Enschede

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken bij Steven in de oude Ambachtsschool: ‘Dit was het schilderlokaal’

Door Charmain Zwijnenberg 3 augustus 2020

Steven woont in een wel heel bijzondere woning. Zijn appartement was vroeger namelijk het schilderlokaal in de Ambachtsschool. Tijd om binnen te gluren!

Grote ramen, hoge plafonds, lange gangen met granitovloeren en veel glas-in-lood: de oude Ambachtsschool aan de Boddenkampsingel is een parel van een gebouw. Het pand is in 1922 gebouwd en ontworpen door de Enschedese architect Arend G. Beltman. Met deze school kregen Enschedese jongeren de mogelijkheid om ook voor andere beroepen dan textielarbeider te kiezen.

binnenkijker_steven_ambachtsschool-01

Zeventig luxe appartementen

Tegenwoordig biedt het schoolgebouw ruimte aan zeventig appartementen in het luxe segment. Steven woont sinds december 2019 in een van die appartementen. “Mijn relatie ging uit en ik was op zoek naar een nieuwe woning”, vertelt de Enschedeër. “Toen ik hier langs reed hing er een groot bord aan het gebouw waarop stond dat er luxe appartementen werden verhuurd. Dat leek me wel wat.” Hij bezocht de open dag en was direct enthousiast.

binnenkijker_steven_ambachtsschool-17

Terras aan rustige binnentuin

Wat sprak hem vooral aan in dit complex? “Het idee van wonen in een oude school is natuurlijk heel bijzonder. Die hoge plafonds en oude elementen vind ik mooi. En de locatie is perfect. Je bent zo in de stad.” Stevens favoriete plek is het terras, dat grenst aan een rustige binnentuin. “Daar zit ik het liefst.”

binnenkijker_steven_ambachtsschool-18

Luxe keuken en badkamer

Was het appartement instapklaar of moest er nog veel gebeuren voordat hij erin kon? “De keuken mét ingebouwde afzuigkap en de luxe badkamer zaten er al in. Heel fijn! De vloer moest ik wel zelf leggen. Binnen één nacht – van 22.00 tot 04.00 uur – lag die erin. Verder ben ik twee weken bezig geweest met schilderen. Best toepasselijk, want dit was vroeger het schilderlokaal.”

‘Mijn vader heeft vroeger een vechtpartij in deze ruimte gehad’

Zelf heeft Steven niet op de Ambachtsschool gezeten. “Maar mijn vader wel. En bij het hoekje in de woonkamer had hij meteen een mooi verhaal.” Lachend: “Daar heeft hij ooit een vechtpartij gehad.”

binnenkijker_steven_ambachtsschool-18

Ieder appartement in het voormalige schoolgebouw is anders. “Van de vijfenzeventig woningen zijn er nu zo’n veertig verhuurd. Ik ben bijna overal al binnen geweest om te kijken.”

Van schoolpleinapp tot borrelburen

Met zijn medebewoners heeft hij goed contact. “Op WhatsApp hebben we een bewonersgroepsapp. Daar delen we de noodzakelijke dingen. Dan is er nog een schoolpleinapp voor alle spamchat.” Met de buren die net als hij op de benedenverdieping wonen heeft hij veel contact. “Daar borrel ik vaak mee. Zij vroegen ook of ik wat planten wilde lenen, toen ik over deze binnenkijker vertelde.” En, heeft hij daar gebruik van gemaakt? “Nee, alle spullen hier zijn van mezelf”, zegt de Enschedeër lachend.

binnenkijker_steven_ambachtsschool-17

Muziek in huis

Zelf is hij niet heel veel met interieur bezig. “Het meeste komt van IKEA. En sommige meubels heb ik gekregen.” Opvallend in Stevens woning zijn de vele muziekinstrumenten. “Muziek is mijn passie. Het clavecimbel heb ik van mijn vader gekregen. Die kreeg hem weer van een oom die muziekleraar was. Het drumstel staat hier eigenlijk als accessoire. Ik drum wel, maar kan dat hier natuurlijk niet doen.”

binnenkijker_steven_ambachtsschool-05

Wie wil, zal slagen

Na de hometour krijgen we een rondleiding door de rest van het schoolgebouw. We passeren de directeurskamer, de bergruimtes waar vroeger de kluisjes zaten en de metersgrote schildering boven het trappenhuis met de tekst ‘wie wil, zal slagen’. Een prachtig gebouw. Van buiten en binnen.

binnenkijker_steven_ambachtsschool-10

Mogen we bij jou binnenkijken?

Heb jij ook een tof huis? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnenkijken!

Verder gluren in de woning van Steven

Hieronder vind je nog meer foto’s van Stevens woning en de schoolgangen. We hebben nog veel meer foto’s en video’s van de oude Ambachtsschool gemaakt. Die vind je binnenkort op indebuurt.

Deze binnenkijkers al gezien?

binnenkijker_myrthe-18

Myrthe woont in het oude Stolker-pand: ‘Dit was het magazijn’

De 23-jarige Myrthe woont op een wel heel bijzondere locatie in Enschede. Haar maisonnette was voorh...
Binnenkijker oude West-Indië school: woonkamer

Binnenkijken in de voormalige West-Indië school: ‘We wilden oud en nieuw samen laten komen’

Wekelijks gluren we binnen in Enschedese woningen. Deze week waren we in een wel heel bijzonder pand...
binnenkijker_mandy-13

Binnenkijken in de urban jungle van Mandy: ‘Bij 125 planten ben ik gestopt met tellen’

Wekelijks gluren we binnen in de mooie stulpjes van onze stadsgenoten. Deze week mochten we rondneuz...

adv.