mag je planten niet meenemen uit het buitenland. Dus deze twee heb ik stiekem meegesmokkeld.”

binnenkijker_mandy-10
Een van de planten die Mandy meesmokkelde uit Marokko.

Plantentips

Aangezien de planten in Mandy’s woning er een stuk groener en gezonder uit zien dan de exemplaren in ons eigen huis, zijn we benieuwd naar een paar tips. “Het probleem zit ‘m vaak bij het geven van te veel water. Planten houden het vaak langer vol als ze even te weinig water hebben gekregen, dan te veel. Ook de lichtbehoefte en dus de standplaats van planten is belangrijk.”

Plantastic

Nog meer tips nodig? Dan moet je Mandy’s boek Plantastic kopen, dat vorig jaar september is verschenen. Anderhalf jaar lang dook de Enschedese nóg dieper in de wereld van planten. Met een boek vol planteninfo, tips en prachtige foto’s als resultaat.

binnenkijker_mandy

Woonwensen

We kunnen het ons haast niet voorstellen, maar je weet het niet: staan er nog meer planten op de wishlist? Mandy twijfelt. “Nee. Ik zeg gewoon nee. Het is hier vol genoeg.” En andere woonwensen? “Een tuin. Ik heb natuurlijk wel onze theetuin (samen met haar moeder runt Mandy theetuin De Oale Zessprong, red.), maar een echte tuin zou wel fijn zijn. Maar ja, dan zou ik hier weg moeten. En dat doet al pijn als ik eraan denk.”

Mogen we bij jou binnenkijken?

Heb jij ook een tof huis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnenkijken!

Verder gluren in het huis van Mandy

Meer zien van de woning van Mandy? Op haar Instagramaccount deelt ze regelmatig mooie kiekjes van haar huis. En hieronder vind je nog meer foto’s van Mandy’s heerlijke urban jungle!

Deze binnenkijkers al gezien?

binnenkijker_sander_mark-21

Binnenkijken bij Sander en Mark: ‘In de schuur vonden we propagandaposters uit de oorlog’

Wekelijks gluren we binnen in de mooie stulpjes van onze stadsgenoten. Deze week mochten we rondneuz...
binnenkijker_ilona-20

Binnenkijken bij Ilona: ‘Ik hou van alles wat met jungle te maken heeft’

Wekelijks gluren we binnen in de mooie huizen van Enschedeërs. Helaas gaat dat momenteel vanwege cor...
Binnenkijker_Steff_Iris

Binnenkijken bij Steff en Iris: ‘Voordat we hadden getekend hadden we de meubels al gekocht’

Wekelijks gluren we binnen in de mooie huizen van Enschedeërs. Helaas gaat dat momenteel vanwege cor...

adv.